Κυριακή 28 Ιουλίου 2024

Willy Gianinazzi "André Gorz A Life | ""Αντρέ Γκορζ - Μια ζωή", 2022 (100+1 χρόνια από τη γέννησή του)

[Το βιβλίο κυκλοφόρησε το Δεκέμβριο του 2022 για να είναι διαθέσιμο το 2023 για τα 100 χρόνια από το θάνατο του André Gorz (1923–2007). Για τα 100 χρόνια από το θάνατο του André Gorz δεν έχουμε υπόψη μας να έγινε κάποια εκδήλωση ή αφιέρωμα στην Ελλάδα. Σε περίπτωση που έγινε θα θέλαμε να το μάθουμε. Στο Οικοσοσιαλιστικό Αριστερό Blog έχουμε κάνει τρεις + μία αναρτήσεις [ΕΔΩ]  με θέμα το έργο του André Gorz  και προγραμματίζουμε ένα μικρό αφιέρωμα για τα 100+1 χρόνια από το θάνατό του]

---------------------------------

Η πρώτη και εξαντλητική βιογραφία (440 σελίδες) του αριστερού φιλοσόφου του εικοστού αιώνα André Gorz (1923–2007).

Αναγνωρισμένος ως ένας από τους πιο διαυγείς και καινοτόμους κριτικούς του σύγχρονου καπιταλισμού, ο André Gorz (1923–2007) ήταν γνωστός για τις θεμελιώδεις ερωτήσεις σχετικά με το νόημα της ζωής και της εργασίας. Αυτή η πρώτη βιογραφία μιας μοναδικής φιγούρας που λειτουργεί στη συμβολή της λογοτεχνίας, της φιλοσοφίας και της δημοσιογραφίας επισκέπτεται ξανά μισό αιώνα πνευματικής και πολιτικής ζωής.
Γεννημένος ως Gerhart Hirsch στη Βιέννη, σπούδασε στην Ελβετία πριν επιλέξει να ζήσει και να εργαστεί στη Γαλλία. Ένας αυτοδίδακτος υπαρξιστής στοχαστής, αναθεώρησε διαρκώς την άποψή του για τον κόσμο, χωρίς να φοβάται να ανοίξει νέο θεωρητικό έδαφος κάνοντας κάτι τέτοιο. Επηρεασμένος από τον Μαρξ, τον Χούσερλ, τον Σαρτρ και τον Ίλιχ, είχε πολύ στενές συγγένειες με τη νέα σκέψη της Αριστεράς που έβγαινε από την Ιταλία στις δεκαετίες του 1960 και του 70. Ήταν επίσης ένας από τους πρώτους στοχαστές που διαμόρφωσαν την πολιτική οικολογία και υποστήριξαν την αποανάπτυξη. Ο διανοούμενος στη συντακτική επιτροπή του περιοδικού του Sartre Les Temps Modernes, ο Gorz ήταν επίσης ένας mainstream δημοσιογράφος. Έγραψε στην L'Express υπό τον σοφό Michel Bosquet πριν συμμετάσχει σε άλλους στη δημιουργία του Le Nouvel Observateur.

Μέσα από το ταξίδι της ζωής του Gorz, δεν συναντάμε μόνο τον Sartre και τον de Beauvoir, αλλά και τον Herbert Marcuse, τον Fidel Castro, τον Daniel Cohn-Bendit, τον Ivan Illich, τον Félix Guattari, τον Antonio Negri και πολλούς άλλους. Πέρα από τις συγκλονιστικές αυτοβιογραφικές του αφηγήσεις, The Traitor και Letter to D, που πιστοποιούν τη βαθιά ανθρωπιά του, ο Gorz παραμένει ένας πολύτιμος οδηγός για όλους όσους πιστεύουν ότι ένας άλλος κόσμος είναι ακόμα δυνατός.

Κριτικές παρουσιάσεις επίσης ΕΔΩ   ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου