Σάββατο 27 Ιουλίου 2024

Françoise Gollain, Michel Pimbert "Κριτική εργασίας: Μεταξύ οικολογίας και σοσιαλισμού", 2005

 

Η Françoise Gollain έχει διδακτορικό στην κοινωνιολογία και έζησε και δίδαξε στο Ηνωμένο Βασίλειο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ήταν φίλη του André Gorz και δημοσίευσε πολλά άρθρα για τη σκέψη του. [Για το θέμα του André Gorz θα επανέλθουμε]

Françoise Gollain, Michel Pimbert "Κριτική εργασίας: Μεταξύ οικολογίας και σοσιαλισμού", 2005, 89 σελίδες.
A Critique of Work: Between ecology and socialism 

Αυτή η έκδοση είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Ivan Illich (1926-2002), του οποίου η σκέψη συνεχίζει να εμπνέει. [ΕΔΩ]

Αυτό το δοκίμιο προσδιορίζει τις διαρθρωτικές αλλαγές που απαιτούνται για να καταστεί δυνατή η ευρεία δημοκρατική συμμετοχή και η βιώσιμη ανάπτυξη. Η εκπολιτιστική παγκοσμιοποίηση συνεπάγεται όχι μόνο την επανατοπικοποίηση της οικονομίας αλλά και την ενίσχυση μιας ποικιλίας κοινωνικών δεσμών εκτός της κυρίαρχης αγοράς. που μπορεί να περιλαμβάνει εναλλακτικές κοινωνικές πρακτικές για τη μείωση της μισθολογικής σχέσης και τη δημιουργία νέων μοντέλων παραγωγής και κατανάλωσης. 

Η καλύτερη στρατηγική για να προχωρήσουμε πέρα ​​από την κοινωνία που βασίζεται στους μισθούς βρίσκεται σε μια συνέργεια μεταξύ τριών μέτρων - μείωση των ωρών εργασίας, εγγυημένο εισόδημα και ανάπτυξη εναλλακτικών λύσεων αντί της μισθωτής εργασίας και των πρακτικών σύνθετης οικονομίας. Διαφορετικές μορφές εγγυημένου εισοδήματος ή υλικής ασφάλειας κατέχουν υπερηφάνεια σε αυτή τη στρατηγική, επειδή βοηθούν στην ιεράρχηση δραστηριοτήτων με εγγενή αξία και περιορίζουν τη σφαίρα δημιουργίας οικονομικής αξίας.

Περισσότερα και για δωρεάν λήψη ΕΔΩ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου