Παρασκευή 12 Ιουλίου 2024

Επιστολή 19 πρώην πρωθυπουργών και προέδρων που συμμετέχουν στο Φόρουμ Club de Madrid προς στους ηγέτες της G20 – «Φορολογήστε τους υπερπλούσιους»


FORMER HEADS OF STATE AND GOVERNMENT CALL ON PRESIDENT BIDEN AND FELLOW G20 LEADERS TO BACK GLOBAL DEAL TO TAX THE ULTRA-RICH

Η επιστολή, η οποία συντονίστηκε από το Club de Madrid και την Oxfam, προειδοποιεί ότι «το μερίδιο του εισοδήματος του 1 τοις εκατό των μεγαλύτερων εισοδημάτων έχει αυξηθεί κατά 45 τοις εκατό σε τέσσερις δεκαετίες, ενώ οι ανώτατοι φορολογικοί συντελεστές στα εισοδήματά τους μειώθηκαν κατά περίπου το ένα τρίτο».

Μεταξύ των πρώην πρωθυπουργών που υπογράφουν την επιστολή είναι και ο Πρώην Πρωθυπουργός της Ελλάδας Γεώργιος Παπανδρέου.

ΠΗΓΗ - ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ Club de Madrid [ΕΔΩ] - Η επιστολή [ΕΔΩ]

Δέκαν εννέα πρώην αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των G20 και χωρών υψηλότερου εισοδήματος, μεταξύ των οποίων η πρώην πρόεδρος της Χιλής Michelle Bachelet, ο πρώην πρωθυπουργός της Σουηδίας Stefan Löfven, η πρώην πρωθυπουργός της Αυστραλίας Julia Gilliard, ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας Dominique de Villepin και Ο πρώην Πρόεδρος της Ισπανίας Χοσέ Λουίς Ροντρίγκες Θαπατέρο, κάλεσε τους σημερινούς ηγέτες της G20 —συμπεριλαμβανομένου του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, του γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς και του πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου Κιρ Στάρμερ— να υποστηρίξουν μια «νέα παγκόσμια συμφωνία για τη φορολογία των υπερπλούσιων ατόμων του κόσμου» ανοιχτή επιστολή που δημοσιεύτηκε σήμερα. Η διασφάλιση ότι οι υπερπλούσιοι πληρώνουν το δίκαιο μερίδιό τους «θα μειώσει την ανισότητα και θα συγκεντρώσει τρισεκατομμύρια δολάρια που είναι απαραίτητα για επενδύσεις στη βιομηχανική πολιτική και μια δίκαιη μετάβαση».

Οι πρώην ηγέτες αναφέρουν στην επιστολή ότι «η πρόταση της Βραζιλίας για το G20 υπογραμμίζει την ευκαιρία να γραφτεί μια νέα ιστορία για τη φορολογία για πρώτη φορά σε μια γενιά» σε μια εποχή που «οι δισεκατομμυριούχοι, παγκοσμίως, πληρώνουν φορολογικό συντελεστή λιγότερο από 0,5 τοις εκατό του πλούτου τους».

Η κυβέρνηση της Βραζιλίας, κατά την προεδρία της G20, υπερασπίζεται ένα νέο παγκόσμιο φορολογικό πρότυπο για τη φορολόγηση των υπερπλούσιων. Η επιστολή των πρώην αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων χωρών της G20 έρχεται παράλληλα με συνομιλίες στις πρωτεύουσες της G20 για την υποστήριξη της συμφωνίας και ενόψει της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζών της G20 στο Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας στις 25 Ιουλίου. Κυβερνήσεις, όπως η Βραζιλία, η Νότια Αφρική, η Γαλλία και η Ισπανία έχουν ήδη εκφράσει την υποστήριξή τους.

Οι ηγέτες γράφουν: «Σπάνια είναι μια πρόταση που μας ζητά ως πρώην ηγέτες να συσπειρωθούμε σε ενότητα —και την οποία αναγνωρίζουμε ως πολιτικά δυνατή. Αυτό, ξεκάθαρα, είναι ένα».

Ο Stefan Löfven, πρώην πρωθυπουργός της Σουηδίας και μέλος του Club de Madrid, δήλωσε:

«Η λογική πρόταση της Βραζιλίας για τη θέσπιση νέων παγκόσμιων προτύπων για τη φορολογία των πλουσιότερων ατόμων είναι μια στρατηγική αλλαγή του οικονομικού παιχνιδιού που όλοι οι ηγέτες της G20 πρέπει να υποστηρίξουν. Με ηγέτες όπως ο Πρόεδρος Μπάιντεν να υπερασπίζονται τολμηρές νέες προτάσεις, γινόμαστε μάρτυρες μιας πρωτοποριακής αλλαγής. Αλλά για να είναι αυτές οι προσπάθειες πραγματικά αποτελεσματικές, οι κυβερνήσεις πρέπει να συνεργαστούν διεθνώς.

«Οι ηγέτες των πιο ισχυρών οικονομιών του κόσμου είναι μοναδικά τοποθετημένοι για να προσφέρουν τη διαχείριση για την οποία οι άνθρωποι φωνάζουν σήμερα. Η υποστήριξη της αξιόπιστης πρότασης της Βραζιλίας για το G20 θα μπορούσε να είναι ένα από τα πιο σημαντικά πολυμερή βήματα στην πρόσφατη ιστορία: όχι μόνο θα συγκέντρωνε δισεκατομμύρια δολάρια για χώρες ζωτικής σημασίας για επενδύσεις σε ανθρώπους, αλλά θα προσφέρει επίσης τη νέα παγκόσμια συναίνεση που χρειάζεται ο κόσμος για δικαιότερη φορολογία».

Η Michelle Bachelet, πρώην Πρόεδρος της Χιλής και Αντιπρόεδρος του Club de Madrid, δήλωσε:

«Η πρόταση της Βραζιλίας για μια παγκόσμια συμφωνία για τη φορολόγηση των πλουσιότερων ανθρώπων είναι το είδος της υπεύθυνης οικονομικής πολιτείας που χρειάζονται οι κυβερνήσεις σήμερα. Υποχωρώντας πίσω από αυτήν την ατζέντα, οι ηγέτες της G20 θα έδειχναν ότι αναλαμβάνουν ολιγαρχικά επίπεδα ακραίας ανισότητας και τη βλάβη στη δημοκρατία που αυτή δημιουργεί.

«Χρειαζόμαστε έναν κόσμο στον οποίο οι πλουσιότεροι φορολογούνται σε κάθε χώρα και δεν επιτρέπεται να υπαγορεύουν τους κανόνες προς όφελός τους. Η Βραζιλία μας δείχνει πώς. Υποστηρίζοντας την προσπάθεια του Προέδρου Λούλα της G20, οι ηγέτες δίνουν ελπίδα για την πολυμέρεια: αποδεικνύοντας ότι οι κυβερνήσεις μπορούν να συνεργαστούν για να δημιουργήσουν δίκαιους κανόνες για όλους».

Οι πρώην παγκόσμιοι ηγέτες δηλώνουν ότι «το παγκόσμιο κεφάλαιο δεν σέβεται τα εθνικά σύνορα», σημειώνοντας ότι ενώ η εθνική δράση είναι «απαραίτητη», «από μόνη της μπορεί να πάει μόνο τόσο μακριά». Οι πρώην πρόεδροι και οι πρωθυπουργοί γράφουν ότι «η φοροαποφυγή και η φοροδιαφυγή από τους υπερπλούσιους επιτυγχάνεται όταν οι κυβερνήσεις αποτυγχάνουν να συνεργαστούν».

Η Helen Clark, πρώην πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας και μέλος του Club de Madrid, δήλωσε:

«Η Βραζιλία πρέπει να επαινεθεί που έφερε το ζήτημα ενός παγκόσμιου φορολογικού προτύπου για τους δισεκατομμυριούχους του κόσμου στο τραπέζι των G20. Αυτό βασίζεται σε μια προηγούμενη απόφαση της G20 να υποστηρίξει έναν παγκόσμιο ελάχιστο φόρο δεκαπέντε τοις εκατό στις πολυεθνικές εταιρείες. Η τελευταία πρωτοβουλία χρειάστηκε χρόνια για να πραγματοποιηθεί. Και οι δύο πρωτοβουλίες οικοδομούν παγκόσμια συνεργασία για την αντιμετώπιση της φοροαποφυγής».

Η επιστολή, η οποία συντονίστηκε από το Club de Madrid και την Oxfam, προειδοποιεί ότι «το μερίδιο του εισοδήματος του 1 τοις εκατό των μεγαλύτερων εισοδημάτων έχει αυξηθεί κατά 45 τοις εκατό σε τέσσερις δεκαετίες, ενώ οι ανώτατοι φορολογικοί συντελεστές στα εισοδήματά τους μειώθηκαν κατά περίπου το ένα τρίτο». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου