Τρίτη 30 Ιουλίου 2024

The revolutionary ecological legacy of Herbert Marcuse -The Ecosocialist EarthCommonWealth Project | Η επαναστατική οικολογική κληρονομιά του Herbert Marcuse

 


The revolutionary ecological legacy of Herbert Marcuse - The Ecosocialist EarthCommonWealth Project | Η επαναστατική οικολογική κληρονομιά του Herbert Marcuse

Συγγραφείς: Charles Reitz , Nnimmo Bassey

Ο συγγραφέας κάνει έκκληση στις ενέργειες όσων συμμετέχουν σε ένα ευρύ φάσμα σύγχρονων αγώνων κοινωνικής δικαιοσύνης όπως ο οικοσοσιαλισμός, ο αντιρατσισμός, το γυναικείο κίνημα, τα δικαιώματα LGBTQ και οι αντιπολεμικές δυνάμεις. Ως το διαλεκτικό αντίστοιχο της Μεγάλης Άρνησης του Marcuse, το βιβλίο, το οποίο κορυφώνεται με το «EarthCommonWealth Project» είναι κλειδί για αυτό για το οποίο αγωνιζόμαστε, όχι μόνο για αυτό που παλεύουμε. 

Ο συγγραφέας υποστηρίζει ότι οι οπισθοδρομικές πολιτικές δυνάμεις πρέπει να αντιμετωπιστούν σήμερα, και αυτό επιτυγχάνεται καλύτερα μέσω ριζοσπαστικής συνεργασίας γύρω από μια ατζέντα που αναγνωρίζει τις βασικές οικονομικές και πολιτικές ανάγκες διαφορετικών υποδεέστερων κοινοτήτων. Η άρνηση συστήματος πρέπει να γίνει ένα νέο γενικό συμφέρον. 

Ο συγγραφέας συζητά βασικές ηθικές γνώσεις από αφρικανικές φιλοσοφικές πηγές, την ιθαγενή αμερικανική φιλοσοφία και τη ριζοσπαστική φεμινιστική φιλοσοφία. Οι πρώτες διδασκαλίες της ανθρωπότητας για την ηθική βρίσκονται στις αρχαίες αφρικανικές παροιμίες. Αυτά λειτούργησαν στη συνέχεια και ως κριτική της αποικιοκρατίας και της νεοαποικιοκρατίας.

Οι από καιρό καταπιεσμένες αυτόχθονες αμερικανικές πηγές παρέχουν μια φιλοσοφική και πολιτική κριτική των ευρωκεντρικών οικονομικών και πολιτιστικών αξιών. Προσφέρουν επίσης κατανόηση της θέσης της ανθρωπότητας στη φύση και της ηγεσίας των γυναικών και πιστοποιούν τρόπους συνεργασίας και ισότητας μορφών κοινότητας. Η φεμινιστική ανθρωπολογία παρέχει ένα ιστορικό πλαίσιο για την κατανόηση της προέλευσης της πατριαρχίας και του τρόπου μετάβασης πέρα ​​από την κυριαρχική εξουσία σε νέες μορφές εταιρικής δύναμης.

Το βιβλίο οραματίζεται τη μετατόπιση και την υπέρβαση της καπιταλιστικής ολιγαρχίας ως τέτοιας, όχι απλώς τα πιο κτηνώδη και καταστροφικά συστατικά της. Αυτή είναι μια πράσινη οικονομική εναλλακτική γιατί το οικολογικό της όραμα βλέπει όλα τα έμβια όντα και το μη ζωντανό επίγειο περιβάλλον τους ως μια παγκόσμια κοινότητα ικανή για μια αξιοπρεπή, σκόπιμη συνύπαρξη. Ψάχνει για ένα νέο σύστημα οικολογικής παραγωγής, ισότιμης διανομής, κοινής ιδιοκτησίας και δημοκρατικής διακυβέρνησης, έχοντας τα θεμέλιά του στην ηθική της παραγωγικότητας των εταιρικών σχέσεων με μια οικοσοσιαλιστική και ανθρωπιστική δέσμευση να ζούμε τη ζωή μας στον πλανήτη σύμφωνα με την πιο έντιμη και αισθητική μορφές ανθρώπινης κοινωνικής και πολιτικής εκπλήρωσης.

Ημερομηνία δημοσίευσης: Ιούλιος 2023

ΠΗΓΗ: ΕΔΩ

ΚΡΙΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΥ [ΕΔΩ]
Η επαναστατική οικολογία του Marcuse: Μια ανάσα φρέσκου αέρα
Θέτοντας τις βάσεις για το 99% για την οικοδόμηση ενός νέου οικοσοσιαλιστικού παγκόσμιου συστήματος.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου