Παρασκευή 31 Μαΐου 2024

Matthew T. Huber: Climate Change as Class War: Building Socialism on a Warming Planet | Η Κλιματική Αλλαγή ως Ταξικός Πόλεμος: Οικοδόμηση του σοσιαλισμού σε έναν πλανήτη που θερμαίνεται, 2022


[Παρουσιάζουμε ένα ακόμα βιβλίο με θέμα την κλιματική αλλαγή και την οικοδόμηση του σοσιαλισμού. Προφανώς τα βιβλία από μόνα τους δεν μπορούν να αποτρέψουν  την κλιματική κρίση και να οικοδομήσουν το σοσιαλισμό, ωστόσο μπορούν να συμβάλλουν στην αποδόμηση του καπιταλισμού ως μοντέλου ανάπτυξης και πολιτικής διακυβέρνησης και αντίστοιχα στο εξοπλισμό των εργαζομένων και εκείνων που εμπνέονται και δρουν  στο όνομα του οικοσοσιαλισμού.] 
-----------------------------------------------------

Matthew T. Huber: Climate Change as Class War: Building Socialism on a Warming Planet
Η Κλιματική Αλλαγή ως Ταξικός Πόλεμος: Οικοδόμηση του σοσιαλισμού σε έναν πλανήτη που θερμαίνεται, 2022

Οικοσοσιαλισμός ή οικοβαρβαρότητα!

Η κλιματική κρίση δεν είναι πρωτίστως πρόβλημα «πίστης στην επιστήμη» ή μεμονωμένων «αποτυπωμάτων άνθρακα» – είναι ένα ταξικό πρόβλημα που έχει τις ρίζες του στο ποιος κατέχει, ελέγχει και κερδίζει από την υλική παραγωγή. Ως εκ τούτου, θα χρειαστεί μια ταξική πάλη για να λυθεί. Σε αυτήν την πρωτοποριακή ταξική ανάλυση, ο Matthew T. Huber υποστηρίζει ότι η καπιταλιστική τάξη με ένταση άνθρακα πρέπει να βρεθεί αντιμέτωπη για την παραγωγή της κλιματικής αλλαγής.

Ωστόσο, οι στενές και μη δημοφιλείς ρίζες της κλιματικής πολιτικής στην επαγγελματική τάξη δεν είναι ικανές να οικοδομήσουν ένα κίνημα για αυτήν την πρόκληση. Για μια εναλλακτική στρατηγική, προτείνει μια πολιτική για το κλίμα που απευθύνεται στη συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας: την εργατική τάξη. 

Ο Huber αξιολογεί την Πράσινη Νέα Συμφωνία ως μια πρώτη προσπάθεια διοχέτευσης υλικού και οικολογικών συμφερόντων της εργατικής τάξης και υποστηρίζει την οικοδόμηση της δύναμης των συνδικάτων στο ίδιο το ενεργειακό σύστημα που τόσο χρειαζόμαστε να μεταμορφώσουμε δραματικά.

Στο τέλος, όπως και στα κλασικά σοσιαλιστικά κινήματα των αρχών του 20ου αιώνα, η νίκη στον αγώνα για το κλίμα θα πρέπει να είναι διεθνιστική βασισμένη σε μια μορφή πλανητικής αλληλεγγύης της εργατικής τάξης.

Περισσότερες πληροφορίες για το βιβλίο ΕΔΩ  ΕΔΩ  ΕΔΩ  

ΚΡΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου