Δευτέρα 13 Μαΐου 2024

6η Διεθνή Οικοσοσιαλιστική Συνάντηση και η 1η Οικοσοσιαλιστική Συνάντηση Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής στο Μπουένος Άιρες | 9, 10 και 11 Μαΐου 2024

 
[6th International Ecosocialist Meeting and the 1st Latin American and Caribbean Ecosocialist Meeting.
Συνέχεα της πρώτης δημοσίευσης [ΕΔΩ] που έγινε στις 23 Νοεμβρίου 2023 με τίτλο "Call for the VI International Ecosocialist Encounter | Κάλεσμα για την VI Διεθνή Οικοσοσιαλιστική Συνάντηση 9 - 11 Μαϊου 2024 στο Βουένος Άιρες" επανερχόμαστε με την παρουσίαση του προγράμματος μετά την πραγματοποίηση της συνάντησης. 
Θα επανέλθουμε όταν μάθουμε περισσότερα για τη συνάντηση - αν εκδόθηκε κάποιο μανιφέστο κ.λπ.]


Αργεντινή

Προς την 6η Διεθνή Οικοσοσιαλιστική Συνάντηση
2 Μαΐου από τη Maria Elena Saludas

Στις 9, 10 και 11 Μαΐου 2024, η 6η Διεθνής Οικοσοσιαλιστική Συνάντηση και η 1η Οικοσοσιαλιστική Συνάντηση Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής θα πραγματοποιηθούν στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής.

Τι είναι ο οικοσοσιαλισμός και τι πρεσβεύει;

Στόχος μας είναι να θέσουμε σε διάλογο την (τεράστια) θεωρητική και πολιτική οικοσοσιαλιστική τροχιά Βορρά και Νότου. Ο Οικοσοσιαλισμός είναι ένα πολιτικό δόγμα που προέκυψε κατά τη μετάβαση από τον 20ο στον 21ο αιώνα και διατυπώνει τις θεμελιώδεις ιδέες του μαρξιστικού σοσιαλισμού με εκείνες που αναδύονται από τους κλιματικούς αγώνες. Οι οικοσοσιαλιστές πιστεύουν ότι ο καπιταλισμός είναι ένα σύστημα που είναι εγγενώς επιβλαβές τόσο για την κοινωνία όσο και για το περιβάλλον. Είναι τόσο θεωρητική όσο και πρακτική κίνηση.

Σύμφωνα με τον Ramón Fernández Durán, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια νέα ιστορική εποχή που χαρακτηρίζεται από την επίδραση του «ανθρώπινου είδους» στον πλανήτη Γη: το Ανθρωπόκαινο, ή μάλλον το Καπιταλόκαινο. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι δεν είναι ολόκληρο το ανθρώπινο είδος που ενεργεί με αυτόν τον τρόπο, αλλά ορισμένα συστατικά του που καθοδηγούνται και εξαρτώνται από ένα σύστημα - τον παγκόσμιο καπιταλισμό - που είναι εξαιρετικά διαστρωματωμένο, με πολύ διαφορετικές ευθύνες και επιπτώσεις ανάλογα με το κοινωνίες, κοινωνικές τάξεις και άτομα που την αποτελούν.

Το παγκόσμιο οικολογικό και γεωμορφολογικό σύστημα έχει αλλοιωθεί για πρώτη φορά στην ιστορία. Η κύρια γεωμορφολογική δύναμη πίσω από αυτό είναι ο σημερινός καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής, διανομής και κατανάλωσης, ο οποίος βασίζεται στην «ατέρμονη» ανάπτυξη και συσσώρευση. Αυτό επηρεάζει όχι μόνο τα χαρακτηριστικά και τα χαρακτηριστικά των ποταμών, των θαλασσών και των ωκεανών της Γης, αλλά και την κλίμακα, την ποικιλότητα και την πολυπλοκότητα της βιοποικιλότητας του πλανήτη.

Οι προοπτικές είναι αβέβαιες, αλλά ο αντίκτυπός του σίγουρα θα διαρκέσει για αιώνες ή χιλιετίες και θα επηρεάσει όλες τις μελλοντικές εξελίξεις. Είναι δύσκολο να μην θυμηθούμε τον Φιντέλ Κάστρο να διακήρυξε σε μια σύνοδο κορυφής των Ηνωμένων Εθνών στο Ρίο ντε Τζανέιρο το 1992:
" Ένα σημαντικό βιολογικό είδος κινδυνεύει να εξαφανιστεί λόγω της ταχείας και προοδευτικής εκκαθάρισης των φυσικών συνθηκών διαβίωσής του: ο άνθρωπος.
Τώρα γνωρίζουμε την αιτία αυτού του προβλήματος όταν είναι σχεδόν πολύ αργά για να το αποτρέψουμε ».

Ενώ η πιθανότητα μιας κοινωνικο-οικολογικής κατάρρευσης είναι τρομακτική, είναι προφανές ότι αυτό το σύστημα και ο τρόπος ζωής μας τελικά θα καταρρεύσει. Η δημιουργία αυτών των εναλλακτικών κόσμων που δίνουν προτεραιότητα στην κοινωνική, οικολογική και κλιματική δικαιοσύνη είναι μια πρόκληση που μας εμπνέει και μας παρακινεί καθώς παρατηρούμε τα αντικαπιταλιστικά κινήματα να λαμβάνουν χώρα παγκοσμίως. Για να φέρουν επανάσταση σε κάθε πτυχή, αντιφρονούντες, εργάτες, νέοι, γυναίκες, αυτόχθονες πληθυσμοί, αφρο-απόγονοι, αγρότες και επιστήμονες αντιστέκονται και μάχονται. Καταγγέλλουν την άσεμνη συσσώρευση κεφαλαίου και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μιας μικρής μειοψηφίας που οικειοποιείται και καταστρέφει τα κοινά μας αγαθά .

Η απλή επιβίωση δεν είναι επιλογή. Έχουμε τα εργαλεία και τη θέληση να οικοδομήσουμε μια εναλλακτική στις ηγεμονικές μορφές καπιταλισμού -νεοφιλελεύθερες, αποικιακές, εξορυκτικές, ρατσιστικές και πατριαρχικές- που βλέπουμε σήμερα ώστε να μπορέσουμε να επιτύχουμε αρμονία με τη φύση της οποίας είμαστε μέρος και να απολαύσουμε τη ζωή πλήρως και με αξιοπρέπεια.

Η συνάντηση θα περιλαμβάνει πάνελ, εργαστήρια, ολομέλειες και χώρους ανταλλαγής μεταξύ συλλογικοτήτων, ακτιβιστών και οργανώσεων που συμμετέχουν στον αγώνα, προκειμένου να προχωρήσουμε συλλογικά προς μια ατζέντα και ένα πρόγραμμα αγώνα για τον οικοσοσιαλισμό.

Η ιδέα είναι να συνεχιστούν, στο πλαίσιο της Nuestra América, οι συζητήσεις με βάση τις πέντε προηγούμενες συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Ευρώπη.

Κατανοούμε ότι η διαφορετικότητα που μας χαρακτηρίζει ως οργανισμούς που υπερασπίζονται τα κοινά και αγωνίζονται για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση είναι η μεγαλύτερη δύναμή μας. Για το λόγο αυτό, για τις κύριες συζητήσεις, θα είναι δυνατή η διαδικτυακή σύνδεση, διευκολύνοντας τη συμμετοχή όσων δεν μπορούν να παρευρεθούν αυτοπροσώπως.

Ακολουθούν τα κύρια θέματα του προγράμματος:

9 Μαΐου: Θα λάβουμε μέρος στη γενική απεργία που καλούν τα συνδικάτα για να αντιταχθούν στις πολιτικές της ακροδεξιάς κυβέρνησης του Χαβιέ Μιλέι. Δεν θα υπάρχουν δραστηριότητες.

10 Μαΐου:
9:30 π.μ. - 10:30 π.μ.: Ιστορία της Διεθνούς Οικοσοσιαλιστικής Συνάντησης

11 π.μ. - 12:30 μ.μ.
Εργαστήριο 1 : Εκχυλισμός στην άγρια ​​φύση της Βραζιλίας και λειψυδρία
Εργαστήριο 2: Περιβαλλοντικός ρατσισμός
Εργαστήριο 3: Οικο-μαρξιστικές συζητήσεις

1:30 μ.μ. - 3 μ.μ. :
Εργαστήριο 1 : Ελεύθερο εμπόριο και περιβάλλον: Μια ανυπέρβλητη αντίφαση για τον καπιταλισμό;
Εργαστήριο 2: Ενάντια στην εκποίηση, τη λεηλασία σωμάτων και εδαφών.
Εργαστήριο 3: Κλιματική αλλαγή και μιλιταρισμός

3:15 μ.μ. - 4:45 μ.μ.:
Εργαστήριο 1: Κλίμα, επιστήμη και οικοσοσιαλισμός
Εργαστήριο 2: Δικαιώματα και οικοσοσιαλιστική μετάβαση
Εργαστήριο 3: Χρέος και χρηματιστικοποίηση της φύσης

5 μ.μ. - 7 μ.μ. : Ποινικοποίηση και κοινωνικοί αγώνες

11 Μαΐου:
9:30 π.μ. - 11 π.μ.: Η οικοσοσιαλιστική συζήτηση στο κέντρο και την περιφέρεια

11:15 π.μ. – 12:30 μ.μ. : COP 30: Πρώτη συνάντηση της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής

1:30 μ.μ. - 3 μ.μ. :
Εργαστήριο 1 : Διατροφική κυριαρχία: η αγροοικολογία ως πολιτική πρακτική
Εργαστήριο 2 : Ενέργεια και καπιταλισμός

3:15 μ.μ. - 4:45 μ.μ.:
Εργαστήριο 1: Οικοφεμινισμός
Εργαστήριο 2: Προοπτικές της τάξης για την ενεργειακή μετάβαση

5 μ.μ. - 7 μ.μ.: Προς ένα μεγάλο διεθνές οικοσοσιαλιστικό κίνημα


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου