Πέμπτη 30 Μαΐου 2024

Ρεπορτάζ από την 6η Διεθνή Οικοσοσιαλιστική Συνάντηση στο Μπουένος Άιρες 9 - 11 Μαϊου 2024

Συμμετέχοντες στην 6η Οικοσοσιαλιστική Συνάντηση  Φωτογραφία: attac-argentina.com

Συνέχεια της ανάρτησης Κάλεσμα για την VI Διεθνή Οικοσοσιαλιστική Συνάντηση 9 - 11 Μαϊου 2024 στο Μπουένος Άιρες" [ΕΔΩ]  αναδημοσιεύουμε το ρεπορτάζ από το Green Left [ΕΔΩ]

Η 6η Διεθνής Οικοσοσιαλιστική Συνάντηση δείχνει πώς ο Παγκόσμιος Νότος οδηγεί τον αντικαπιταλιστικό αγώνα
Μπεν Ράντφορντ

Η 6η Διεθνής Οικοσοσιαλιστική Συνάντηση (VI Encuentro Ecosocialista), συγκέντρωσε εκπροσώπους από περισσότερους από 50 οργανισμούς σε 15 χώρες, πραγματοποιήθηκε από τις 10 έως τις 11 Μαΐου στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής. Το συνέδριο φιλοξένησε πάνελ με ποικίλες συζητήσεις για θέματα όπως ο οικοφεμινισμός, ο μιλιταρισμός, ο περιβαλλοντικός ρατσισμός, η επισιτιστική κυριαρχία, ο εξορυκισμός και η ενεργειακή μετάβαση.

Η συνάντηση - η πρώτη που πραγματοποιήθηκε στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική - επικεντρώθηκε σε προοπτικές και αγώνες από τον Παγκόσμιο Νότο, ενισχύοντας τη σημασία του διεθνισμού στην αντιμετώπιση του παγκόσμιου καπιταλισμού και της σχετικής κλιματικής κρίσης.

Κεντρικό στοιχείο της οικοσοσιαλιστικής συζήτησης ήταν το πώς η ιστορική και συνεχιζόμενη αποικιοκρατία βάζει τους ανθρώπους στον Παγκόσμιο Νότο στα σύνορα της καπιταλιστικής εξόρυξης πόρων και πώς αυτός ο περιβαλλοντικός ρατσισμός διασφαλίζει ότι θα φέρουν δυσανάλογα το βάρος της επακόλουθης στέρησης και περιβαλλοντικής υποβάθμισης.
Οι συμμετέχοντες στην επιτροπή ανέλυσαν τη σχέση μεταξύ της αύξησης του μιλιταρισμού και της επιδείνωσης της κλιματικής αλλαγής. Οι συζητήσεις τόνισαν ότι ενώ οι παγκόσμιες δαπάνες για τις κοινωνικές ανάγκες έχουν μειωθεί εδώ και δεκαετίες, οι δαπάνες για τον στρατό έχουν αυξηθεί - αυξάνοντας κατά 26% από το 2013–22. Η αυξανόμενη στρατιωτικοποίηση μειώνει τους πόρους που απαιτούνται για την αντιμετώπιση του κλίματος, ομαλοποιεί τις στρατιωτικές αντιδράσεις στις κλιματικές καταστροφές και επιδεινώνει την κλιματική αλλαγή μέσω των σημαντικών εκπομπών που παράγονται από τη στρατιωτική βιομηχανία. Οι συμμετέχοντες στην επιτροπή επεσήμαναν τις κλιματικές καταστροφές που επηρεάζουν κυρίως τους ανθρώπους στον παγκόσμιο Νότο, όπως οι καταστροφικές πλημμύρες στο Πακιστάν και πιο πρόσφατα στο νότο της Βραζιλίας.

Οι παρευρισκόμενοι άκουσαν πώς η αυξανόμενη στρατιωτικοποίηση συνόδευσε την ποινικοποίηση των υπερασπιστών της γης, με αποτέλεσμα βάναυσες απαντήσεις εναντίον εκείνων που αντιτίθενται στα ισχυρά καπιταλιστικά συμφέροντα. Ακτιβιστές που εκπροσωπούν κοινωνικά κινήματα που μάχονται ενάντια στον εξορυκτισμό στην Αργεντινή, την Κολομβία και τη Βραζιλία μίλησαν για τη στρατιωτικοποίηση των εδαφών τους ως εμβάθυνση της προστασίας των - συχνά ξένων - καπιταλιστικών εξορυκτικών συμφερόντων.

Οι συμμετέχοντες σε πάνελ μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους από την πρώτη γραμμή των αγώνων ενάντια στον διεθνικό εξορκισμό. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι το κίνημα Fuera Mekorot (Get Out Mekorot), μια μάχη για να σταματήσει η ισραηλινή εταιρεία ύδρευσης Mekorot να αποικίσει τους υδάτινους πόρους στην Αργεντινή. Η εκστρατεία είναι μέρος της παγκόσμιας εκστρατείας Boycott, Divestments and Sanctions που αντιτίθεται στον έλεγχο του νερού στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, τύπου απαρτχάιντ, από το Ισραήλ.

Η ανάλυση που προέκυψε από παραδείγματα αντίστασης πρώτης γραμμής τόνισε την ανάγκη να ενωθούν οι υπάρχοντες εδαφικοί οικοσοσιαλιστικοί αγώνες σε διεθνιστικά κινήματα ικανά να αντιμετωπίσουν τον παγκόσμιο καπιταλισμό.

Οι συμμετέχοντες προειδοποίησαν για τις λεγόμενες «λύσεις» του κλίματος που προτείνονται από μια νέα εκδοχή του «πράσινου καπιταλισμού» που επιδιώκει να ξεπλύνει τις δραστηριότητές του και να επωφεληθεί από την κλιματική κρίση. Πρόσφατα συνέδρια COP για το κλίμα υπογραμμίστηκαν ότι βοηθούν στην ενίσχυση μιας νέας μορφής πράσινου καπιταλισμού, όπου προβάλλεται μια ψευδαίσθηση αλλαγής, ενώ διατηρείται το status quo της κλιματικής καταστροφής που τροφοδοτείται από τον καπιταλισμό.

Η συζήτηση υπογράμμισε την υποκρισία του Παγκόσμιου Βορρά - ο πιο υπεύθυνος για την κλιματική κρίση - που απαιτεί από τον Παγκόσμιο Νότο να υιοθετήσει συχνά τεχνοκρατικές λύσεις, χωρίς να παρέχει χρηματοδότηση και ενώ συνεχίζει να λεηλατεί εδάφη στο όνομα της «μετάβασης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας».

Η ανάγκη για μια ριζοσπαστική αντικαπιταλιστική εναλλακτική, που πηγάζει από τους συγκεκριμένους οικοσοσιαλιστικούς αγώνες στον Παγκόσμιο Νότο, ενισχύθηκε. Πολλοί τόνισαν πώς ακόμη και οι καλοπροαίρετες λύσεις που προέρχονται από τον Παγκόσμιο Βορρά - τα κέντρα του καπιταλισμού που είναι πιο υπεύθυνα για τη δημιουργία της κλιματικής κρίσης - κινδυνεύουν να παραγκωνίσουν τις προοπτικές από το Νότο και να διατηρήσουν τις υπάρχουσες αλυσίδες καταπίεσης.

Μαχητές αγρο-οικολόγοι που εκπροσωπούν διάφορα κινήματα στη Λατινική Αμερική ανέλυσαν πώς οι καπιταλιστικές χώρες του Παγκόσμιου Βορρά θέλουν να εξασφαλίσουν τη δική τους επισιτιστική κυριαρχία μέσω του ελέγχου ξένων εδαφών, δημιουργώντας επισιτιστική εξάρτηση για τις χώρες της περιφέρειας. Επιπλέον, η καταστροφή της επισιτιστικής κυριαρχίας χρησιμοποιείται ως εργαλείο πολέμου και καταπίεσης, όπως το κάψιμο των καλλιεργειών από το Ισραήλ και το καθεστώς σκόπιμης λιμοκτονίας στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη. Οι ακτιβιστές ενίσχυσαν ότι η ανάκτηση της επισιτιστικής κυριαρχίας σε εδάφη που εκμεταλλεύονται είναι το κλειδί για την προώθηση των αγώνων για την ελευθερία και πρότειναν την αγροοικολογία ως πραγματική εναλλακτική στον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής τροφίμων.

Το συνέδριο έκλεισε με συζήτηση για τα επόμενα βήματα για την οικοδόμηση του διεθνούς οικοσοσιαλιστικού κινήματος. Τονίστηκε ότι οι συγκεκριμένοι αγώνες στον Παγκόσμιο Νότο πρέπει να προσανατολίσουν τον παγκόσμιο διεθνιστικό αντικαπιταλιστικό αγώνα και συχνά παραβλέπονται από ορισμένες ευρωκεντρικές οικοσοσιαλιστικές συζητήσεις.

Τέλος, επιδείχθηκε αλληλεγγύη προς τον λαό του Ρίο Γκράντε ντο Σουλ στο νότο της Βραζιλίας, που βιώνει καταστροφικές κλιματικές πλημμύρες, και με τους Παλαιστίνιους που αντιμετωπίζουν τις γενοκτονικές επιθέσεις του Ισραήλ.

Οι διοργανωτές του συνεδρίου συμπύκνωσαν τις τρεις ημέρες συζήτησης σε δύο ημέρες αλληλεγγύης στη γενική απεργία της Αργεντινής στις 9 Μαΐου.

[Επιλεγμένες συνεδρίες από το συνέδριο είναι διαθέσιμες στα ισπανικά στο  Youtube .]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου