Σάββατο 22 Ιουνίου 2024

Summers memo: H Παγκόσμια Τράπεζα να ενθαρρύνει ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ μετανάστευση των βρώμικων βιομηχανιών προς τις ΛΑΧ [Λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες]"Let them eat pollution"" 1992 | "Αφήστε τους να φάνε τη ρύπανση"

 

[Συνεχίζουμε τις "επιμορφωτικές" δημοσιεύσεις με θέμα την κριτική στον καπιταλισμό και το ταξικό "ηθος" που τον χαρακτηρίζει.  Το θέμα είναι μεγάλο αλλά θα το παρουσιάσουμε σε τίτλους -  όποιος ενδιαφέρεται για περισσότερες πληροφορίες "πατάει" στους συνδέσμους (Φωτ. ΕΔΩ)]
-----------------

Η φράση "Αφήστε τους να φάνε τη ρύπανση" είναι ο τίτλος της δημοσίευσης στα ΜΜΕ του "The Lawrence Summers World Bank Memo (excerpt)".

Ο Lawrence H. Summers όταν ήταν επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας διακίνησε ένα δισέλιδο σημείωμα τίτλο:

'Dirty' Industries: Just between you and me, shouldn't the World Bank be encouraging MORE migration of the dirty industries to the LDCs [Least Developed Countries]? I can think of three reasons..", 12 Δεκεμβρίου 1991.

«Dirty» Industries: Μεταξύ εσάς και εμένα, δεν θα έπρεπε η Παγκόσμια Τράπεζα να ενθαρρύνει ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ μετανάστευση των βρώμικων βιομηχανιών προς τις ΛΑΧ [Λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες; Μπορώ να σκεφτώ τρεις λόγους..."



Το σημείωμα διέρευσε και δημοσιεύτηκε με τίτλο  "Let them eat pollution" σε έγκυρες εφημερίδες και περιοδικά όπως το "The Economist". 

ΤΟ ΑΥΘΕΝΤΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ SUMMERS MEMO - ΕΔΩ.

Μετά τη δημοσίευση του Summers MEMO προκλήθηκε μεγάλη αναστάτωση στην πολιτική και στην κοινωνική ζωή των ΗΠΑ αλλά και σε όλο τον κόσμο, με αποτέλεσμα ο Summers να αναγκαστεί να παραδεχτεί την ύπαρξή του, και την υπογραφή του, αλλά να δικαιολογηθεί ότι το είχε συντάξει ο βοηθός του και ο ίδιος δεν το είχε διαβάσει προσεκτικά.

Περισσότερες πληροφορίες στη VIKIPEDIA - ΕΔΩ.


Το Summers memo δέχτηκε σκληρή κριτική από πολλούς διανοούμενους μεταξύ αυτών από τον John Bellamy Foster  "Let Them Eat Pollution": Capitalism and the World Environment στο περιοδικό Monthly Rewiew, Vol. 44, No. 8: January 1993 [ΕΔΩ] καθώς και σε άλλα έργα του όπως το ECOLOGY AGAINST CAPITALISM [ΕΔΩ] (στην Ελλάδα κυκλοφόρησε με παραποιημένο τίτλο Οικολογία και Καπιταλισμός - Παρουσίαση ΕΔΩ)

Ο τίτλος του δημοσιεύματος "Let Them Eat Pollution" έχει χρησιμοποιηθεί στη χώρα μας κάπως τροποποιήμενος "Οι φτωχοί ας φάνε τη ρύπανση" ιδιαίτερα για θέματα ρύπανσης της Δυτικής Αττικής και πιο συγκεκριμένα για τη χωματερή στη Φυλή. [ΕΔΩ].

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η εξέλιξη του οικονομολόγου Lawrence H. Summers και συντάκτη του Summers Memo ήταν αναμενόμενη. 

Ομότιμος Πρόεδρος και Καθηγητής Πανεπιστημίου Charles W. Eliot, Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών  Λόρενς Χ. Σάμερς είναι ένας από τους κορυφαίους οικονομολόγους της Αμερικής. Εκτός από τη θητεία του ως  71ος υπουργός Οικονομικών  στην κυβέρνηση Κλίντον, ο Δρ. Σάμερς υπηρέτησε ως  Διευθυντής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου του Λευκού Οίκου  στην κυβέρνηση Ομπάμα, ως  Πρόεδρος του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και ως Επικεφαλής Οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας.

ΠΛΗΡΕΣ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου