Κυριακή 16 Ιουνίου 2024

4η ΔΙΕΘΝΗΣ: Σχέδιο Μανιφέστο του Επαναστατικού Μαρξισμού στην Εποχή της Καπιταλιστικής Οικολογικής και Κοινωνικής Καταστροφής | Draft Manifesto of Revolutionary Marxism in the Age of Capitalist Ecological and Social Destruction


ΠΡΟΛΕΓΟΜΕΝΑ:
ECOSOCIALISM LEFT BLOGTexts on Ecology, Socialism and the Left 

Στο ΟΙΚΟΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ  δημοσιεύμουμε κείμενα για την Οικολογία, το Σοσιαλισμό και την Αριστερά, χωρίς απαραίτητα να συμφωνούμε στο σύνολο ή εν μέρει με τις θέσεις και τις προτάσεις που παρουσιάζουν οι συγγραφείς τους, τα κόμματα, τα δίκτυα κ.λπ. 

Τα τρία Οικοσοσιαλιστικά Μανιφέστα που ως πυξίδες μας εκφράζουν και που έχουν διαμορφώσει το παγκόσμιο οικοσοσιαλιστικό κίνημα είναι τα εξής [ΕΔΩ]:

  1. AN ECOSOCIALIST MANIFESTO (2001) των Joel Kovel & Michael Löwy
  2. ΟΙΚΟΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ ΜΠΕΛΕΜ (2008) από το Ecosocialist International Network (το 2ο Οικοσοσιαλιστικό Μανιφέστο)
  3. Κλιματικοί Αγώνες και Οικοσοσιαλισμός (2017) 
Επίσης με ενδιαφέρον παρακολουθούμε τις νέες επεξεργασίες για την Οικοσοσιαλιστική Αποανάπτυξη, τις εκδόσεις και την αρθογραφία, ενδεικτικά:
  • MONTHLY REVIEW 1+11 ΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΙΚΟΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΑΝΑΠΤΥΞΗ [ΕΔΩ
  • Για μια οικοσοσιαλιστική αποανάπτυξη | For an Ecosocialist Degrowth | Michael Löwy, Bengi Akbulut, Γιώργος Καλλής, Sabrina Fernandes [ΕΔΩ]

Αν και οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι Τεταρτοδιεθνιστές (Τροτσκιστές) διανοούμενοι και  η ΤΕΤΑΡΤΗ ΔΙΕΘΝΗΣ είναι οι βασικοί και διαχρονικά υποστηρικτές του Οικοσοσιαλισμού και του εμπλουτισμού του, δεν ταυτιζόμαστε μαζί τους, ούτε έχουμε κανάλια επικοινωνίας μεταξύ μας.

Προς επίρρωση της αναγνώρισης και της συμβολής της 4ης Διεθνούς για την προώθηση του Οικοσοσιαλισμού  είναι το "Σχέδιο Μανιφέστου του Επαναστατικού Μαρξισμού στην Εποχή της Καπιταλιστικής Οικολογικής και Κοινωνικής Καταστροφής" (2024) το οποίο παρουσιάζουμε ως "τροφή για σκέψη" στην επόμενη ενότητητα.
-----------------------------------

Διακόψτε την καπιταλιστική ανάπτυξη, για μια οικοσοσιαλιστική εναλλακτική

"Σχέδιο Μανιφέστου του Επαναστατικού Μαρξισμού στην Εποχή της Καπιταλιστικής Οικολογικής και Κοινωνικής Καταστροφής" (2024)
Break with capitalist growth, for an ecosocialist alternative

Draft Manifesto of Revolutionary Marxism in the Age of Capitalist Ecological and Social Destruction (2024)


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 

Η ηγεσία της Τέταρτης Διεθνούς ενέκρινε, ως πρώτο προσχέδιο, ένα Οικοσοσιαλιστικό Μανιφέστο, το οποίο θα συζητηθεί στο επόμενο Παγκόσμιο Συνέδριό μας τον Φεβρουάριο του 2025 (βλ. παρακάτω).  

Αυτό το έγγραφο βασίζεται στην πεποίθησή μας ότι μια οικοσοσιαλιστική κοινωνία, απελευθερωμένη από την ταξική, το φύλο, τη φυλή ή την αποικιακή κυριαρχία είναι απαραίτητη και μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω μιας επανάστασης. Το Μανιφέστο προσπαθεί να αξιολογήσει τους καλύτερους τρόπους και μέσα προς αυτόν τον στόχο. 

Θα μας ενδιέφερε να λάβουμε σχόλια, κριτικές και επιχειρήματα σχετικών επιστημόνων, μαρξιστών στοχαστών και σημαντικών κοινωνικών και πολιτικών κινημάτων. Δεν προσποιούμαστε ότι έχουμε το μονοπώλιο της αλήθειας και πιστεύουμε ότι ο διάλογος με άλλες ριζοσπαστικές και επαναστατικές δυνάμεις είναι απαραίτητος, στην πραγματικότητα απαραίτητος, αν θέλουμε να προχωρήσουμε στον αγώνα.

Το προσχέδιο εγκρίθηκε από τη Διεθνή Επιτροπή το Φεβρουάριο του 2024.

ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ - ΠΗΓΗ - ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ [ΕΔΩ - ΕΔΩ]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου