Τετάρτη 19 Ιουνίου 2024

"Η 4 Μαρτίου είναι ένα κίνημα, όχι μια ημερομηνια" | "March 4th is a movement, not a day" | Ο ρόλος της επιστημονικής έρευνας στο στρατιωτικό-βιομηχανικό σύμπλεγμα και η συνενοχή της ακαδημαϊκής επιστήμης στους αμερικανικούς πολέμους.

 


[Συνέχεια της προηγούμενης ανάρτησης με θέμα "H ομιλία του Νόαμ Τσόμσκι/ Noam Chomsky στο MIT για τη συνενοχή της επιστήμης και των επιστημόνων με το στρατιωτικό βιομηχανικό συγκρότημα | 4 Μαρτίου 1969 4 Μαρτίου 1969" παρουσιάζουμε την έκδοση με τις ομιλίες γνωστών σήμερα, αλλά μάλλον αγνώστων τότε, με θέμα "Η 4 Μαρτίου είναι ένα κίνημα, όχι μια ημερομηνια" | "March 4th is a movement, not a day".
Στο Οικοσοσοσιαλιστικό - Αριστερό blog επιχειρούμε να δημοσιεύσουμε θέματα πολιτικής κριτικής που αμφισβητούν τον καπιταλισμό, φωτίζουν σκοτεινές και άγνωστες πλευρές του κυρίαρχου πολιτικού, οικονομικού και κοινωνικού συστήματος και  που μπορεί να αποτελέσουν τροφή για σκέψη για έναν δικαιότερο κόσμο.]
--------------------------------------------------

"Η 4 Μαρτίου είναι ένα κίνημα, όχι μια ημερομηνια" 
 "March 4th is a movement, not a day"

ΠΗΓΗ: MIT Press ΠΗΓΗ: MIT Press 

Οι επιστήμονες στο MIT συζητούν τον ρόλο της επιστημονικής έρευνας στο στρατιωτικό-βιομηχανικό σύμπλεγμα και εξετάζουν τη συνενοχή της ακαδημαϊκής επιστήμης στους αμερικανικούς πολέμους.

Στις 4 Μαρτίου 1969, καθηγητές του MIT και φοιτητές ενώθηκαν για μια εξαιρετική ημέρα διαμαρτυρίας. Με βάση την αγωνία της κοινότητας του MIT για τον πόλεμο του Βιετνάμ και την ανησυχία για την αντιληπτή συνενοχή της ακαδημαϊκής επιστήμης με την αμερικανική πολεμική μηχανή, τα γεγονότα της 4ης Μαρτίου και οι επόμενες ημέρες ήταν μια «θετική διαμαρτυρία»—ένα φόρουμ όχι μόνο για την αντιμετώπιση πολιτικών και ηθικές προτεραιότητες αλλά και για τη χάραξη μιας πορείας δράσης. 

Λίγο αργότερα, ορισμένοι από τους συμμετέχοντες ίδρυσαν την Ένωση Ανησυχούμενων Επιστημόνων. Αυτό το βιβλίο τεκμηριώνει τη διαμαρτυρία της 4ης Μαρτίου με μεταγραφές ομιλιών και συζητήσεων σε πάνελ. Μεταξύ των ομιλητών ήταν ο Noam Chomsky, ο Howard Zinn, ο Lionel Trilling και ο βραβευμένος με Νόμπελ George Wald, του οποίου η αξιομνημόνευτη ομιλία, «A Generation in Search of a Future», κυκλοφόρησε ευρέως. Τα θέματα της συζήτησης κυμαίνονταν από γενικές εκτιμήσεις για την πολιτική ευθύνη των διανοουμένων έως συγκεκριμένα σχόλια για τον πόλεμο του Βιετνάμ και τον πυρηνικό αφοπλισμό.

Αυτή η πεντηκοστή επετειακή έκδοση προσθέτει έναν πρόλογο από τον Kurt Gottfried, έναν φυσικό, συμμετέχοντα στη διαμαρτυρία της 4ης Μαρτίου και συνιδρυτή της Union of Concerned Scientists. 

Γράφει, με δύναμη και αισιοδοξία, «Πριν από πενήντα χρόνια, συνέβαινε μια αξιοσημείωτη αφύπνιση μεταξύ των Αμερικανών επιστημόνων σχετικά με το ρόλο τους στην κοινωνία. Αυτός ο τόμος προσφέρει ένα συναρπαστικό στιγμιότυπο εκείνης της στιγμής στις 4 Μαρτίου 1969, και οι δραστηριότητες και οι συζητήσεις που συγκεντρώθηκαν εδώ παραμένουν επίκαιρες και ηχηρές σήμερα». Σε μια εποχή που πολλοί πολιτικοί υποτιμούν συστηματικά την επιστήμη, μπορούμε να εμπνευστούμε από τις διαδηλώσεις της 4ης Μαρτίου.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου