Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2024

Το βάρος της φύσης: Πώς ένα μεταβαλλόμενο κλίμα αλλάζει τον εγκέφαλό μας | The Weight of Nature: How a Changing Climate Changes Our Brains

 

Το βάρος της φύσης: Πώς ένα μεταβαλλόμενο κλίμα αλλάζει τον εγκέφαλό μας 
The Weight of Nature: How a Changing Climate Changes Our Brains

Clayton Page Aldern (Συγγραφέας)

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ Α' [ΕΔΩ]

Ένα βιβλίο με βαθιά αναφορά, που ανοίγει τα μάτια για την κλιματική αλλαγή, τον εγκέφαλό μας και το βάρος της φύσης σε όλους μας. Η πορεία της κλιματικής αλλαγής είναι εκπληκτική και μοχθηρή, με την άνοδο της θάλασσας, τα ακραία καιρικά φαινόμενα και την καταπιεστική ζέστη να καλύπτουν τον κόσμο. Αλλά οι επιπτώσεις του στον ίδιο τον εγκέφαλό μας συνιστούν μια κρίση δημόσιας υγείας που δεν έχει αναφερθεί σε μεγάλο βαθμό. Βασισμένο σε επτά χρόνια έρευνας, αυτό το βιβλίο του βραβευμένου δημοσιογράφου και εκπαιδευμένου νευροεπιστήμονα Clayton Page Aldern, συνθέτει την αναδυόμενη νευροεπιστήμη, την ψυχολογία και τα συμπεριφορικά οικονομικά της υπερθέρμανσης του πλανήτη και της υγείας του εγκεφάλου. 

Ένα αριστούργημα της λογοτεχνικής δημοσιογραφίας, αυτό το βιβλίο δείχνει στους αναγνώστες πώς ένα μεταβαλλόμενο περιβάλλον μας αλλάζει σήμερα, από μέσα προς τα έξω. Ο Άλντερν το αποκαλεί βάρος της φύσης. Οι υψηλότερες θερμοκρασίες δυσκολεύουν την καθαρή σκέψη και την επίλυση προβλημάτων. Αυξάνουν την πιθανότητα παρορμητικής βίας. Οι δικαστές μετανάστευσης είναι πιο πιθανό να απορρίψουν αιτήσεις ασύλου τις πιο ζεστές μέρες. Διαιτητές, για να χάσετε κλήσεις. 

Η ατμοσφαιρική ρύπανση, οι καύσωνες και οι τυφώνες μπορεί να παραμορφωθούν και να φθαρούν στη μνήμη, τη γλώσσα και τα αισθητήρια συστήματα. PTSD σπόρων δασικών πυρκαγιών. Και οι αλλαγές του οικοσυστήματος που τροφοδοτούνται από το κλίμα επεκτείνουν την εμβέλεια των φορέων εγκεφαλικών ασθενειών όπως τα κουνούπια, οι αμοιβάδες που τρώνε εγκέφαλο και οι νυχτερίδες που μας έφεραν την ψυχική ομίχλη του μακροχρόνιου COVID.
Το πώς νιώθουμε για την κλιματική αλλαγή έχει μεγάλη σημασία. αλλά αυτό είναι ένα βιβλίο για πολλά περισσότερα από το άγχος του κλίματος. Όπως ο Άλντερν λεπτομερώς αναφέρει, πρόκειται για τη βαθιά, άμεση δράση της υπερθέρμανσης του πλανήτη στον εγκέφαλο και τη συμπεριφορά μας - και το πιο εκπληκτικό πορτρέτο απρόβλεπτων περιβαλλοντικών επιρροών στο μυαλό μας. 

Από αγροκτήματα στην κοιλάδα San Joaquin και δημόσια σχολεία στις Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι κοινότητες στην Αρκτική της Νορβηγίας, τα νησιά της Μικρονησίας και τις γαλλικές Άλπεις, αυτό το βιβλίο είναι ένα άνευ προηγουμένου πορτρέτο μιας παγκόσμιας κρίσης που νομίζαμε ότι καταλάβαμε.
-------------------


ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ Β' [ΕΔΩ]

«Διεισδυτικό, έντονα προσωπικό και αδύνατο να το αφήσετε κάτω, αυτό είναι ένα βιβλίο που πρέπει να διαβάσετε». Annie Proulx, νικήτρια του βραβείου Πούλιτζερ

«Αυτό το βιβλίο είναι ένας θρίαμβος». Μπιλ ΜακΚίμπεν

Μια καθηλωτική, αποκαλυπτική αφήγηση για το πώς η κλιματική έκτακτη ανάγκη μας αλλάζει από μέσα προς τα έξω

Είναι πλέον αδιαμφισβήτητο ότι η κλιματική αλλαγή απειλεί το μέλλον της ζωής στη Γη. Αλλά στο The Weight of Nature, ο βραβευμένος δημοσιογράφος και νευροεπιστήμονας Clayton Page Aldern δείχνει ότι το θερμαινόμενο κλίμα δεν επηρεάζει μόνο τον πλανήτη μας – επηρεάζει και τον εγκέφαλο και το σώμα μας.

Βασιζόμενος σε επτά χρόνια πρωτοποριακής έρευνας, ο Άλντερν καταγράφει μια διογκούμενη κρίση δημόσιας υγείας που δεν έχει αναφερθεί σε μεγάλο βαθμό. Το οικολογικό άγχος, μας δείχνει, είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Το ταχέως μεταβαλλόμενο περιβάλλον παρεμβαίνει άμεσα στην υγεία του εγκεφάλου μας, στη συμπεριφορά, στη λήψη αποφάσεων και στη γνωστική μας ικανότητα σε πραγματικό χρόνο, επηρεάζοντας τα πάντα, από τις αιχμές στην επιδείνωση έως τα χαμηλότερα επίπεδα παραγωγικότητας και συγκέντρωσης, μέχρι την παγκόσμια επιδημία άνοιας. Ταξιδεύοντας σε όλο τον κόσμο για να συναντήσει τους επιστήμονες και τους γιατρούς που ξετυλίγουν τις μπερδεμένες σχέσεις μεταξύ μας και του περιβάλλοντός μας και αναφέροντας τις ιστορίες εκείνων που ήδη αισθάνονται αυτές τις αλλαγές πιο έντονα, ο Aldern δείχνει πώς η κλιματική αλλαγή δεν είναι μόνο γύρω μας, αλλά μέσα μας.

Διαυγές, επείγον και μερικές φορές βαθιά συγκινητικό, το The Weight of Nature είναι μια αποκάλυψη, που φέρνει στο φως τους μυριάδες τρόπους με τους οποίους ο φυσικός κόσμος έλκει και προωθεί τις αποφάσεις που παίρνετε. πώς στρίβει και διπλώνει τις αναμνήσεις και τις ψυχικές σας καταστάσεις. πώς αυτό το νεφελώδες παντού που ονομάζουμε περιβάλλον αλλάζει την ίδια την ανθρωπιά μας από μέσα προς τα έξω.

[ΣΗΜΕΙΩΣΗ: και οι δύο παρουσιάσεις έγιναν μέσω πλατφόρμας]

VIDEO - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ με τον ίδιο το συγγραφέα [ΕΔΩ]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου