Ecosocialism and spirituality: New values for a new civilization
"..Χωρίς ουτοπίες, χωρίς ελπίδα, δεν μπορούν να υπάρξουν κινητοποιήσεις. Και χωρίς τη δυνατότητα να οραματιστούμε έναν διαφορετικό, έναν νέο και καλύτερο κόσμο, καμία ελπίδα δεν μπορεί να υπάρξει.." Frei Betto
Στο Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ που πραγματοποιήθηκε στο Μπέλεμ της Βραζιλίας 27.01 – 01.02.2009, οι Frei Betto & Michael Löwy [ΕΔΩ] παρουσιάσαν από κοινού το θέμα «Οικοσοσιαλισμός και πνευματικότητα».
----------
Frei Betto: Οικοσοσιαλισμός και πνευματικότητα: Νέες αξίες για έναν νέο πολιτισμό
Ecosocialism and spirituality: New values for a new civilization
Οι εναλλακτικές στον νεοφιλελευθερισμό και την οικοδόμηση του οικοσοσιαλισμού γεννιούνται στην κοινωνική πράξη, μέσα από τους λαϊκούς αγώνες, τα συνδικάτα, τα αγροτικά και ιθαγενή κινήματα, τις εκκλησιαστικές κοινότητες βάσης, τις κοινότητες των μαύρων.
Η εύρεση εναλλακτικών είναι συλλογική δουλειά. Δεν βγαίνουν από το κεφάλι των φωτισμένων διανοουμένων ή των ιδεολογικών γκουρού. Το σημαντικό καθήκον είναι να ενισχυθεί η οργάνωση των κοινωνικών στρωμάτων που φιλοδοξούν σε κάτι άλλο από την παρούσα πραγματικότητα: από τους αγρότες που ονειρεύονται να εργαστούν στη γη τους μέχρι τη νεολαία που ενδιαφέρεται να προστατεύσει τη φύση. Ο νεοφιλελευθερισμός όχι μόνο καταστρέφει τους κοινοτικούς θεσμούς που δημιουργήθηκαν από τη νεωτερικότητα, όπως τα συνδικάτα, τα κοινωνικά κινήματα και το δημοκρατικό κράτος. Στόχος του είναι η πλήρης εξατομίκευση της κοινωνίας, ανάγοντας τα άτομα σε άτομα αποκομμένα από το κοινωνικό και πολιτικό πλαίσιο όπου ζούσαν και ανάγονται σε απλό καταναλωτή. Αυτή είναι η λογική του ολοκληρωτικού καπιταλισμού, ενός συστήματος που μπορεί να εμπορευματοποιήσει τα πάντα: τον πολιτισμό, τη βιοποικιλότητα, το περιβάλλον, τα ανθρώπινα όργανα, το γονιδίωμα, ακόμα και το φανταστικό μας.
Χωρίς ουτοπίες, χωρίς ελπίδα, δεν μπορούν να υπάρξουν κινητοποιήσεις. Και χωρίς τη δυνατότητα να οραματιστούμε έναν διαφορετικό, έναν νέο και καλύτερο κόσμο, καμία ελπίδα δεν μπορεί να υπάρξει.
Η ελπίδα ευνοεί την έξαρση νέων ουτοπιών, οι οποίες πρέπει να μεταφραστούν σε πολιτικά και πολιτιστικά έργα που σηματοδοτούν μια νέα κοινωνία και, σε αυτήν, μια νέα γυναίκα και άνδρα. Αυτό απαιτεί τη διάσωση ηθικών αξιών, όπως το αίσθημα της δικαιοσύνης, πρακτικές αλληλεγγύης και ανταλλαγής, και σεβασμό προς τη φύση. Είναι μια πνευματική πρόκληση, στη γραμμή που προτείνει ο μεγάλος Βραζιλιάνος γεωγράφος Μίλτον Σάντος: να δοθεί προτεραιότητα στα «άπειρα αγαθά» έναντι των «πεπερασμένων αγαθών».
Αυτό είναι το έργο ενός οικοσοσιαλιστικού πολιτισμού, μια εναλλακτική στον καπιταλισμό και τον νεοφιλελευθερισμό, ικανό να ενσωματώσει έννοιες και πρακτικές κοινωνικής ισότητας και βιώσιμης ανάπτυξης, όπως αυτές της Κουβανικής Επανάστασης, της εξέγερσης των Ζαπατίστας στην Τσιάπας, του MST (Landless Peasant Movement of Βραζιλία) καταλήψεις γης. Πρέπει να συμπεριλάβουμε στην ουτοπία μας, το έργο μας, το πρόγραμμά μας, νέα παραδείγματα, που αναδύονται τώρα, όπως η οικολογία, η ιθαγενής, η κοινοτική ηθική, ο ολισμός, η αλληλεγγύη, ο φεμινισμός, η πνευματικότητα. Στον αγώνα για αυτήν την ουτοπία, μπορεί κανείς να εμπνέεται από τις ζωές και τις πράξεις, τις κοινωνικές και πνευματικές αξίες, τη θυσία και την αφοσίωση ανθρώπων όπως ο Chico Mendes και η Dorothy Stang.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου