Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2016
Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016
Φιρμάνια και εκβιασμοί της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ενάντια στην Ελλάδα | Η ομιλία του Ερίκ Τουσέν στο Ευρωκοινοβούλιο
Η ομιλία του Ερίκ Τουσέν στο Ευρωκοινοβούλιο
Ακολουθεί σύνοψη της ομιλίας που έκανε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο Ερίκ Τουσέν στις 14 Ιανουαρίου 2016 με την ευκαιρία της διεθνούς συνάντησης που οργάνωσε η Ομάδα της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο GUE/NGL (Ευρωπαϊκή Ενωμένη Αριστερά/ Σκανδιναβική Πράσινη Αριστερά). Το θέμα ήταν «Η ΕΚΤ, η μη εκλεγμένη κυβέρνηση της Ευρώπης».
(Για το πλήρες πρόγραμμα δείτε: http://www.guengl.eu/news/article/the-ecb-europes-unelected-government).
Ο Ερίκ Τουσέν έκανε την ομιλία του σε ένα πάνελ του οποίου συντονιστής ήταν ο Δημήτρης Παπαδημούλης, ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Οι υπόλοιποι ομιλητές στο πάνελ ήταν η Μαρίκα Φραγκάκη, επικεφαλής του τμήματος οικονομικών στην πολιτική γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ και ο Pearse Doherty, εκπρόσωπος για οικονομικά ζητήματα στο Ιρλανδικό κόμμα Σιν Φέιν. Στα υπόλοιπα πάνελ τα οποία δημιουργήθηκαν στη διάρκεια της ημέρας η οποία ήταν αφιερωμένη στην ΕΚΤ, μετείχαν η Gabi Zimmer, ευρωβουλευτής του Die Linke και πρόεδρος της GUE/NGL, ο Fabio Di Masi, επίσης ευρωβουλευτής του Die Linke, ο Miguel Urban, ευρωβουλευτής των Podemos και ο Harald Schumann ο οποίος έφτιαξε ένα υπέροχο ντοκιμαντέρ για την Τρόικα (βλέπε http://www.arte.tv/guide/fr/051622-000/puissante-et-incontrolee-la-troika). Μπορείτε να δείτε όλες τις συζητήσεις σε βίντεο στο: http://www.guengl.eu/news/article/the-ecb-europes-unelected-government
* * * * *
1. O Ζαν-Κλοντ Τρισέ, πρόεδρος της ΕΚΤ, ενώ σχεδιαζόταν το μνημόνιο που επιβλήθηκε στην Ελλάδα τον Μάιο του 2010, απειλούσε να διακόψει τη ρευστότητα που χρειαζόντουσαν οι ελληνικές τράπεζες αν η Ελλάδα ζητούσε μείωση του χρέους.
Στη διάρκεια της ακρόασης ενώπιον της Επιτροπής Αλήθειας για το Ελληνικό Δημόσιο Χρέος, ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης, ο οποίος εκπροσωπούσε την Ελλάδα στο ΔΝΤ από τον Μάρτιο του 2010 έως τον Δεκέμβριο του 2011 πριν γίνει αντιπρόεδρος στην τράπεζα Πειραιώς, δήλωσε: «O κ. Τρισέ-πρόεδρος τότε της ΕΚΤ-ήταν μεταξύ αυτών που αντιδρούσαν στην αναδιάρθρωση χρέους απειλώντας να διακόψει την ρευστότητα στην Ελλάδα. Στην πραγματικότητα, ο κ. Τρισέ μπλόφαρε προκειμένου να διασώσει τις γαλλικές και γερμανικές τράπεζες!». Βλέπε http://cadtm.org/Audition-de-Panagiotis-Roumeliotis
Το 2015, υπό την προεδρία του Μάριο Ντράγκι, η ΕΚΤ πραγματοποίησε την απειλή που είχε εκστομίσει ο προκάτοχός του, Ζαν-Κλοντ Τρισέ.
2. Τον Μάιο του 2010 η ΕΚΤ συνέβαλε στη δημιουργία της Τρόικας η οποία επέβαλε μέτρα τα οποία παραβίαζαν τα θεμελιώδη δικαιώματα των Ελλήνων πολιτών.
Η έκθεση της Επιτροπής Αλήθειας για το Ελληνικό Δημόσιο Χρέος περιλαμβάνει κατάλογο μέτρων τα οποία υπαγόρευσε η Τρόικα (εντός της οποίας η ΕΚΤ έπαιξε και συνεχίζει να παίζει βασικό ρόλο) με αποτέλεσμα την παραβίαση των θεμελιωδών δικαιωμάτων.
Τα δάνεια τα οποία χορηγήθηκαν στην Ελλάδα μέσα στο πλαίσιο του μνημονίου χρησιμοποιήθηκαν για να προστατεύσουν τα συμφέροντα των μεγάλων ιδιωτικών γαλλικών, γερμανικών και ελληνικών τραπεζών παρόλο που ήταν υπεύθυνες για την κερδοσκοπική χρηματοπιστωτική φούσκα η οποία άρχισε να σπάει το 2009.
3. Εντός του πλαισίου του SMP (Πρόγραμμα Αγοράς Χρεογράφων), το 2010-2011-2012 η ΕΚΤ αγόρασε Ελληνικά ομόλογα με σημαντική έκπτωση.
Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2016
Γιώργος Μπάλιας "Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και η προστασία του περιβάλλοντος"
Του Γιώργου Μπάλια*
Είναι κοινός τόπος ότι η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί ένα από τα βασικά αξιακά χαρακτηριστικά, που προσδιορίζουν τη φυσιογνωμία ενός αριστερού κόμματος. Όπως, μάλιστα, επισημαίνει ο Πωλ Μέϊσον (The Guardian, 21.12.2015), η σύγχρονη ριζοσπαστική αριστερά διαφοροποιείται από τις άλλες πολιτικές δυνάμεις στο στρατηγικό στόχο, που δεν είναι άλλος από την περιβαλλοντική προστασία (όπως στο παρελθόν ήταν ο κεντρικός σχεδιασμός). Πράγματι, αν ανατρέξει κανείς στα σχετικά κείμενα του ΣΥΡΙΖΑ, θα διαπιστώσει αβίαστα ότι αντανακλάται σε αυτά η παραπάνω οπτική.
Ενώ έτσι έχουν τα πράγματα σε σχέση με το κόμμα, δεν συμβαίνει το ίδιο με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Ένας περίπου χρόνος από την ανάληψη της εξουσίας είναι αρκετός για να προβούμε σε ένα πρώτο απολογισμό. Ο απολογισμός λοιπόν -για να χρησιμοποιήσουμε μια παλαιά έκφραση- δεν είναι συνολικά θετικός, θα γίνει δε συνολικά αρνητικός αν συνεχίσει την ίδια πορεία. Όπως είναι κατανοητό, δεν είναι δυνατόν στο πλαίσιο αυτού του άρθρου να γίνει αναλυτική αναφορά στα πεπραγμένα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το περιβάλλον και την προστασία του. Θα περιοριστούμε, λοιπόν, σε μερικές λίγο-πολύ εμβληματικές περιπτώσεις, που δίνουν το στίγμα της εν λόγω πολιτικής και δικαιολογούν το προαναγγελόμενο συμπέρασμα.
Κλιματική αλλαγή
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)