Αναδημοσιεύουμε το άρθρο του Κώστα Καλλωνιάτη από την εφημερίδα Η ΕΠΟΧΗ γιατί αναφέρει μεταξύ των άλλων εκτιμήσεων ότι ο "...στρατηγικός στόχος του οικοσοσιαλισμού με δημοκρατία και ελευθερία δεν είναι μόνον εφικτός, αλλά και επιβεβλημένος.." (α/α 10). Αναφορά στον Οικοσοσιαλισμό έκανε στη συνδιάσκεψη της Νέας Αριστεράς και ο Λεωνίδας Καρύγιαννης. Απ' ότι γνωρίζουμε υπάρχουν σοβαρά στελέχη της ευρύτερης αριστεράς, ακόμα και στη Νέα Αριστερά, που κάνουν όλο και πιο συχνά αναφορές και εμπνέονται από τις βασιτκές αρχές του Οικοσοσιαλισμού. Υπενθυμίζουμε το άρθρο, παρέμβαση του διαχειριστή του παρόντος Οικοσοσιαλιτσιτκού Αριστερού Ιστολόγιου με τίτλο: "20 Οικολογικά & Κοινωνικά πρακτικά και όχι θεωρητικά θέματα για συζήτηση" [ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ]
------------------------------------
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΌ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ 24.03.2025 - ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ
Κώστας Καλλωνιάτης: Για μια πιο φιλόδοξη Ιδρυτική Διακήρυξη (της Νέας Αριστεράς)
Είναι αλήθεια πως στη Συνδιάσκεψη της Νέας Αριστεράς επικράτησε ενωτικό πνεύμα και διάθεση να προχωρήσουμε χωρίς μεμψιμοιρίες. Ο φόβος μήπως οι διαφωνίες υποσκελίσουν την ενωτική προσπάθεια είναι ασφαλώς κατανοητός. Από την άλλη, η αρχή είναι το ήμισυ του παντός κι έχει σημασία να μπουν σωστά θεμέλια στο νεοαριστερό μας εγχείρημα. Και είναι τώρα στην πορεία προς το συνέδριο που πρέπει να γίνει διεξοδική συζήτηση για τις στοχεύσεις μας, άμεσες και μεσομακροπρόθεσμες, εξάγοντας συγχρόνως τα αναγκαία συμπεράσματα από όλη την προηγούμενη δεκαετία. Γι’ αυτό και θα ήταν λάθος μια πολιτική κριτική στην Ιδρυτική Διακήρυξη να εκληφθεί ως απόπειρα υπόσκαψης της ενότητας.
Παρά τις επιμέρους βελτιώσεις που δέχθηκε το κείμενο, χαρακτηρίζεται από ελλείψεις και κενά που αδυνατίζουν, αν δεν ακυρώνουν, τον προσδιορισμό τού κόμματος ως αριστερού ριζοσπαστικού.