Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2023

Κώστας Λάμπος: Κοινωνική αν-ισότητα και αταξικός ουμανισμός (Βιβλιοπαρουσίαση) | Social InEquality And Classless Humanism

 

[Παρουσιάζουμε το βιβλίο του Κώστα Λάμπου, όχι γιατί αναφέρεται στον Οικοσοσιαλισμό ή στην Οκολογική Αριστερά, αλλά γιατί αμφισβητεί τον καπιταλισμό και τον νεοφιλευθερισμό και προβάλει τον Αταξικό Ουμανισμό, ο οποίος ως έννοια περιγράφεται στο 4ο κεφάλαιο του βιβλίου. Το βιβλίο κυκλοφόρησε πρώτα στα αγγλικά, On Time Books, London 2021, και το 2023 στη χώρα μας από τις εκδόσεις ΚΟΥΚΚΙΔΑ. Για το Κώστα Λάμπο και το συγγραφικό του έργο διαβάστε ΕΔΩ.]

Κοινωνική αν-ισότητα και αταξικός ουμανισμός - Δοκίμιο πολιτικής φιλοσοφίας της πράξης

Social InEquality And Classless Humanism - An Essay on the Political Philosophy of Praxis (παρουσίαση στο τέλος της ανάρτησης)

Από το οπισθόφυλλο

Η πολιτική φιλοσοφία, η κοινωνική και η οικονομική θεωρία των νεότερων χρόνων από τους θεμελιωτές τους και μέχρι σήμερα και με ελάχιστες εξαιρέσεις, αγνόησαν σε μεγάλο βαθμό τους φυσικούς νόμους που εξηγούν την ύπαρξη του Σύμπαντος και την εμφάνιση και την εξέλιξη της ζωής, αλλά και τους νόμους κίνησης των κοινωνιών. 

Αντ’ αυτού εστίασαν, ως φιλελευθερισμός και νεοφιλελευθερισμός, όπως και ως κλασικισμός και νεοκλασικισμός, στην υπεράσπιση της ατομικής ιδιοκτησίας, ως την πεμπτουσία, τάχα, της ατομικής ελευθερίας, γεγονός που τους ανάγκασε να αγνοήσουν, ακόμα και να αορατοποιήσουν την ανθρώπινη κοινωνία, ως υποκειμένου δημιουργίας του ανθρώπινου πολιτισμού. 

Το αποτέλεσμα ήταν να καταλήξουν σε θρησκευόμενες, διαπλεκόμενες και αλληλοσπαρασσόμενες ιδεολογίες του κεφαλαίου. Αυτή η επιλογή τους τις οδήγησε στην στείρα υπεράσπιση της κοινωνικής ανισότητας, γεγονός που τις έφερε σε αντίθεση με τις δυνάμεις της Εργασίας, της Επιστήμης και του Πολιτισμού. 

Αντίθεση στρατηγικής σημασίας που γέννησε την ανάγκη νέας σύγχρονης αναζήτησης εναλλακτικής στρατηγικής για την έξοδο της ανθρωπότητας από την καπιταλιστική βαρβαρότητα. 

Το αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας αναζήτησης ξαναφέρνει στην επιφάνεια τη διαχρονική στρατηγική της εργαζόμενης ανθρωπότητας για έναν κόσμο της κοινωνικής ισότητας, ο οποίος στον 21ο αιώνα και χάρη στις σύγχρονες επιστήμες και τεχνολογίες υπό τον έλεγχο, βέβαια, της εργαζόμενης κοινωνίας/ανθρωπότητας, παίρνει σταδιακά το περιεχόμενο, την μορφή και τις διαστάσεις ενός Αταξικού Οικουμενικού Ουμανισμού. 

Ένα βιβλίο έντιμο και καθαρό που τολμά τομές στην σκέψη και στην δράση.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΔΙΑΘΕΣΗ: ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ 

ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ 37, 106 77 ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ.: 2103802644. E-mail: koukkida@yahoo.gr


By Kostas Lampos, On Time Books, London 2021 [LINK]

Social InEquality And Classless Humanism - An Essay on the Political Philosophy of Praxis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου