Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2023

MARX ECOLOGY | Μάρξ και Οικολογία (τροφή για σκέψη για τους αυτοπροσδιοριζόμενους Αριστερούς και Οικολόγους)

 

[MARX ECOLOGY Για ανάγνωση και λήψη σε μορφή PDF ΕΔΩ]

Οι πολίτες, ή οι συλλογικότητες οποιασδήποτε μορφής, που αυτοπροσδιορίζονται  ως Οικοσοσιαλιστές ή ως Αριστεροί Οικολόγοι, έχουν μεταξύ των άλλων αναφορά στο Μαρξ και συνήθως αναζητούν πολιτικές, φιλοσοφικές, κοινωνικές κ.ά. θεωρήσεις και απαντήσεις στα σύγχρονα προβλήματα στη Μαρξιστική Θεωρία.

Στην Ελλάδα έχουμε ελάχιστες θεωρητικές προσεγγίσεις και έρευνες για το Μάρξ και την Οικολογία και λίγα μεταφρασμένα έργα.

Επειδή όμως η συζήτηση για την Αριστερά και την Οικολογία έχει κάπως ανοίξει, μετά τις πρόσφατες εκλογές του 2023, με την σημαντική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και των κομμάτων του Πράσινου χώρου (Πράσινοι, Οικολόγοι Πράσινοι, ΜΕΡΑ25) παρουσιάζουμε τη συλλογή άρθρων με θέμα MARX ECOLOGY, τροφή για σκέψη.

Το βιβλίο MARX ECOLOGY για  είναι μια συλλογή κειμένων δύο Μαρξιστών επώνυμων και αναγνωρισμένων φιλοσόφων, πανεπιστημιακών και αποτελείται από τα εξής μέρη:

1- Marx and the Rift in the Universal Metabolism of Nature του John Bellamy Foster . [ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ο JBF έχει γράψει το εξαιρετικό βιβλίο “MARX’S ECOLOGY – materialism and nature”, εκδόσεις Monthly Review, 2000, το οποίο διαθέτουμε στα αγγλικά, αλλά δυστυχώς δεν έχει μεταφραστεί στην Ελληνική γλώσσα. Ο ίδιος έχει γράψει και το “Ecology Against Capitalism” που στη χώρα μας κυκλοφόρησε τo 2005, με τον τίτλο ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ και ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ [παρουσίαση ΕΔΩ]

2- The Ecology of Marxian Political Economy του John Bellamy Foster

3- Marx and Ecology/1 του Michael Malking (Κομμουνιστικό Κόμμα Μεγάλης Βρετανίας)

4- Marx and Ecology/2 του Michael Malking

5- Marx and Ecology/3 του Michael Malking

Η έκδοση στην πραγματικότητα συγκεντρώνει και παρουσιάζει τα άρθρα των Forest, Malking που είχαν ήδη δημοσιευτεί στο Monthly Review και Weekly Worker αντίστοιχα.

-------

Επίσης προτείνουμε την ανάγνωση και ως τροφή για σκέψη ένα πιο σύγχρονο  άρθρο με θέμα "Για μια οικοσοσιαλιστική αποανάπτυξη | For an Ecosocialist Degrowth | Michael Löwy, Bengi Akbulut, Γιώργος Καλλής, Sabrina Fernandes που έχει αναδημοσιευτεί ΕΔΩ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου