Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2023

30.11- 12.12.2023 Διάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή COP28 με τα λόμπι των ρυπογόνων εταιρειών πετρελαίου να επηρεάζουν τις αποφάσεις | KICK BIG POLLUTERS OUT

 

Στις 30 Νοεμβρίου 2023 ξεκινάει η Διάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή COP28 στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα [LINK] με τα λόμπι των εταιριών καυσίμων όχι μόνο να παραβρίσκονται αλλά και να επηρεάζουν τις αποφάσεις  και να ασκούν πιέσεις για συμφωνίες πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Αξίζει σημειωθεί ότι εγκαίρως (23.05.2023( "η Συμπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομάδας της Αριστεράς Manon Aubry και ο Αμερικανός γερουσιαστής Sheldon Whitehouse δημοσίευσαν μια υπερατλαντική επιστολή υπογραφής καλώντας τη Σύμβαση Πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (UNFCCC) να αντιμετωπίσει τις επίμονες παρεμβολές στη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων. Απευθυνόμενη στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπάιντεν, την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von Der Leyen, τον εκτελεστικό γραμματέα του ΟΗΕ Simon Stiell και τον Γενικό Γραμματέα António Guterres, η επιστολή ζητά από τους παγκόσμιους ηγέτες και τα θεσμικά όργανα του ΟΗΕ να προωθήσουν μέτρα λογοδοσίας για να προστατεύσουν την UNFCCC από παρεμβάσεις στη βιομηχανία, ξεκινώντας με την ανάκληση του διορισμού του Σουλτάνου Αλ Τζάμπερ, επικεφαλής της Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου του Άμπου Ντάμπι, ως ορισθέντος Προέδρου της COP-28. 
Η προσπάθεια ενισχύει τις εκκλήσεις από ένα παγκόσμιο δίκτυο περισσότερων από 450 οργανισμών, που εκπροσωπούν εκατομμύρια ανθρώπους, που απαιτούν να απομακρυνθούν οι ρυπαίνοντες από τις συνομιλίες για το κλίμα ως κρίσιμο μέσο για τη διασφάλιση φιλόδοξης δράσης το 2023." [LINK]
Πρόσφατα αποκαλύφθηκε ότι  εκπρόσωποι που συνδέονται με τις μεγαλύτερες ρυπογόνες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο και οι εμπορικές τους ομάδες έχουν παρακολουθήσει συνομιλίες για το κλίμα υπό την ηγεσία του ΟΗΕ τουλάχιστον 7200 φορές τα τελευταία 20 χρόνια, σύμφωνα με μια νέα ανάλυση του Συναπισμού ΜΚΟ Kick Big Polluters Out (KBPO). [LINK] [LINK]
"Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα σχεδίαζαν να χρησιμοποιήσουν τον ρόλο τους ως οικοδεσπότης της μεγαλύτερης και πιο σημαντικής ετήσιας διάσκεψης για το κλίμα ως πλατφόρμα για να ασκήσουν πιέσεις σε ξένους κυβερνητικούς αξιωματούχους για συμφωνίες πετρελαίου και φυσικού αερίου, σύμφωνα με μια κρύπτη εσωτερικών εγγράφων που έλαβε ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός ερευνητική δημοσιογραφική οργάνωση." [LINK]Ο Ολλανδός Βόπκε Χούκστρα, νέος επίτροπος της ΕΕ για το κλίμα [LINK] είναι ένα πρόσωπο αμφισβητούμενο λόγω της επαγγελματικής σχέσης του με την εταιρεία καυσίμων Shell [LINK].

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η κοινή παρέμβαση των τριών Ευρωβουλευτών από διαφορετικές πολιτικές ομάδες (Αριστερά, Πράσινοι, Σοσιαλδημοκρατών) για τον επίτροπο της ΕΕ για το κλίμα, με την οποία τον κρίνουν για την μετέπειτα  εργασία του για  11 χρόνια στην εταιρεία συμβούλων McKinsey. Η εταιρεία αυτή είχε πελάτες τις εξής εταιρείες πετρελαίου: Shell, BP,  ExxonMobil,  Chevron,  Gazprom, Saudi Aramco.
Η Manon Aubry είναι Γαλλίδα ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος της ομάδας The Left. Η Marie Toussaint είναι Γαλλίδα ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος των Πρασίνων. Ο Pierre Larrouturou είναι Γάλλος ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών. [LINK]To αίτημα της Οικολογικής Αριστεράς και του Οικοσοσιαλιστικού πολιτικού ρεύματος δεν μπορεί να είναι άλλο από το "Αλλάζουμε το σύστημα - Όχι το κλίμα" και όσον αφορά την COP28 "Διώξτε τους μεγάλους ρυπαντές από τη σύνοδο".


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου