Σάββατο 9 Μαρτίου 2024

ECSA - European Common Space for Alternatives | Ευρωπαϊκός Kοινός Xώρος για Eναλλακτικές Λύσεις | Μασσαλία 26-28 Απριλίου 2024


Ένα νέο Ευρωπαϊκό Δίκτυο αναπτύσσεται. Το όνομά του: ECSA - European Common Space for Alternatives | Ευρωπαϊκός Kοινός Xώρος για Eναλλακτικές Λύσεις.

Η πρώτη συνάντηση θα γίνει στη Μασσαλία 26 - 28 Απριλίου 2024. Προφανώς έχει γίνει μεγάλη προετοιμασία τα προηγούμενα χρόνια. Οι φορείς που έχουν πάρει την Πρωτοβουλία και συμμετέχουν στην οργανωτική επιτροπή, συνεργάζονται σε διάφορα θεματικά δίκτυα καθώς και στο παρελθόν στο πλαίσιο του Παγκόσμιου και Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ.

Περισσότερα στην ιστοσελίδα που είναι διαθέσιμη σε πέντε γλώσσες, μεταξύ αυτών και στα ελληνικά. LINK 

ECSA - European Common Space for Alternatives | Ευρωπαϊκός Kοινός Xώρος για Eναλλακτικές Λύσεις - Πως αυτοπαρουσιάζεται:

Τι θέλουμε να επιτύχουμε;

Ζούμε σε μια κρίσιμη στιγμή της ανθρώπινης ιστορίας, μια στιγμή κατά την οποία οι ενέργειες και οι αποφάσεις που λαμβάνουμε σήμερα θα έχουν βαθύτατο αντίκτυπο στο μέλλον του πλανήτη μας και των κατοίκων του. Για εμάς, σε αυτό το πλαίσιο, η εναλλακτική παγκοσμιοποίηση και ο διεθνισμός δεν είναι απλώς ένας ευσεβής πόθος, αλλά μια επείγουσα ανάγκη. 

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, όπως η κλιματική αλλαγή, η απώλεια της βιοποικιλότητας, οι οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες, οι πόλεμοι (Γάζα, Ουκρανία…), δεν γνωρίζουν σύνορα. Είναι παγκόσμιες σε αιτίες και συνέπειες. Επομένως, οι απαντήσεις μας πρέπει να είναι επίσης παγκόσμιες. 

Ενώνοντας τις δυνάμεις μας σε όλη την Ευρώπη και πέρα από αυτήν, μπορούμε να ξεκινήσουμε και να μοιραστούμε τεχνογνωσία, στρατηγικές και πόρους, για να δημιουργήσουμε ένα πιο ισχυρό και αποτελεσματικό κίνημα. Προς το παρόν, ενώ έχουμε έναν μεγάλο αριθμό θεματικών δικτύων στην Ευρώπη, δεν έχουμε πλέον έναν κοινό χώρο για όλα τα κοινωνικά κινήματα και τις πρωτοβουλίες πολιτών που θα μας επέτρεπε να μοιραστούμε τις εμπειρίες και τις προκλήσεις μας και να αναπτύξουμε κοινές πρωτοβουλίες και κινητοποιήσεις.

Παλιότερα, στη δεκαετία του 2000, αυτό το ρόλο διαδραμάτιζαν το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ (ΕΚΦ), τα οποίο εμπνεύστηκε από το Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ (ΠΚΦ), μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε το 2001 στο Πόρτο Αλέγκρε της Βραζιλίας, ως αντίλογος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός. 

Το ΠΚΦ σχεδιάσθηκε ως ένας χώρος όπου οργανώσεις και κοινωνικά κινήματα που αντιστέκονταν στον νεοφιλελευθερισμό και την καπιταλιστική παγκοσμιοποίηση θα μπορούσαν να συναντηθούν, να ανταλλάξουν ιδέες και να αναπτύξουν στρατηγικές. Το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ υιοθέτησε αυτή την προσέγγιση, εστιάζοντας σε θέματα που απασχολούσαν ειδικά την Ευρώπη. Το πρώτο ΕΚΦ πραγματοποιήθηκε το 2002 στη Φλωρεντία της Ιταλίας. 

Το φόρουμ αυτό συγκέντρωσε χιλιάδες ακτιβιστές, μη κυβερνητικές οργανώσεις, συνδικάτα και άλλες πρωτοβουλίες της κοινωνίας των πολιτών. Η εκδήλωση χαρακτηρίστηκε από συζητήσεις, εργαστήρια, σεμινάρια και πολιτιστικές εκδηλώσεις, όλα με επίκεντρο θέματα όπως η ειρήνη, η δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, το περιβάλλον, η κοινωνική και οικονομική δικαιοσύνη. Μετά την επιτυχία της Φλωρεντίας, ακολούθησαν και άλλα φόρουμ σε διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις.

Περισσότερα στην ιστοσελίδα που είναι διαθέσιμη σε πέντε γλώσσες, μεταξύ αυτών και στα ελληνικά. LINK 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου