Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου 2024

Οικοσοσιαλισμός: ο σοσιαλισμός του 21ου αιώνα (αφιέρωμα στην εφημερίδα ΕΠΟΧΗ)

 


Τις δημόσιες και ιδιωτικές συζητήσεις εντός της Αριστεράς απασχολεί όλο και πιο έντονα η ανάγκη ιδεολογικής αντεπίθεσης. Όμως, ο λόγος περί κομμουνισμού και σοσιαλισμού χρειάζεται ανακαίνιση για να πείσει πως μπορεί να εγγυηθεί μια καλύτερη ζωή σε μια περίοδο που απειλείται η ίδια η συνέχιση της ζωής. Ομοίως, ο αριστερός προγραμματικός λόγος σκοντάφτει διαρκώς στην αδυναμία συνάρθρωσης των αιτημάτων, στην απουσία μιας συνεκτικής λογικής. 

Έπειτα, η αναγκαιότητα συμπόρευσης με τον χώρο της Οικολογίας απαιτεί κοινούς ιδεολογικούς τόπους, μια αξιακή και προγραμματική γεφύρωση που θα δημιουργήσει εκ νέου έναν ενθουσιασμό για το κοινό μας μέλλον. Εδώ και αρκετά χρόνια αναπτύσσεται ένα ρεύμα σκέψης που προσπαθεί να πείσει την Αριστερά ότι προέχει η διάσωση του πλανήτη μας μέσα από τη σύγκρουση με το υπάρχον παραγωγικό και καταναλωτικό μοντέλο και τον Πράσινο χώρο ότι η καπιταλιστική λογική της συσσώρευσης και οι αυξανόμενες ανισότητες είναι εμπόδιο στον αγώνα ενάντια στην κλιματική κατάρρευση. Το ρεύμα αυτό που αναπτύσσεται σε όλο τον κόσμο και συνενώνει τα προτάγματα της Αριστεράς και της Οικολογίας είναι ο Οικοσοσιαλισμός. 

Στο παρόν αφιέρωμα παρουσιάζουμε τρία κείμενα γνωστών εκπροσώπων του ρεύματος που μπορούν να προσφέρουν στους αναγνώστες και τις αναγνώστριες μια πρώτη ιδέα και να εξάψουν το ενδιαφέρον τους.
 

Η Συντακτική Ομάδα των Παρεμβάσεων [ΕΔΩ]

Του Michael Löwy: Γιατί οικοσοσιαλισμός; Για ένα κοκκινο-πράσινο μέλλον

Της Leigh Brownhill: Οικοφεμινιστικός οικοσοσιαλισμός

Γιώργος Καλλής, Άγγελος Βαρβαρούσης, Πάνος Πετρίδης: Η λύση της αποανάπτυξης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου