Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2024

Ρενέ Ντυμόν: Μόνο μια σοσιαλιστική οικολογία, 1978 | Για πρώτη φορά (ίσως) παρουσιάζεται στην Ελλάδα η σύζευξη του Σοσιαλισμού και την Οικολογία

 


Πρωτότυπος τίτλος:
Ντυμόν Ρενέ (Dymon Rene): Seule une ecologie socialist

[Η σύζευξη των όρων "Σοσιαλισμός" και "Οικολογια" σε  "Σοσιαλιστική Οικολογία", ίσως να παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα με την έκδοση του βιβλίου του Ντυμόν Ρενέ (Dymon Rene), το Δεκέμβριο του 1978 από τις εκδόσεις ΔΩΔΩΝΗ. Ο όρος "Σοσιαλιστική Οικολογία" εξελίσσεται αργότερα, κυρίως από Τεταρτοδιεθνιστές φιλοσόφους και πολιτικούς σε "Οικοσοσιαλισμό". 
Συναναντάμε στην Ελλάδα τον όρο "Οικοσοσιαλισμός" στο βιβλίο "Το Μανιφέστο των ΟΙκοσοσιαλιστών - Η πράσινη εναλλακτική πρόταση για την Ευρώπη (1991) | Pour une alternative verte en Europe (1990)", έκδοση της εφημερίδας Η ΕΠΟΧΗ και στη συνέχεια στις εκδόσεις του περιοδικού ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΦΥΣΗ. [ΕΔΩ]]
------------------------------------------
Ρενέ Ντυμόν: Μόνο μια σοσιαλιστική οικολογία, 1978

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Από τα παιδικά μας χρόνια διαβάζουμε βιβλία που πραγματεύονται το πώς ο κόσμος που ζούμε θα γίνει καλύτερος. Παρ’ όλα αυτά είμαστε μια γενιά πολύ περήφανη να καταδεχτεί να πει τον εαυτό της χαμένο, αλλά και πολύ διαυγής για να αρνηθεί πως είναι μια γενιά πρόωρα γερασμένη. 

Ο συγγραφέας του βιβλίου αυτού είναι, ας πούμε, ένας γερο-αγρότης, που μια Κυριακή πρωί στο καφενείο του χωριού, τρώγοντας ντομάτα και ελίτσα και πίνοντας ούζο, έχει κέφι να μας πει μερικά περιστατικά από τη ζωή του και την πείρα του για μας και το μέλλον μας, Δεν λέει εμείς στον καιρό μας δεν κάναμε λάθη. Λέει κοιτάξτε μην κάνετε τα ίδια, γιατί πως λάθη θα κάνετε, προσέξτε όμως γιατί τα περιθώρια των λαθών έχουν στενέψει.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ:
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΩΔΩΝΗ [ΕΔΩ]

ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗ (Ίωανα Δραγούμη) | ΕΙΣΑΓΩΓΗ

ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ: Από όλον τον κόσμο - Βιετνάμ: Αποικιακό και μετά σοσιαλιστικό - Οι Ινδίες και το Μπάγκλαντές βρίσκονται σε αποτελμάτωση, αλλά η Κίνα «βασίζεται στις δικές της δυνάμεις» - Αφρική: Πάντα κακό ξεκίνημα - Η λεγόμενη «Λατινική Αμερική» και τα «Λατιφούντια» της. -  Η Κούβα είναι σοσιαλιστική; - Η σοσιαλιστική Ευρώπη από τη Σοβιετική Ένωση ώς τις λαϊκές δημοκρατίες - Τελευταία ταξίδια στη Γαλλία - Αναζήτηση νέων λύσεων - Σε αναζήτηση ενός βιώσιμου σοσιαλισμού

ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ: Για τις ιδεολογίες - Δεν πίστεψα ποτέ στον… καπιταλισμό, στην αποικιοκρατία - Θρησκεία εξ αποκαλύψεως - Επίστεψα σ’ αυτόν πολύ καιρό, αλλά… - Οι καταχρηστικοί σοσιαλισμοί.

ΤΡΙΤΟ ΜΕΡΟΣ: Μόνο μια σοσιαλιστική οικολογία…

ΚΑΤΑΛΗΞΗ

 
Ντυμόν Ρενέ (Dymon Rene): Seule une ecologie socialist, 1977 | 

Η παρουσίαση του βιβλίου από τη Monde Diplomatique [ΕΔΩ]. Απόσπασμα: "Το οικολογικό κίνημα θα ήταν επομένως ένα κίνητρο για τον ίδιο τον σοσιαλισμό και ίσως το μαγικό ραβδί για να τον μεταμορφώσει..."

Για τον Ντυμόν Ρενέ (Dymon Rene) και το έργο του: 
Alexis Vrignon -  René Dumont ou le socialisme « de l’arbre et du jardin » [ΕΔΩ]
[περιέχεται στον τόμο Écosocialisme et histoire/ Οικοσοσιαλισμός & ιστορία [ΕΔΩ]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου