Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2024

Το Μανιφέστο των ΟΙκοσοσιαλιστών - Η πράσινη εναλλακτική πρόταση για την Ευρώπη (1991) | Pour une alternative verte en Europe (1990)


Στο πλαίσιο της ενημέρωσης αλλά και της αυτομόρφωσης για τον Οικοσοσιαλισμό, τόσο στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και στον κόσμο, επιχειρούμε να παρουσιάσουμε διάφορα ιστορικά ντοκουμέντα αλλά και σύγχρονες εκδόσεις, ημερίδες, συνέδρια, δράσεις για το θέμα.

Το βιβλίο "Το Μανιφέστο των ΟΙκοσοσιαλιστών- Η πράσινη εναλλακτική πρόταση για την Ευρώπη" εκδόθηκε σε μετάφραση από την εφημερίδα ΕΠΟΧΗ το 1991."

Ο πρωτότυπος ωστόσο  τίτλος στα Γαλλικά ήταν "Pour une alternative verte en Europe", έκδοση 1990, με πρόλογο του Πιερ Ζυκιέν/ Pierre Juquin  με ημερομηνία 25 Απριλίου 1989. 

Στην Ελλάδα κυκλοφόρησε το 1991  από τις "ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΠΟΧΗ", με την προσθήκη στον τίτλο "Το Μανιφέστο των Οικοσοσιαλιστών", όρος που υπάρχει στο πρωτότυπο γαλλικό κείμενο, σε μετάφραση Στάθη Μπάλια και με επίμετρο του Πιερ Ζυκιέν/ Pierre Juquin, γραμμένον ειδικά για την ελληνική έκδοση. Στο επίμετρο ο Πιερ Ζυκιέν αναφέρει το "Pour une alternative verte en Europe" ως Οικοσοσιαλιστικό Μανιφέστο.
Σύμφωνα με το φιλόσοφο Τεταρτοδιεθνιστή και Οικοσοσιαλιστή Μικαέλ Λεβί/ Michael Löwy [ΕΔΩ] "ο Frieder Otto Wolf, ευρωβουλευτής και ηγέτης της αριστεράς του Γερμανικού Πράσινου Κόμματος, και ο Pierre Ο Juquin, ένας πρώην κομμουνιστής ηγέτης που μετατράπηκε σε κόκκινο/πράσινο, θα γράψουν μαζί το βιβλίο "Pour une alternative verte en Europe" (Black Rose, Μόντρεαλ, 1992), ένα είδος προσπάθειας για ένα ευρωπαϊκό οικοσοσιαλιστικό μανιφέστο." [ΕΔΩ]
Στην πραγματικότητα όμως, τόσο στην πρωτότυπη έκδοση όσο και στην ελληνική έκδοση αναφέρονται έξι  συγγραφείς και το έργο παρουσιάζεται ως συλλογικό.

Από το 1992 και μετά δημοσιεύονται στο περιοδικό ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΦΥΣΗ άρθρα με θέματα: Οικοσοσιαλισμός, Οικολογία και Σοσιαλισμός, Οικοφεμινισμός/ Κοινωνική Οικολογία κ.λπ.  

Ωστόσο ως Παγκόσμιο Οικοσοσιαλιστικό Ρεύμα με θέσεις κ.λπ. θεωρώ ότι είναι το έτος 2001 με το "ΟΙΚΟΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ"/ "AN ECOSOCIALIST MANIFESTO (2001) των Joel Kovel & Michael Löwy" το οποίο  "χρησίμευσε ως αναφορά για την ίδρυση, στο Παρίσι, 7 - 8 Οκτωβρίου 2007, του Διεθνούς Οικοσοσιαλιστικού Δικτύου"/ Global Ecosocialist Network. [ΕΔΩ]

Σην Ελλάδα, ίσως για πρώτη φορά το 1978 συναντάμε τον όρο "Οικολογία και Σοσιαλισμός" σε τίτλο, στην ελληνική έκδοση του βιβλίου του Ντυμόν Ρενέ (Dymon Rene) [ΕΔΩ], "Μόνο μια σοσιαλιστική οικολογία", εκδόσεις ΔΩΔΩΝΗ [ΕΔΩ]. Τίτλος πρωτοτύπου: Seule une ecologie socialiste. 

Πληροφορίες για το πρωτότυπο "Pour une alternative verte en Europe (1991)" 



ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ ΕΔΩ ΕΔΩ 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου