[ΠΗΓΕΣ: CADTM - ΚΟΝΤΡΑ ΧΡΕΟΣ]
Μετά από την απαγόρευσή της από τις αρχές του Μαρόκου, η παγκόσμια συνέλευση του δικτύου CADTM διεξήχθη τελικά από τις 26 μέχρι τις 30 Απριλίου στην Τύνιδα μέσα σε κλίμα αλληλεγγύης και αντίστασης. Οι 59 εκπρόσωποι από 29 χώρες της Αφρικής, της Λατινικής Αμερικής, της Ασίας και της Ευρώπης μπόρεσαν να αναλύσουν την εξέλιξη του συστήματος χρέος και να αναζητήσουν τις καλύτερες στρατηγικές προκειμένου να τελειώνουμε με αυτό το εξουσιαστικό εργαλείο.
Η διεύρυνση του δικτύου σε τρεις νέες οργανώσεις, η επανεκλογή της γραμματείας του που μοιράζεται μεταξύ του Βελγίου και του Μαρόκου και κυρίως, η υιοθέτηση μιας νέας διατύπωσης του ονόματος της οργάνωσης είναι μερικές από τις σημαντικές στιγμές αυτής της συνέλευσης. Πέρα από τις πολιτικές και οργανωτικές τοποθετήσεις, αυτή η παγκόσμια συνέλευση της CADTM έδωσε για μια ακόμα φορά την ευκαιρία να αναπτυχθούν οι σχέσεις μεταξύ των αγωνιστών και των αγωνιστριών διαφορετικών γενεών και οριζόντων. Η συνάντηση με μερικούς Τυνήσιους συντρόφους που η δικτατορία του Μπεν Αλί μας απαγόρευε να γνωρίσουμε, καθώς και τα τραγούδια πάλης και οι διηγήσεις και μαρτυρίες για συγκεκριμένους αγώνες αποτελούν και αυτές σπουδαίες στιγμές στη δημιουργία ενός αλληλέγγυου και αγωνιστικού δικτύου.
Τα μεγάλα γεγονότα αυτής της παγκόσμιας συνέλευσης που σίγουρα θα θυμούνται οι εκπρόσωποι είναι:
· Απέναντι στην άρνηση των Μαροκινών αρχών να δώσουν στην ATTAC-CADTM του Μαρόκου τις απαραίτητες άδειες για την οργάνωση της τρίτης παγκόσμιας συνέλευσης της, εμείς, παγκόσμιο δίκτυο της CADTM, διατρανώνουμε την πλήρη αλληλεγγύη μας στην ATTAC-CADTM Μαρόκου, και καταγγέλλουμε έντονα αυτή την επίθεση ενάντια στην ελευθερία έκφρασης και συνάθροισης ενός από τα μέλη μας.
· Ευχαριστούμε και συγχαίρουμε το RAID-ATTAC-CADTM Τυνησίας για την ικανότητά του να οργανώσει τη μετακόμιση αυτής της παγκόσμιας συνέλευσης στη Τυνησία σε χρόνο ρεκόρ.
· Ευχαριστούμε θερμά τις πάρα πολλές οργανώσεις και προσωπικότητες που μας απηύθυναν μηνύματα υποστήριξης στον αγώνα μας και καταγγελίας όλων των μορφών καταπίεσης. Τέτοια μηνύματα προερχόμενα από στρατευμένα πρόσωπα που κατέχουν καλά το ζήτημα του χρέους όπως η Ζωή Κωνσταντοπούλου, πρώην πρόεδρος του ελληνικού κοινοβουλίου, ή ο Χουάν Πάμπλο Μποχοσλάφσκι, ανεξάρτητος εμπειρογνώμων για το χρέος του ΟΗΕ, δεν μπορούν παρά να μας ενθαρρύνουν να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας.
· Λαμβάνοντας υπόψη τις ανταλλαγές μεταξύ όλων των ηπείρων, η CADTM κάνει την ανάλυση ότι η διεθνής κατάσταση σημαδεύεται από μια καπιταλιστική κρίση που παρατείνεται και γίνεται όλο και πιο πολύπλευρη, με αποτέλεσμα να θίγει σήμερα όλες τις πλευρές της ζωής των λαών. Έχοντας ήδη να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές, κοινωνικές, οικολογικές και μεταναστευτικές συνέπειες αυτής της κρίσης, οι λαοί του κόσμου υφίστανται σήμερα την εντατικοποίηση και την εξάπλωση μιας τρομοκρατίας που έλκει τη καταγωγή της στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους γεωστρατηγικής εμβέλειας, που δεν έχουν καμιά σχέση με τα συμφέροντά τους.
Στο Βορρά, είναι πάντα με το πρόσχημα των δημόσιων χρεών που οι κυρίαρχες τάξεις επιβάλλουν τη λιτότητα και προσπαθούν να καταστρέψουν μεθοδικά όλες τις κοινωνικές κατακτήσεις των εργαζομένων. Παράλληλα με αυτό, μια νέα κρίση του χρέους άρχισε να πλήττει τις χώρες του Νότου, ενώ η πτώση των τιμών των πρώτων υλών δημιουργεί δυσκολίες σε αρκετές χώρες. Γεγονότα όπως η άνοδος του επιτοκίου αναφοράς της Κεντρικής Τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών ή το ξέσπασμα μιας νέας χρηματοπιστωτικής κρίσης, θα μπορούσαν να θέσουν υπό αμφισβήτηση την ικανότητα χρηματοδότησης του χρέους μερικών χωρών που είναι εύθραυστες. Τόσο στο Βορρά όσο και στο Νότο, τα εργαλεία της διεθνούς χρηματοπιστωτικής και εμπορικής αρχιτεκτονικής που είναι το ΔΝΤ, η Παγκόσμια Τράπεζα και η Παγκόσμια Οργάνωση Εμπορίου συνεχίζουν με πλήρη ατιμωρησία τη δράση τους ως ιμάντες μεταβίβασης του συστήματος χρέος.
Στη βάση αυτού του πλαισίου και υπό το φως της ελληνικής εμπειρίας, το δίκτυο CADTM διακηρύσσει και πάλι την πεποίθησή του: η ρήξη με τον καπιταλισμό και η εφαρμογή πραγματικών εναλλακτικών επιβάλλουν να καταπιαστούμε με το ζήτημα της ανομίας (μη-νομιμότητας) τόσο των δημόσιων όσο και των ιδιωτικών χρεών. Για να το πετύχουν, όλα τα παρόντα μέλη δεσμεύονται να συνεχίσουν τη μάχη και να διπλασιάσουν τις προσπάθειες για να δημιουργήσουν ή να ενισχύσουν επιτροπές πολιτών ελέγχου του χρέους στις χώρες στις οποίες δρουν
· Στη βάση της δουλειάς που έχει πραγματοποιήσει εδώ και 25 χρόνια και εναρμονιζόμενη με την εξέλιξη των συνθηκών και των αγώνων, η CADTM (Επιτροπή για την Ακύρωση του Χρέους του Τρίτου Κόσμου) αποφασίζει να τροποποιήσει όνομά της, αλλά όχι το σήμα της. Από εδώ και πέρα, η CADTM θα είναι «Επιτροπή για την Κατάργηση των Άνομων Χρεών».
· Η Επιτροπή για την Κατάργηση των Άνομων Χρεών ενσωματώνει το γεγονός ότι το «σύστημα χρέος» υποτάσσει τόσο τους λαούς του Νότου όσο και του Βορρά.
· Η Επιτροπή για την Κατάργηση των Άνομων Χρεών διατρανώνει τη θέλησή της να υποστηρίξει και να μετάσχει σε όλους τους αγώνες ενάντια στα άνομα χρέη. Επειδή, από τους υπερχρεωμένους φοιτητές της Νέας Υόρκης μέχρι τα μαροκινά θύματα των καταχρηστικών μικροπιστώσεων, περνώντας από τους Ινδούς αγρότες θύματα των τοκογλύφων και τις ισπανικές οικογένειες που εξαπατήθηκαν από άνομες ενυπόθηκες πιστώσεις, όλοι και όλες πλήττονται από αυτό το εργαλείο του καπιταλισμού, που έρχεται να προσθέσει την ατομική εξαθλίωση στη συλλογική φτωχοποίηση.
· Η CADTM χαιρετίζει το γεγονός ότι το δίκτυό της βγαίνει ενισχυμένο από αυτή τη παγκόσμια συνέλευση και καλωσορίζει τις τρεις οργανώσεις από την Ιταλία, το Λουξεμβούργο και το Γκαμπόν που ενώθηκαν μαζί μας στον αγώνα.
· Η παγκόσμια συνέλευση του δικτύου εκφράζει την πλήρη εμπιστοσύνη της στην ικανότητα της CADTM Βελγίου και στην ATTAC-CADTM Μαρόκου να αναλάβουν από κοινού τη διεθνή γραμματεία. Μετά από δυο χρόνια λειτουργίας, το δίκτυο επαναβεβαιώνει την πολιτική και οργανωτική ορθότητα αυτής της συνταγής, και συνεχίζει με αυτή τη μοιρασμένη διεθνή γραμματεία (ΜΔΓ).
· Τέλος, με την ιδιότητα του παγκόσμιου δικτύου CADTM, περηφανευόμαστε για την αντικαπιταλιστική, φεμινιστική, διεθνιστική μας στράτευση και θέλουμε να θυμίσουμε ότι στη μάχηενάντια σε όλες τις μορφές καταπίεσης, βάζουμε στην καρδιά της δράσης τη λαϊκή επιμόρφωση, την κινητοποίηση, την πολιτική ανυπακοή και την αυτοοργάνωση των αγώνων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου