Σε νέα βάση φέρεται αποφασισμένη να θέσει μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ολόκληρο το πλαίσιο για τις έρευνες υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, ανατρέποντας πλήρως το σημερινό καθεστώς. Με δηλώσεις του στην «Εφ.Συν.», ο συντονιστής της Επιτροπής Ελέγχου Κοινοβουλευτικού Εργου του ΥΠΕΚΑ του ΣΥΡΙΖΑ, Απόστολος Αλεξόπουλος, αναφέρει χαρακτηριστικά πως ο ΣΥΡΙΖΑ προτίθεται να ακυρώσει και να επαναπροκηρύξει -υπό νέο θεσμικό πλαίσιο- τους εν εξελίξει διαγωνισμούς για την παραχώρηση των 20 θαλάσσιων οικοπέδων στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης, καθώς και για τα τρία χερσαία οικόπεδα στη Δυτική Ελλάδα, τα οποία ζήτησε να ερευνήσει η εταιρεία ENEL.
Η περίοδος υποβολής προσφορών για τον πρώτο διαγωνισμό, ο οποίος προκηρύχθηκε τον περασμένο Νοέμβριο, ολοκληρώνεται στα μέσα Μαΐου 2015, ενώ το περιθώριο υποβολής προσφορών για τα τρία χερσαία οικόπεδα σε Αρτα, Πρέβεζα και ΒΔ Πελοπόννησο λήγει στις 6 Φεβρουαρίου 2015, λίγο μετά τις εκλογές.
Διαφοροποιήσεις
Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με τις έρευνες υδρογονανθράκων στην Ελλάδα περιέχει σημαντικές διαφοροποιήσεις συγκριτικά με τις αποφάσεις που έχουν λάβει και υλοποιούν οι τελευταίες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. από το 2011, ειδικά σε ό,τι αφορά τον τύπο των συμβάσεων παραχώρησης, τα φορολογικά έσοδα και τον ρόλο του Δημοσίου στις έρευνες και την εκμετάλλευση κοιτασμάτων.
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή καθηγητή Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ (σ.σ. είναι υποψήφιος στη Β΄ Αθηνών), Απόστολο Αλεξόπουλο, «οι διαγωνισμοί θα επαναπροκηρυχθούν υπό νέο θεσμικό πλαίσιο που θα προτάσσει το δημόσιο συμφέρον, με διαφορετικό φορολογικό μοντέλο και διαφορετικό τρόπο υπολογισμού του μισθώματος έπειτα από διαβούλευση με τις κοινωνίες και με σεβασμό στο περιβάλλον».
Σε 4 μέτωπα
Στο πλαίσιο αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ προτίθεται:
•Να διακόψει άμεσα τους εν εξελίξει διαγωνισμούς για τα 23 οικόπεδα. Η προκήρυξή τους θα γίνει αφού επαναπροσδιοριστούν οι θέσεις και η έκταση των προς παραχώρηση οικοπέδων και σε χρόνο που θα κριθεί ότι είναι προς το συμφέρον του Δημοσίου. Για τις ήδη υπογεγραμμένες και κατακυρωμένες συμβάσεις μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και των Energean Oil για τη χερσαία περιοχή των Ιωαννίνων, ΕΛΠΕ-Edison-Petroseltic για τον Πατραϊκό Κόλπο και Energean Oil-Trojan Oil για το Κατάκολο, θα διερευνήσει τις δυνατότητες και διεθνείς πρακτικές προκειμένου να επανεξετάσει και να ακυρώσει τις συμβάσεις αυτές.
•Να τροποποιήσει άμεσα τον νόμο 4001/2011 για τις έρευνες υδρογονανθράκων πριν επαναπροκηρύξει τους διαγωνισμούς. Η τροποποίηση προβλέπεται να εστιαστεί στο είδος των συμβάσεων με τους αναδόχους, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ τάσσεται υπέρ της σύναψης συμβάσεων «Διανομής της παραγωγής» στις οποίες η κυριότητα των υδρογονανθράκων ανήκει στο κράτος και ο μισθωτής λειτουργεί σαν εργολάβος κάτω από τις εντολές του Δημοσίου. Με το συγκεκριμένο μοντέλο που ευαγγελίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ, το Δημόσιο συμμετέχει στην κοινοπραξία που εκμεταλλεύεται τα κοιτάσματα και επιπλέον έχει συμμετοχή στη διανομή της παραγωγής.
•Το σημερινό θεσμικό πλαίσιο προβλέπει «συμβάσεις Μίσθωσης» στις οποίες ο ανάδοχος (μισθωτής) είναι ο κύριος του κοιτάσματος. Στις συμβάσεις που έχουν δημοσιευτεί στην Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων στο πλαίσιο των διαγωνισμών περιγράφονται οι υποχρεώσεις κατά τη φάση έρευνας και εκμετάλλευσης του κοιτάσματος, προκαθορίζονται σταθεροί φορολογικοί συντελεστές και προβλέπεται η πληρωμή δικαιωμάτων στο Δημόσιο είτε με τη μορφή royalties, είτε με τη μορφή μετρητών, είτε με τη μορφή πετρελαίου ή φυσικού αερίου.
•Να ιδρύσει Δημόσια Εταιρεία Έρευνας και Εκμετάλλευσης Υδρογονανθράκων η οποία, σε αντίθεση με ό,τι προβλέπεται σήμερα, να μπορεί να συμμετέχει στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων.
•Να θεσμοθετήσει δημόσιο φορέα για τον έλεγχο και την ασφάλεια των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων ως προς το περιβάλλον και την υγεία των εργαζόμενων στην πετρελαϊκή βιομηχανία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου