Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2010

Ευτύχης Μπιτσάκης: Από την πυρά στον Άμβωνα


[Κλικάρετε στην πρόσκληση για να μεγεθυνθεί και να δείτε καθαρά το περιεχόμενο]

Ευτύχης Μπιτσάκης:Από την πυρά στον Άμβωνα, Τόπος, 2009, 216 σελ., ISBN 978-960-6863-40-0

Από τον "θάνατο του Θεού" έως την "επιστροφή του Θεού" μεσολαβεί μία μακρά περίοδος που αρχίζει με τις πρώτες επιστημονικές αναζητήσεις των Διαφωτιστών και φθάνει έως το σύγχρονο θρησκευτικό φονταμενταλισμό-φαινόμενο που γεννήθηκε ως αντίδραση στην καπιταλιστική βαρβαρότητα των καιρών μας.

- Γιατί, όμως, "οι Θεοί επιστρέφουν";
- Πώς εξηγείται μία ορισμένη έξαρση του θρησκευτικού φαινομένου στις μέρες μας, όπως και το κύμα του μυστικισμού, των αιρέσεων, της παραψυχολογίας, της πίστης στα θαύματα, στη Δημιουργία αλλά και το ρεύμα του σχετικισμού και του μηδενισμού;

Σε αυτά ακριβώς και σε πλήθος άλλα ερωτήματα απαντά το βιβλίο, ασκώντας τη δική του κριτική στο θρησκευτικό φαινόμενο σήμερα, από τη σκοπιά του επιστημονισμού των επιστημών. Παράλληλα ανατρέχει στο παρελθόν της φιλοσοφικής σκέψης και των διαφόρων θεολογικών δογμάτων παρακολουθώντας την επιστήμη να διώκεται και να ρίχνεται στην πυρά και εν συνεχεία να ανέρχεται στον Άμβωνα προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ιδεολογικά.

Το βιβλίο δεν είναι μία θεωρητική πραγματεία για το φαινόμενο της θρησκείας. Φιλοδοξεί να αναδείξει το αβάσιμο της εκμετάλλευσης της επιστήμης, προκειμένου να "αποδειχτεί" η δημιουργία του κόσμου από τον Θεό, η ύπαρξη αθάνατης ψυχής κ.λπ. Αυτές οι φιλοσοφικά αθεμελίωτες απόπειρες προϋποθέτουν μία λανθασμένη αντίληψη των σχέσεων επιστήμης και θρησκείας, αλλά και συχνά παρανόηση ή διαστρέβλωση των επιστημονικών θεωριών. Είναι συνεπώς προϊόντα φιλοσοφικής ανεπάρκειας, ημιμάθειας, ή και επιστημονικής αγυρτείας.

Το τελευταίο κεφάλαιο του βιβλίου είναι αφιερωμένο στα έργα και τις ημέρες της κρατικής και της εκκλησιαστικής εξουσίας στη χώρα μας, που κατά παράβαση του Συντάγματος, της ανεξιθρησκίας και της ελεύθερης επιλογής, συντηρούν μία κατάσταση στον χώρο της παιδείας, του κρατικού μηχανισμού και της πολιτικής, τέτοιο, ώστε κάθε καλόπιστος παρατηρητής να έχει το δικαίωμα να διερωτηθεί: είμαστε κοσμική Πολιτεία ή κράτος του Θεού.
ΠΗΓΗ: Roseta Books

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου