Insurgent Ecologies
Between Environmental Struggles and Postcapitalist Transformation
Εξεγερμένες Οικολογίες
Μεταξύ περιβαλλοντικών αγώνων και μετακαπιταλιστικών μετασχηματισμών
Μια μοναδική συλλογή ιστοριών για το πώς τα κινήματα ενάντια στην περιβαλλοντική και κλιματική αδικία παγκοσμίως συγκλίνουν σε ευρύτερους αγώνες για την υπέρβαση των ρατσιστικών, πατριαρχικών και αποικιακών δομών του παγκόσμιου καπιταλισμού, δημιουργώντας κόσμους ζωής, αξιοπρέπειας και δικαιοσύνης.
Ζούμε μέσα από ένα παγκόσμιο οικολογικό σημείο καμπής, με μια άνευ προηγουμένου συναίνεση ότι ο καπιταλισμός οδηγεί την ανθρωπότητα σε μια κοινωνική και οικολογική καταστροφή και ότι όλα πρέπει να αλλάξουν και γρήγορα. Ευτυχώς, τα ριζοσπαστικά περιβαλλοντικά κινήματα ανάγκασαν το ζήτημα της «αλλαγής συστήματος» στο επίκεντρο της πολιτικής ατζέντας για να ανοίξει ο δρόμος για έναν δίκαιο και βιώσιμο κόσμο.
Το Insurgent Ecologies ταξιδεύει τους αναγνώστες σε ένα εμπνευσμένο ταξίδι σε βασικούς τόπους οικολογικής κρίσης και αμφισβήτησης, δείχνοντας πώς η επαναστατική πολιτική μπορεί να αναδυθεί από τις συγκλίσεις μεταξύ αγώνων που βασίζονται σε τόπους, συχνά ασύνδετους. Αυτά τα συναρπαστικά δοκίμια μιλούν για μακροχρόνιες συζητήσεις στην πολιτική οικολογία σχετικά με το πώς να προωθηθούν οι μετασχηματισμοί μέσα, ενάντια και πέρα από τον καπιταλισμό. Η συλλογή ξεκινά από την πεποίθηση ότι οι περιβαλλοντικοί αγώνες που λαμβάνουν χώρα στον Παγκόσμιο Νότο και τον Βορρά είναι απαραίτητο συστατικό τέτοιων μετασχηματισμών.
Το βιβλίο παρουσιάζει μοναδικές ιστορίες των οραμάτων και των στρατηγικών αγώνων που οργανώνονται γύρω από την κυριαρχία, τη γη, το κλίμα, τους φεμινισμούς και την εργασία, γραμμένες από ακαδημαϊκούς-ακτιβιστές με τις ρίζες τους σε περιοχές σε όλο τον κόσμο, προσφέροντας τοπικές αλλά παγκόσμιες προοπτικές. Κάθε ιστορία αντικατοπτρίζει πώς να οικοδομηθεί η αλληλεγγύη και η συντροφικότητα μεταξύ διαφορετικών αγώνων και πώς δημιουργούνται νέα πολιτικά υποκείμενα και μετασχηματιστικά συλλογικά σχέδια για την κοινωνική-οικολογική δικαιοσύνη.
Μεταξύ των άρθρων περιλαμβάνεται και η εργασία του Γιώργου Βελεγράκη και της Δανάης Λιοδάκη (σελ.257(:
Belonging by Confrontation
Living, Working and Struggling next to a Mine in Halkidiki, Greece
Giorgos Velegrakis and Danai Liodaki.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου