Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2025

Simon Hannah: Έκθεση της Συνδιάσκεψης για τον Οικοσοσιαλισμό 2024 - 7 Δεκεμβρίου 2024

 

[Συνέχεια των προηγούμενων αναρτήσεων για την Οικοσοσιαλιστική Συνδιάσκεψη 2024, στις 7 Δεκεμβρίου 2024 στο Λονδίνο και μετά την Εναρκτήρια ομιλία του Simon Hannah [ΕΔΩ] αναδημοσίευμε, σε ελεύθερη μετάφραση μέσω πλατφόρμας, την Έκθεσή του, όπως δημοσιεύτηκε στο Global Ecosocialist Network [[ΕΔΩ]

------------------------

 Report of Ecosocialism Conference 2024

Οι οικοσοσιαλιστές ζητούν πραγματικές λύσεις στην κλιματική κρίση

Η Διάσκεψη εγκαινιάζει στρατηγική για την οικοδόμηση ενός μαζικού κινήματος για την αντιμετώπιση  της κλιματικής έκτακτης ανάγκης που δημιουργήθηκε από τον καπιταλισμό

Στις 7 Δεκεμβρίου 2024, πάνω από 150 άτομα συγκεντρώθηκαν στο Πανεπιστήμιο South Bank του Λονδίνου με μερικούς να συμμετέχουν στο Διαδίκτυο για να συζητήσουν και να οικοδομήσουν ένα διεθνές οικοσοσιαλιστικό κίνημα.

Το 2024 υπήρξε μάρτυρας μιας περαιτέρω επιτάχυνσης της περιβαλλοντικής κρίσης. Το περιβάλλον που μοιράζεται η ανθρωπότητα συνεχίζει να δέχεται επίθεση στη γη, τη θάλασσα και τον αέρα από μια παγκόσμια καπιταλιστική οικονομία και τις εδραιωμένες βιομηχανίες ορυκτών καυσίμων, ανεξάρτητα από το κόστος για τον φυσικό κόσμο.

Η Διάσκεψη Οικοσοσιαλισμού πραγματοποιήθηκε μόλις δύο εβδομάδες αφότου η COP29 στο Αζερμπαϊτζάν είδε τη συμφωνία μιας απελπιστικά ανεπαρκούς συμφωνίας χρηματοδότησης για το κλίμα αφήνοντας τα φτωχότερα έθνη να αντιμετωπίσουν και να προσαρμοστούν στις σημαντικές βλάβες που προκαλεί η κλιματική έκτακτη ανάγκη με ελάχιστη υποστήριξη από τα πλουσιότερα έθνη.

Μετά τη δημοτικότητα και την επιτυχία του Συνεδρίου Οικοσοσιαλισμού 2023, το οποίο πραγματοποιήθηκε εξ ολοκλήρου στην ολομέλεια, θελήσαμε να επεκτείνουμε τη συμμετοχή στο φετινό συνέδριο. Ο Οικοσοσιαλισμός αλληλεπιδρά με μυριάδες κοινωνικά, περιβαλλοντικά και δικαστικά ζητήματα, τα οποία θα πρέπει να ασχοληθούν με όλα. Ως εκ τούτου, οργανώσαμε την ημέρα για να δώσουμε στους συμμετέχοντες μεγαλύτερη ποικιλία και επιλογές στα θέματα που συζητούνται, καθώς και να διασφαλίσουμε ότι κάθε συνεδρία ήταν υβριδική, ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να παρακολουθήσουν διαδικτυακά.

Η εναρκτήρια ολομέλεια έδωσε τον τόνο της ημέρας. Εκ μέρους της οργανωτικής επιτροπής ο Simon Hannah έθεσε ένα πλαίσιο για τις συζητήσεις της ημέρας, τονίζοντας ιδιαίτερα τη σχέση μεταξύ της καταπολέμησης της ανάπτυξης της ακροδεξιάς και της ανάγκης προώθησης και ανάπτυξης μιας οικοσοσιαλιστικής εναλλακτικής. Ο Jess Spear από το Rise in Ireland ήρθε μαζί μας στο Διαδίκτυο και, καθώς επίσης μίλησε για τη διασταύρωση διαφορετικών σημείων ανατροπής σε μια καταστροφική σπείρα, εξέτασε γιατί το Κόμμα των Πρασίνων στην Ιρλανδία τα πήγε τόσο άσχημα στις πρόσφατες εκλογές καθώς συνασπίστηκε με Η Fianna Fáil και η Fine Gael έχασαν την αξιοπιστία τους ως ριζοσπαστική εναλλακτική λύση. Ο Asad Rehman από το War on Want αντιστάθηκε στο να επικεντρωθεί αποκλειστικά σε ό,τι είχε και δεν είχε συμβεί στο COP29 στο Μπακού και τόνισε τις πρόσφατες εξελίξεις σε διάφορα μέρη του Παγκόσμιου Νότου, όπως η οικονομική κρίση της Σρι Λάνκα και οι μαζικές διαμαρτυρίες που προέκυψαν μετά την αθέτηση του εξωτερικού χρέους το 2022 που έχουν κλονίσει τις κυρίαρχες πολιτικές αφηγήσεις.


Κατά τη δεύτερη συνεδρία, οι συμμετέχοντες μπορούσαν να επιλέξουν από τρία διαφορετικά θέματα, το καθένα ήταν στο δικό του θέατρο διαλέξεων με έναν υβριδικό σύνδεσμο ζουμ για τους διαδικτυακούς συμμετέχοντες.

  1. Πώς μπορεί να λειτουργήσει ο οικοσοσιαλιστικός σχεδιασμός;: Ο Simon Hannah εισήγαγε μερικά από τα κύρια θέματα στο νέο του βιβλίο Reclaiming The Future: A Beginners Guide to Planning the Economy, σχετικά με το πώς η κοινωνική ιδιοκτησία και η συμμετοχική οικονομική δημοκρατία θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μια πιο βιώσιμη οικονομία. Η εστίασή του ήταν στην εξάλειψη της παραγωγής με σκοπό το κέρδος και πώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια πιο βιώσιμη σχέση με τη φύση. Ο Eric Meier, συνιδρυτής του INDEP – του Διεθνούς Δικτύου για Δημοκρατικό Οικονομικό Σχεδιασμό, έκανε μια επισκόπηση της ιστορικής και πρόσφατης εξέλιξης του λόγου για τον οικονομικό σχεδιασμό. Κατέληξε με την προοπτική ότι το ερώτημα εάν είναι δυνατός ο δημοκρατικός οικονομικός σχεδιασμός λύνεται θεμελιωδώς με ένα ηχηρό ναι και ότι αυτό που πρέπει να αντιμετωπίσουμε και να αγωνιστούμε είναι ζητήματα σχετικά με τη θεσμική του μορφή, τον ρόλο της τεχνολογίας και πώς μπορεί να ενσωματωθεί στρατηγικά. σε καμπάνιες και προγράμματα.
  2. Διαλύοντας την πράσινη αποικιοκρατία:  Ο Hamza Hamouchene, ένας Αλγερινός ακτιβιστής με έδρα το Λονδίνο, μίλησε πρώτα για τις άδικες επιπτώσεις στον παγκόσμιο νότο που επιφέρει η καπιταλιστική τάξη στον παγκόσμιο βορρά, επικαλούμενος έρευνα από το πιο πρόσφατο βιβλίο του Dismantling Green Colonialism. Η Natalie Trevino, μια διεπιστημονική κριτικός θεωρητικός της εξερεύνησης του διαστήματος, μίλησε για την αποικιακή ιστορία της εξερεύνησης του διαστήματος και πώς οι σημερινοί ηγέτες της πωλούν την ψευδή ιδέα ότι ο αποικισμός της Σελήνης είναι το εισιτήριό μας για την επίλυση της κλιματικής κρίσης.
  3. Εργατική αλληλεγγύη και το ντοκιμαντέρ του GKN : Ο Shaun Dey από το Reel News έκανε πρεμιέρα το ντοκιμαντέρ του για την κατάληψη του εργοστασίου του GKN. Το ντοκιμαντέρ εξέταζε πώς, όταν αντιμετώπισαν την απειλή των μαζικών απολύσεων, οι εργαζόμενοι στην αυτοκινητοβιομηχανία της GKN στη Φλωρεντία κατέλαβαν το εργοστάσιό τους για να σώσουν θέσεις εργασίας και να δημιουργήσουν πράσινη τεχνολογία. Μετά το ντοκιμαντέρ ακούσαμε από τον Em Wright που είναι μέρος του Worker Climate Project, το οποίο συνδέει και ενδυναμώνει τους συνδικαλιστές που αγωνίζονται για κλιματικά ζητήματα και μια δίκαιη μετάβαση στον εργασιακό τους χώρο. Η συζήτηση που ακολούθησε έθιξε πρακτικά στοιχεία της συνδικαλιστικής οργάνωσης και πώς αυτή αλληλεπιδρά με την ευρύτερη ταξική πάλη καθώς και με εκστρατείες για συγκεκριμένα θέματα, όπως η φτώχεια καυσίμων. Η σύνοδος συζητούσε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν έργα όπως η κατοχή του GKN, τα οποία θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως «νησιά του σοσιαλισμού» που εξακολουθούν να αναγκάζονται να λειτουργούν μέσα στον καπιταλισμό (δηλαδή, το εργοστάσιο GKN πρέπει να δημιουργήσει πλεόνασμα και κέρδος για να επιβιώσει).

Στο χώρο της έκθεσης παρασχέθηκε μεσημεριανό γεύμα, όπου πλήθος υποστηρικτικών φορέων είχαν τους πάγκους τους. Μετά το γεύμα, οι παρευρισκόμενοι είχαν την επιλογή να παρακολουθήσουν μία από τις ακόλουθες δύο συζητήσεις:

  1. Καταπολέμηση της ακροδεξιάς και των θεωριών συνωμοσίας: Richard Hames (το πραγματικό όνομα του Sam Moore) συν-συγγραφέας του The Rise of Ecofascism: Climate Change and the Far Right. Ο Ρίτσαρντ μίλησε για διαφορετικές τάσεις της ακροδεξιάς που έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις για το περιβάλλον – όχι μόνο η άρνηση που γνωρίζουμε πολύ καλά αλλά και προσεγγίσεις που, για παράδειγμα, κατηγορούν τους μετανάστες ή προσεγγίσεις «ξύπνησαν» και επιδιώκουν να προωθήσουν τον πράσινο καπιταλισμό. Ο Alex Heffron, ένας αγρότης και συγγραφέας από τη Νότια Ουαλία, έδωσε ένα πολύ ενδιαφέρον επιχείρημα για το πώς οι πράσινες πολιτικές θεωρούνται ως απειλή από ορισμένους αγρότες και αυτό μπορεί να τους οδηγήσει στην αγκαλιά της ακροδεξιάς που αρνείται το κλίμα. Ο Alex μίλησε για το πώς θα μπορούσαμε να αναπτύξουμε οικοσοσιαλιστικές πολιτικές για τους αγρότες που αναγνωρίζουν την επισφαλή φύση της γεωργίας για τους φτωχότερους αγρότες και αντιμετωπίζουν τα τεράστια αφεντικά των αγρο-επιχειρήσεων και της εφοδιαστικής αλυσίδας (όπως τα σουπερμάρκετ). 
  2. Οικοδομώντας οικοσοσιαλιστικά κινήματα: Η συνεδρία εξέτασε τον σχηματισμό ενός οικοσοσιαλιστικού κινήματος από διαφορετικές οπτικές γωνίες. Ακούσαμε για τη σημασία της ενσωμάτωσης του κοινωνικού μοντέλου της αναπηρίας. ο ρόλος που μπορούν να παίξουν τα συνδικάτα στην οικοδόμηση του κινήματος. και τη διεθνή κατάσταση με έμφαση στη σύνδεση των αγώνων σε όλο τον κόσμο με τις ιδιαίτερες προκλήσεις και τις ανησυχίες τους. Η συζήτηση στη συνέχεια ήταν εποικοδομητικά κριτική, με συζήτηση για μοντέλα για την κατανόηση της αναπηρίας ως καταπίεση, για τα όρια των συνδικαλιστικών ηγεσιών και τις δυσκολίες υπέρβασης των κεκτημένων συμφερόντων του αυτοκρατορικού πυρήνα.
Η ημέρα ολοκληρώθηκε με μια συνεδρία σε όλη τη διάσκεψη για τη στρατηγική για να συζητηθεί η οικοδόμηση οικοσοσιαλιστικών κινημάτων. Η συνεδρία εγκαινίασε ένα Δίκτυο Οικοσοσιαλιστικής Δράσης που επικεντρώθηκε στην ενεργό δράση στα κινήματα των εργαζομένων και του περιβάλλοντος για την εκστρατεία για τη δημιουργία μιας μαζικής εκστρατείας για την αντιμετώπιση της κλιματικής έκτακτης ανάγκης.

Ο Will McMahon – ένας από τους συνδιοργανωτές του συνεδρίου – είπε «Νόμιζα ότι το συνέδριο είχε μεγάλη επιτυχία και ανυπομονώ να δημιουργήσω το Δίκτυο Οικοσοσιαλιστικής Δράσης τον επόμενο χρόνο, ώστε να μπορέσουμε να μεταφέρουμε αυτές τις ριζοσπαστικές ιδέες στον ευρύτερο κόσμο».

Ο Terry Conway, από την κοινότητα Hackney and Islington Unite, η οποία υποστήριξε και έστειλε εκπροσώπους στην εκδήλωση, είπε: «Το Ecosocialism Conference 24 αντιμετώπισε τις σκληρές πολιτικές πραγματικότητες και εξέτασε πώς μπορούμε να μεταμορφώσουμε τον πλανήτη μας για να αντιμετωπίσουμε την περιβαλλοντική κρίση. Αλλά φέρνοντας τους ανθρώπους κοντά για να συζητήσουν την έκτακτη ανάγκη που προκαλείται από τον αχαλίνωτο καπιταλισμό και τον τρόπο εκστρατείας για οικοσοσιαλιστικές εναλλακτικές, έφερε επίσης ένα μήνυμα ελπίδας».

Ο Βοηθός Γραμματέας του Παραρτήματος της Lambeth UNISON, Simon Hannah – του οποίου το σωματείο βοήθησε στη χρηματοδότηση του συνεδρίου – είπε «οι συζητήσεις ήταν εξαιρετικές και ήταν χρήσιμο να σκεφτούμε τοπικές εκστρατείες καθώς και ευρύτερες πολιτικές συζητήσεις όπως η μεταρρύθμιση ή η επανάσταση για να σωθεί ο πλανήτης. Θα οικοδομήσουμε το οικοσοσιαλιστικό κίνημα καθ' όλη τη διάρκεια του 2025 με στόχο μια μεγάλη δράση γύρω από το COP30 αργότερα μέσα στο έτος.

  • Η δήλωση της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου αναμένεται να δημοσιευτεί σύντομα. Η γενική εστίαση στο τέλος του συνεδρίου ήταν τα εξής:
  • Δεν αρκούν οι σταδιακές μεταρρυθμίσεις – χρειαζόμαστε ριζικές συστημικές αλλαγές.
  • Οι εκστρατείες πρέπει να αμφισβητήσουν τη σπάταλη λογική της αγοράς του καπιταλισμού και ταυτόχρονα με την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.
  • Ο οικοσοσιαλισμός θα πρέπει να εργαστεί για να φέρει επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούμε και σκεφτόμαστε τους πόρους – όπως εκστρατείες για δωρεάν καμπάνιες στα μέσα μαζικής μεταφοράς υπό δημόσια ιδιοκτησία.
  • Να ενεργήσει αλληλέγγυα με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες και όσους αναγκάζονται να μετακινηθούν καθώς οι κλιματικές συνθήκες καθιστούν τη ζωή τους αδύνατη.

Ο συνδιοργανωτής του συνεδρίου, Πάρις Γουάιλντερ, δήλωσε: «Τα περιβαλλοντικά κινήματα σε όλο τον κόσμο απαιτούν από τις κυβερνήσεις να αναλάβουν δράση, αλλά αποφεύγουν να αμφισβητήσουν το υποκείμενο σύστημα που οδήγησε στην κλιματική αλλαγή: τον καπιταλισμό».

Η τελική δήλωση που βασίζεται στο προσχέδιο που υποβλήθηκε από την οργανωτική επιτροπή και τροποποιήθηκε από άτομα στο συνέδριο είναι  online εδώ .

από τον Simon Hannah

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ - ΠΗΓΗ - Global Ecosocialist Network  ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου