Έκθεση του Συνεδρίου Οικοσοσιαλισμού 2024
Οι οικοσοσιαλιστές ζητούν πραγματικές λύσεις στην κλιματική κρίση
Η Διάσκεψη εγκαινιάζει στρατηγική για την οικοδόμηση ενός μαζικού κινήματος για την αντιμετώπιση της κλιματικής έκτακτης ανάγκης που δημιουργήθηκε από τον καπιταλισμό
Στις 7 Δεκεμβρίου 2024, πάνω από 150 άτομα συγκεντρώθηκαν στο Πανεπιστήμιο South Bank του Λονδίνου με μερικούς να συμμετέχουν στο Διαδίκτυο για να συζητήσουν και να οικοδομήσουν ένα διεθνές οικοσοσιαλιστικό κίνημα.
Το 2024 υπήρξε μάρτυρας μιας περαιτέρω επιτάχυνσης της περιβαλλοντικής κρίσης. Το περιβάλλον που μοιράζεται η ανθρωπότητα συνεχίζει να δέχεται επίθεση στη γη, τη θάλασσα και τον αέρα από μια παγκόσμια καπιταλιστική οικονομία και τις εδραιωμένες βιομηχανίες ορυκτών καυσίμων, ανεξάρτητα από το κόστος για τον φυσικό κόσμο.
Η Διάσκεψη Οικοσοσιαλισμού πραγματοποιήθηκε μόλις δύο εβδομάδες αφότου η COP29 στο Αζερμπαϊτζάν είδε τη συμφωνία μιας απελπιστικά ανεπαρκούς συμφωνίας χρηματοδότησης για το κλίμα αφήνοντας τα φτωχότερα έθνη να αντιμετωπίσουν και να προσαρμοστούν στις σημαντικές βλάβες που προκαλεί η κλιματική έκτακτη ανάγκη με ελάχιστη υποστήριξη από τα πλουσιότερα έθνη.
Μετά τη δημοτικότητα και την επιτυχία του Συνεδρίου Οικοσοσιαλισμού 2023, το οποίο πραγματοποιήθηκε εξ ολοκλήρου στην ολομέλεια, θελήσαμε να επεκτείνουμε τη συμμετοχή στο φετινό συνέδριο. Ο Οικοσοσιαλισμός αλληλεπιδρά με μυριάδες κοινωνικά, περιβαλλοντικά και δικαστικά ζητήματα, τα οποία θα πρέπει να ασχοληθούν με όλα. Ως εκ τούτου, οργανώσαμε την ημέρα για να δώσουμε στους συμμετέχοντες μεγαλύτερη ποικιλία και επιλογές στα θέματα που συζητούνται, καθώς και να διασφαλίσουμε ότι κάθε συνεδρία ήταν υβριδική, ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να παρακολουθήσουν διαδικτυακά.
[Τα παραπάνω είναι μερικά αποσπάσματα από την Έκθεση - περισσότερα ΕΔΩ]
------
Δήλωση από το Συνέδριο Οικοσοσιαλισμού 2024
Η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει μια πλανητική έκτακτη ανάγκη
Το 2024 υπήρξε μάρτυρας μιας περαιτέρω επιτάχυνσης της περιβαλλοντικής κρίσης. Το περιβάλλον που μοιράζεται η ανθρωπότητα συνεχίζει να δέχεται επίθεση σε ξηρά, θάλασσα και αέρα από μια παγκόσμια καπιταλιστική οικονομία που απαιτεί συνεχή συσσώρευση και ανάπτυξη, ανεξάρτητα από το κόστος για τον φυσικό κόσμο. Αυτό σηματοδοτείται από:
Δεκατρείς συνεχόμενοι μήνες της Γης με νέο μέσο ρεκόρ θερμότητας έως τον Ιούνιο του 2024. Η μόνιμη άνοδος των προβιομηχανικών θερμοκρασιών πάνω από 1,5 C είναι πλέον εξαιρετικά πιθανή.
Η επιστήμη που έχει αξιολογηθεί από ομοτίμους επιβεβαιώνει ότι είναι αναπόφευκτο, λόγω της τήξης των πάγων της Ανταρκτικής, ότι οι παγκόσμιες θάλασσες που θερμαίνονται γρήγορα θα αυξηθούν κατά ένα μέτρο μέχρι το τέλος αυτού του αιώνα και ένα επιπλέον μέτρο για κάθε έναν από τους τέσσερις αιώνες που ακολουθούν.
Ο καπιταλισμός δεν μπορεί να δώσει λύση.
Τον Νοέμβριο του 2024 επανεκλέχθηκε ο Ντόναλντ Τραμπ ως Πρόεδρος των ΗΠΑ, ένας αρνητής έκτακτης ανάγκης για το κλίμα, ο οποίος είπε «τρύπα, μωρό, τρύπα» σε μια προεκλογική συγκέντρωση κλεισίματος. Είδε επίσης τον περαιτέρω εκφυλισμό της διαδικασίας COP στο Αζερμπαϊτζάν, ο πρόεδρος του οποίου περιέγραψε το φυσικό αέριο της χώρας ως «δώρο από τον Θεό» που πρέπει να κυκλοφορήσει στην αγορά. Οι Petrostates προσπάθησαν να αφαιρέσουν κάθε αναφορά στα ορυκτά καύσιμα και η τελική οικονομική συμφωνία για τα φτωχότερα έθνη που αντιμετωπίζουν το κλιματικό χάος χαρακτηρίστηκε από πολλούς ως «προδοσία».
Η γενοκτονία στη Γάζα και ο οικοκτόνος χαρακτήρας του σύγχρονου πολέμου δείχνει πώς το διεθνές δίκαιο «βασισμένο σε κανόνες» είναι απάτη. Οι αυταρχικοί άρχοντες και τα ιμπεριαλιστικά έθνη κάνουν ό,τι θέλουν, με εκατομμύρια από εμάς να αντιμετωπίζουμε τις συνέπειες, συμπεριλαμβανομένης της αποικιακής σφαγής που προκάλεσε το Ισραήλ καθώς και της εκτεταμένης περιβαλλοντικής καταστροφής στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή.
Μια «δίκαιη μετάβαση»
Μια καπιταλιστική λύση με γνώμονα την αγορά θα βλάψει τους εργαζόμενους και τους μικροκαλλιεργητές. Οι θέσεις εργασίας σε βιομηχανίες ορυκτών καυσίμων, αγροτοβιομηχανίες και κτηνοτροφία μεγάλης κλίμακας θα πρέπει να περικοπούν δραστικά προκειμένου να μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Χωρίς μαζική κρατική παρέμβαση, εκατομμύρια εργαζόμενοι θα χάσουν τις δουλειές τους. Οι μέθοδοι καλλιέργειας θα πρέπει να αλλάξουν ριζικά, θέτοντας σε κίνδυνο τα προς το ζην των μικροκαλλιεργητών. Οι πικραμένοι εργαζόμενοι και αγρότες θα χρησιμοποιηθούν από την ακροδεξιά για να υπονομεύσουν τις μεταρρυθμίσεις.
Μια οικοσοσιαλιστική μετάβαση θα αρχίσει επίσης να αναιρεί την κληρονομιά της αποικιοκρατίας, όπου ορισμένα έθνη πλούτισαν από άλλα, αφήνοντας τις πρώην αποικιακές χώρες φτωχότερες και λιγότερο ικανές να αντιμετωπίσουν το αυξανόμενο κλιματικό χάος. Αντιμετωπίζουμε την κρίση ενωμένοι πέρα από τα σύνορα για να καταστρέψουμε τους ιμπεριαλιστικούς διαχωρισμούς και να εξασφαλίσουμε μια καλή ποιότητα ζωής για όλους.
Χρειαζόμαστε ένα Οικοσοσιαλιστικό κίνημα και πρόγραμμα
Υπάρχει επείγουσα ανάγκη να οικοδομηθεί ένα κίνημα με ένα πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της κλιματικής έκτακτης ανάγκης που προσφέρει μια εναλλακτική λύση στο χάος, την αναποτελεσματικότητα, την ανισότητα και την καταστολή που προκύπτουν από τις καπιταλιστικές στρατηγικές.
Στην καρδιά ενός οικοσοσιαλιστικού προγράμματος βρίσκεται η δημοκρατική κοινωνικοποίηση των βιομηχανιών και των υπηρεσιών και η δίκαιη κατανομή των πόρων. Αυτό σημαίνει αναγκαστικά αντικατάσταση της κυριαρχίας του κεφαλαίου και της κερδοσκοπίας του, που είναι ευθέως αντίθετη με το συμφέρον της ανθρωπότητας και του φυσικού κόσμου στον οποίο ανήκει, με οικοσοσιαλιστικές δημοκρατίες που διέπονται από τα συμφέροντα της διεθνούς εργατικής τάξης και των συμμάχων της. Ο οικοσοσιαλισμός είναι ο μόνος τρόπος για να επιτύχουμε έναν κόσμο μετά τη σπανιότητα, όπου οι ανάγκες μας ικανοποιούνται και θα έχουμε άφθονο χρόνο, πολιτισμό και ανθρώπινη σύνδεση μαζί με τη στέγαση, το φαγητό και τις δημόσιες ανέσεις για όλους.
Η πρόκληση του Οικοσοσιαλισμού είναι παγκόσμια
Δεν υπάρχει εθνική λύση σε αυτή την κρίση. Η καταπολέμηση της οικοκτονίας που απειλεί την ανθρωπότητα είναι ένα παγκόσμιο έργο που θα απαιτήσει τον τερματισμό της οικονομίας της αγοράς και των κοινωνικών και οικονομικών ανισοτήτων που δημιουργεί, την εξάρθρωση του ιμπεριαλισμού και την πέντε αιώνες εκμετάλλευση του πλανήτη, την κατάργηση των συνόρων, τον μιλιταρισμό, και την αστυνόμευση, και τον κοινωνικό μετασχηματισμό της οικονομίας από τη βάση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου