Σάββατο 31 Αυγούστου 2024

Αντρέ Γκορτζ/ Andre Gorz: "Η οικολογία είναι μια επιστήμη βαθιά αντικαπιταλιστική και ανατρεπτική", 1972

 

Αντρέ Γκορτζ/ Andre Gorz:  "Η οικολογία είναι μια επιστήμη βαθιά αντικαπιταλιστική και ανατρεπτική", 1972

- Εσείς που ήσασταν “οικολόγος» πριν επινοηθεί ο όρος, πώς θα ορίζατε την οικολογία;

«Από όλους τους ορισμούς θα προτιμούσα τον λιγότερο επιστημονικό, εκείνον που βρίσκεται στις απαρχές του οικολογικού κινήματος και που λέει ότι οικολογία είναι η φροντίδα για το περιβάλλον ζωής ως καθοριστικό παράγοντα της ποιότητας ζωής και της ποιότητας ενός πολιτισμού. Οι πρώτες μεγάλες εκδηλώσεις αυτής της φροντίδας αναπτύχθηκαν στη Βόρεια Αμερική, έπειτα στην Ιαπωνία, μετά στη Γερμανία, από όπου κέρδισαν και την υπόλοιπη Ευρώπη. Αυτές οι εκδηλώσεις πήραν τη μορφή κινημάτων διαμαρτυρίας – που συχνά κατεστάλησαν βίαια – ενάντια στον σφετερισμό του δημόσιου χώρου από τις μεγάλες βιομηχανίες, τα αεροδρόμια, τους αυτοκινητόδρομους, που έρχονταν να ανατρέψουν, να μπετονοποιήσουν, να ρυπάνουν και να καταστήσουν τεχνητό το λιγοστό “φυσικό” περιβάλλον που απέμενε. Η αντίσταση των κατοίκων σε αυτή την εισβολή στο περιβάλλον ζωής τους δεν ήταν μια απλή «υπεράσπιση της φύσης». Ήταν πάλη ενάντια στην κυριαρχία. Ενάντια στην καταστροφή ενός κοινού αγαθού από ιδιωτικές δυνάμεις υποστηριζόμενες από το κράτος, οι οποίες αρνούνταν το δικαίωμα των τοπικών πληθυσμών να επιλέγουν το δικό τους τρόπο για να συμβιώνουν, να παράγουν και να καταναλώνουν.

Παρασκευή 30 Αυγούστου 2024

Socialism and Ecological Survival: An Introduction by John Bellamy Foster and Brett Clark | Εισαγωγή: Σοσιαλισμός και Οικολογική Επιβίωση

 

Το ζήτημα της επιβίωσης μπορεί να τεθεί με τη μορφή μιας αρκετά αυστηρής ερώτησης: Είναι οι παρούσες οικολογικές πιέσεις τόσο ισχυρές που —αν δεν ανακουφιστούν— θα υποβαθμίσουν αρκετά το οικοσύστημα ώστε να καταστήσουν τη γη ακατοίκητη από τον άνθρωπο; Εάν η απάντηση είναι ναι, τότε η ανθρώπινη επιβίωση διακυβεύεται πράγματι στην περιβαλλοντική κρίση. Προφανώς καμία σοβαρή συζήτηση για την περιβαλλοντική κρίση δεν μπορεί να φτάσει πολύ μακριά χωρίς να αντιμετωπίσουμε αυτό το ερώτημα.

— Barry Commoner , The Closing Circle (1971) 1

Ο καπιταλισμός έχει φέρει τον κόσμο στην άκρη της αβύσσου. Πλησιάζουμε με γοργούς ρυθμούς σε ένα πλανητικό σημείο καμπής με τη μορφή κλιματικού Αρμαγεδδώνα, που απειλεί να καταστήσει τη γη αβίωτη για το ανθρώπινο είδος, καθώς και για αναρίθμητα άλλα είδη. Μια τέτοια απόλυτη καταστροφή για τον πολιτισμό και το ανθρώπινο είδος στο σύνολό του εξακολουθεί να μπορεί να αποφευχθεί με μια επαναστατικής κλίμακας ανασύσταση του τρέχοντος συστήματος παραγωγής, κατανάλωσης και χρήσης ενέργειας, αν και ο χρόνος δράσης τελειώνει γρήγορα. 2

Lodziak, Conrad; Tatman, Jeremy (1997): "Andre Gorz: A Critical Introduction", 1997 | Αντρέ Γκορζ: Μια κριτική εισαγωγή

 


Ο André Gorz θεωρείται ευρέως ως ένας σημαντικός σύγχρονος θεωρητικός και η ολοκληρωμένη κριτική του στους κοινωνικούς σχηματισμούς προσφέρει τόσο κατεύθυνση όσο και νόημα στην τρέχουσα τεχνολογική επανάσταση. Στην πρώτη προσιτή εισαγωγή στο έργο του στα αγγλικά, ο Lodziak και ο Tatman παρακολουθούν την ανάπτυξη της πολιτικής και φιλοσοφικής θεωρίας του Gorz σε μια περίοδο τεσσάρων και πλέον δεκαετιών. Εξετάζεται η επιρροή του Gorz στην ευρωπαϊκή πνευματική και πολιτική κουλτούρα, όπως και η διαμορφωτική επιρροή του ίδιου του Gorz.

Andre Gorz: Καπιταλισμός, Σοσιαλισμός, Οικολογία | Capitalism, Socialism, Ecology, 2013

Με αυτό το σημαντικό νέο βιβλίο, ο Andre Gorz επεκτείνεται στις πολιτικές προεκτάσεις των προληπτικών και σημαντικών μονοπατιών του στον Παράδεισο και Κριτική του Οικονομικού Λόγου. 
Στο πλαίσιο των τεχνολογικών εξελίξεων που έχουν μεταμορφώσει τη φύση της εργασίας και τη δομή του εργατικού δυναμικού, ο Gorz διερευνά τις νέες πολιτικές ατζέντες που αντιμετωπίζουν τόσο η αριστερά όσο και η δεξιά. Καθεμία βρίσκεται σε σύγχυση: η δεξιά, διχασμένη ανάμεσα στις απαιτήσεις του κεφαλαίου και τις «παραδοσιακές αξίες» των υποστηρικτών της, μπορεί να προσφέρει μόνο απατηλές λύσεις, ενώ η αριστερά είτε συνθηκολογεί με αυτές είτε παραμένει δελεασμένη από οπισθοδρομικά, «φονταμενταλιστικά» σχέδια ακατάλληλα για πολύπλοκα σύγχρονες κοινωνίες. 

Εντοπίζοντας τους σοβαρούς κινδύνους που θέτει μια διπλή κοινωνία με μια υπερκινητική μειοψηφία εργαζομένων πλήρους απασχόλησης που αντιμετωπίζει μια σιωπηλή πλειοψηφία που, στην καλύτερη περίπτωση, απασχολείται επισφαλώς, ο Gorz προτείνει έναν νέο ορισμό μιας βασικής κοινωνικής σύγκρουσης στις δυτικές κοινωνίες όσον αφορά την κατανομή των εργασίας και τη μορφή και το περιεχόμενο του μη εργάσιμου χρόνου.

Paths to Paradise: On the Liberation from Work - André Gorz, 1985 | Μονοπάτια προς τον Παράδεισο: Για την απελευθέρωση από την εργασία - Αντρέ Γκορζ

 


Περνάμε σε έναν κόσμο όπου μια ελίτ εξουσίας κατανέμει εκεί που αγοράζουν εμπορεύματα όπου το σοσιαλιστικό καθώς και το καπιταλιστικό δόγμα αποτελεί εμπόδιο στην κατανόηση. Σε αυτό το βιβλίο, ο Andre Gorz επιστρέφει στο Grundrisse του Μαρξ και στην προφητεία των σοσιαλιστών των αρχών του 19ου αιώνα και ανακαλύπτει ξανά ένα όραμα της μετακαπιταλιστικής κοινωνίας που βασίζεται στην αυτοματοποίηση της εργασίας και στην υπέρβαση της οικονομίας ανταλλαγής. 

Υποστηρίζει ότι έχουμε φτάσει στο ακριβές στάδιο όπου αυτές οι ουτοπικές ιδέες γίνονται πραγματικότητα. Αν το σοσιαλιστικό κίνημα θέλει να έχει κάτι να πει σε μια γενιά της οποίας η ταυτότητα δεν διαμορφώνεται πλέον στη δουλειά, πρέπει να κατανοήσει αυτές τις ιδέες.

ΠΗΓΗ: ΕΔΩ




Τρίτη 27 Αυγούστου 2024

Γ. Βελεγράκης, Η κλιματική κρίση & οι ουτοπίες της έξυπνης διαχείρισης, Politics of Liberation

 


Το διαρκές σεμινάριο Politics of Liberation υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Rosa Luxemburg και με τον συντονισμό και την επιστημονική επιμέλεια της Ρόζας Βασιλάκη και του Γιώργου Σουβλή συνεχίσε για δεύτερη συνεχή χρονιά με επιτυχία τις συναντήσεις του συζητώντας με διανοητές και ακαδημαϊκούς κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν την επικαιρότητα αλλά και την παγκόσμια ερευνητική κοινότητα στο πεδίο των κοινωνικών και ανθρωπιστικών επιστημών.

Η ομιλία αυτή αποτελεί την πέμπτη ομιλία του σεμιναρίου Politics of Liberation της χρονιάς 2023-2024.

Η περίληψη της ομιλίας του: «H δημοφιλής διατύπωση της Naomi Klein “this changes everything” αποτυπώνει με μία φράση την κρισιμότητα του ζητήματος της κλιματικής αλλαγή όχι μόνο για τον καπιταλισμό αλλά πιθανώς και για την ανθρωπότητα σήμερα: η κλιματική αλλαγή εντάσσεται πλέον στις λεγόμενες «υπαρξιακές απειλές», απειλές που ενδέχεται να επιφέρουν τον μόνιμο περιορισμό των δυνατοτήτων, ή ακόμη και την ολική καταστροφή της ανθρωπότητας. Σε αυτή την κρισιακή συνθήκη εμφανίζεται ένα παράδοξο. Από τη μία το ζήτημα του κλίματος φαίνεται να έχει πολιτικοποιηθεί όσο ποτέ άλλοτε και έχει προωθηθεί ψηλά στην πολιτική ατζέντα. Από την άλλη, οι «πολιτικές» λύσεις που προτείνονται και προκρίνονται αποδεικνύονται συνεχώς ανεπαρκείς. 

Σάββατο 24 Αυγούστου 2024

Γιώργος Καλλής "Η ελευθερία των ορίων - Από την αρχαία Ελλάδα στην εποχή της κλιματικής αλλαγής", 2022


Γιώργος Καλλής
Η ελευθερία των ορίων
Limits. Why Malthus Was Wrong and Why Environmentalists Should Care
Από την αρχαία Ελλάδα στην εποχή της κλιματικής αλλαγής

Η έκφραση "ελευθερία των ορίων" ενέχει, εκ πρώτης όψεως, μια αντίφαση: Πώς είναι δυνατόν την ελευθερία μας να την εγγυώνται τα όρια που εμείς οι ίδιοι θέτουμε σ' αυτήν; Στο πλαίσιο της κυρίαρχης κουλτούρας της εποχής μας, που πρεσβεύει την αέναη οικονομική ανάπτυξη και βλέπει τη μεγέθυνση και τη γιγάντωση ως πεπρωμένο των σύγχρονων κοινωνιών, τα όρια φαντάζουν όντως σαν ένας εξωγενής καταναγκασμός τον οποίο καλούμαστε να υπερβαίνουμε διαρκώς. Η πραγματικότητα όμως είναι αμείλικτη: η εξάντληση των φυσικών πόρων, οι αγροτοδιατροφικές κρίσεις, οι πανδημίες, η κλιματική αλλαγή, ακόμη και πόλεμοι που επαναφέρουν το φάσμα της πυρηνικής καταστροφής, μας επιβάλλουν να αναστοχαστούμε πάνω στην έννοια των ορίων και της ελευθερίας τους.

Michael Löwy: ECOSOCI ALI SMO La alternativa radical a la catästrote ecolägica capitalista | ΟΙΚΟΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ - Η ριζοσπαστική εναλλακτική στην καπιταλιστική οικολογική καταστροφή


Για ερευνητικούς, ιστορικού βιβλιογραφικούς λόγους με θέμα τον ΟΙΚΟΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ δημοσιεύουμε το βιβλίο του Michael Löwy με τίτλο  ECOSOCI ALI SMO La alternativa radical a la catästrote ecolägica capitalista | ΟΙΚΟΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ -  Η ριζοσπαστική εναλλακτική στην καπιταλιστική οικολογική καταστροφή.

Το βιβλίο, 173 σελίδες,  εκδόθηκε στα Ισπανικά το 2011 και είναι ελεύθερο στο διαδίκτυο ΕΔΩ.

Πέμπτη 22 Αυγούστου 2024

OECD "Taming wildfires in the conteof climate changext: The case of Greece (Country Case Study)", 14.06.2024 | Περιορισμός των δασικών πυρκαγιών στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής: Η περίπτωση της Ελλάδας

 


Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) δημοσίευσε στις 16 Ιουνίου 2024, την ειδική έκθεση με θέμα OECD "Taming wildfires in the conteof climate changext: The case of Greece (Country Case Study)", 14.06.2024 | Περιορισμός των δασικών πυρκαγιών στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής: Η περίπτωση της Ελλάδας.

Η έκθεση για την Ελλάδα, από τον ΟΟΣΑ, ενός Παγκόσμιου Οργανισμού, είναι μια ακόμα απόδειξη του προβλήματος, και της διαχρονικής αναποτελεσματικότητας των αρμοδίων φορέων, οργανισμών και κυβερνήσεων να περιορίσουν" τις πυρκαγιές στη χώρα μας.

Περισσότερες πληροφορίες, με την ελπίδα να αξιοποιηθεί η έκθεση από τη χώρα μας:
  • "Taming wildfires in the conteof climate changext: The case of Greece (Country Case Study)", OECD ENVIRONMENT POLICY PAPER NO. 43 [LINK]

Τετάρτη 21 Αυγούστου 2024

TRISE 2024 Conference: Keynote speakers | Σύνοδος TRISE - Αθήνα 25 - 27 Οκτωβρίου 2024 - θέμα "The Politics of Social Ecology"

 


[Η ιστοσελίδα του trise ΕΔΩ]

Συνέχεια της προηγούμενης ανάρτησης για τη σύνοδο του TRISE,  στην  Αθήνα 25 - 27 Οκτωβρίου 2024, με θέμα "The Politics of Social Ecology: From Theory to Praxis" [ΕΔΩ] αναδημοσιεύουμε περισσότερα στοιχεία για τη συμμετοχή ορισμένων από τους βασικούς ομιλητές.

Διαβάστε την νεότερη ενημέρωση ΕΔΩTRISE 2024 Conference: Keynote speakers

Η άποψή μας είναι ότι τα τρία οικολογικά - πολιτικά - κοινωνικά ρεύματα α) της Κοινωνικής Οικολογίας β) της Αποανάπτυξης γ) του Οικοσοσιαλισμού, αν και διαφορετικής αφετηρίας, έχουν ορισμενα κοινά χαρακτηριστικά, με ποιο βασικό την αμφισβήτηση του καπιταλισμού και του καταναλωτικού μοντέλου (κυρίως το β και το γ) και της οργάνωσης και της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά (κυρίως τοα α)).

Τρίτη 20 Αυγούστου 2024

UNICEF: A threat to progress | Μια απειλή για την πρόοδο - Αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην υγεία και την ευημερία των παιδιών

 

Μια απειλή για την πρόοδο
Αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην υγεία και την ευημερία των παιδιών.

A threat to progress
Confronting the effects of climate change on child health and well-being.

Σχεδόν μισό δισεκατομμύριο παιδιά ζουν σε περιοχές που βιώνουν τουλάχιστον διπλάσιες μέρες εξαιρετικά ζεστές από τους παππούδες τους - UNICEF

Οκτώ χώρες, μεταξύ των οποίων το Μάλι, ο Νίγηρας, η Σενεγάλη, το Νότιο Σουδάν και το Σουδάν, φιλοξενούν παιδιά που περνούν περισσότερο από το μισό χρόνο σε θερμοκρασίες άνω των 35 βαθμών Κελσίου / 95 βαθμούς Φαρενάιτ.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ, 14 Αυγούστου 2024  – Ένα στα 5 παιδιά – ή 466 εκατομμύρια – ζει σε περιοχές που βιώνουν τουλάχιστον διπλάσιο αριθμό εξαιρετικά ζεστών ημερών κάθε χρόνο σε σύγκριση με μόλις πριν από έξι δεκαετίες, σύμφωνα με νέα ανάλυση της UNICEF.

Χρησιμοποιώντας μια σύγκριση μεταξύ του μέσου όρου της δεκαετίας του 1960 και του μέσου όρου του 2020-2024, η ανάλυση προειδοποιεί για την ταχύτητα και την κλίμακα με την οποία οι εξαιρετικά ζεστές μέρες -που υπολογίζονται σε περισσότερους από 35 βαθμούς Κελσίου / 95 βαθμούς Φαρενάιτ- αυξάνονται για σχεδόν μισό δισεκατομμύριο παιδιά. σε όλο τον κόσμο, πολλοί χωρίς την υποδομή ή τις υπηρεσίες για να το αντέξουν.

Κυριακή 18 Αυγούστου 2024

JAMES C. SCOTT "Η τέχνη του να μην κυβερνιέσαι", 2024 - The Art of Not Being Governed


JAMES C. SCOTT "Η τέχνη του να μην κυβερνιέσαι"

Μια αναρχική ιστορία της ορεινής Νοτιοανατολικής Ασίας
Μετάφραση: Αλέξανδρος Μανωλάτος

The Art of Not Being Governed. An Anarchist History of Upland Southeast Asia

Η Ζόμια είναι μια ονομασία που άρχισε να καθιερώνεται στο πεδίο της γεω­γραφίας και των ιστορικών σπουδών μόλις τις τελευταίες δεκαετίες. Ορίζει εν πολλοίς τον γεωγραφικό χώρο των υψιπέδων της Νοτιοανατολικής Ασίας, μια τεράστια περιοχή, σε υψόμετρο 300 και πάνω, που εκτείνεται σε πέντε κράτη (Βιετνάμ, Καμπότζη, Λάος, Ταϊλάνδη και Βιρμανία) και τέσσερις επαρχίες της νότιας Κίνας. Εκεί ζουν περίπου εκατό εκατομμύρια άνθρωποι, που ανήκουν σε μειονοτικούς πληθυσμούς και συγκροτούν ένα περίπλοκο εθνοτικό και πολιτισμικό μωσαϊκό. Ήταν, και ώς έναν βαθμό παραμένει, μια «ζώνη θραύσης» της κρατικής συγκρότησης, όπως ιστορικά υπήρξαν ο Καύκασος και τα Βαλκάνια. Εποικιζόταν για τουλάχιστον δύο χιλιετίες, από διαδοχικά κύματα φυγάδων που εγκατέλειπαν τους κρατικούς πυρήνες, τα «ορυζοκράτη» των κοιλάδων —εξαιτίας των εισβολών, των δουλοθηρικών επιδρομών, των επιδημιών και της καταναγκαστικής εργασίας—, καταφεύγοντας σ’ αυτή τη δύσβατη ζώνη που ενθάρρυνε την απόκλιση διαλέκτων, εθίμων, θρησκευτικών αντιλήψεων και ταυτοτήτων.

ΤΖΟΝΑΘΑΝ ΦΡΑΝΖΕΝ 'ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΤΕΛΟΥΣ ΤΗΣ ΓΗΣ" (ΔΟΚΙΜΙΑ), 2020


Μια νέα συλλογή βαθυστόχαστων και προκλητικών δοκιμίων από τον βραβευμένο συγγραφέα της "Ελευθερίας" και των "Διορθώσεων".
«Ο δοκιμιογράφος», γράφει ο Φράνζεν, «είναι ένας πυροσβέστης, του οποίου η δουλειά, ενώ όλοι οι άλλοι τρέχουν να αποφύγουν τις φλόγες, είναι να τρέξει κατευθείαν μέσα τους». Εδώ και είκοσι πέντε χρόνια, μόλο που τα μυθιστορήματά του είναι αυτά που του έχουν χαρίσει παγκόσμια αναγνώριση, ο Φράνζεν ζει μια δεύτερη ζωή ως θαρραλέος δοκιμιογράφος. Τώρα, σε μια στιγμή που ο πόλεμος της τεχνολογίας υποδαυλίζει εθνικιστικά μίση και ο πλανήτης δοκιμάζεται από αφύσικες καταστροφές, επανέρχεται με μια νέα συλλογή δοκιμίων που μας καλούν να επιστρέψουμε σε έναν πιο ανθρώπινο τρόπο ύπαρξης.

Δευτέρα 12 Αυγούστου 2024

Κώστας Φωτεινάκης: ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΙΚΟΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ - .15 χρόνια Οικοσοσιαλιστικό Αριστερό Blog

[Συνέχεια της ανάρτησης με θέμα "2009 - 2024: 15 χρόνια Οικοσοσιαλιστικό Αριστερό Blog | "ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΙΚΟΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ" [ΕΔΩ] παρουσιάζουμε τα περιεχόμενα της ερευνητικής εργασίας. Η ψηφιακή έκδοση θα γίνει τον Οκτώβριο του 2024]

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Κώστας Φωτεινάκης: ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΙΚΟΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ - .15 χρόνια  Οικοσοσιαλιστικό Αριστερό Blog

Α. ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Β. Εκδόσεις – Άρθρα – Πολιτικές κινήσεις με θέμα το “Σοσιαλισμό και την Οικολογία” μέχρι το 2001, πριν από το Διεθνές (πρώτο) Οικοσοσιαλιστικό Μανιφέστο των Joel Kovel & Michael Löwy.

Β.1 ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΦΥΣΗ – Οικολογία και Σοσιαλισμός – Τάκης Φωτόπουλος. (1991 – 1993.

Γ. Εκδόσεις – Άρθρα – Πολιτικές κινήσεις με θέμα το “Σοσιαλισμό και την Οικολογία” από το “Πρώτο Διεθνές  Οικοσοσιαλιστικό Μανιφέστο των Joel Kovel & Michael Löwy 2001” μέχρι και το “Τρίτο Οικοσοσιαλιστικό Μανιφέστο 2013 Joel Kovel & Michael Löwy” και τις “18 Θέσεις για τον ΟΙΚΟΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ, 2013 - Γαλλικό Κόμμα της Αριστεράς / Jean-Luc Mélenchon”.

Γ.1 Τα τρία βασικά Οικοσοσιαλιστικά Μανιφέστα παρουσιάστηκαν από το 2001 – 2013.

Γ.2 Οικοσοσιαλιστικές Κινήσεις στην Ελλάδα.

Capitalism Realism: Is there no alternative?, 2015 | MARK FISHER- «Καπιταλιστικός ρεαλισμός: Υπάρχει άραγε εναλλακτική;» | Είναι ευκολότερο να φανταστούμε το τέλος του κόσμου, παρά το τέλος του καπιταλισμού

 


[Επαναλαμβάνουμε προηγούμενες αναφορές. Τα βιβλία που παρουσιάζουμε δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις των συγγραφεών τους. Τα παρουσιάζουμε ως τροφή για σκέψη. Αυτό ισχύει και με το βιβλίο MARK FISHER- «Καπιταλιστικός ρεαλισμός: Υπάρχει άραγε εναλλακτική;»  Είναι ευκολότερο να φανταστούμε το τέλος του κόσμου, παρά το τέλος του καπιταλισμού. Στην ανάρτηση παρουσιάζουμε δύο εκδόσεις α) στη γλώσσα μας β) στα αγγλικά καθώς επίσης και σε ακουστική μορφή.  Παρουσιάζουμε επίσης και τον αντίλογο στις απόψεις του συγγραφέα. Ένα ακόμα βιβλίο για τον καπιταλισμό στη σύγχρονη εποχή. Όσοι πραγματικά ενδιαφέρονται για την αριστερά, τον σοσιαλισμό, την οικολογία κ.λπ. αντιπάλους του καπιταλισμού,  είναι απαραίτητο να γνωρίζουν πως κινείται ο αντίπαλος και να αναπροσαρμόσουν ανάλογα τη στρατηγική τους]
-----------

MARK FISHER- «Καπιταλιστικός ρεαλισμός: Υπάρχει άραγε εναλλακτική;»

Nick SRNICEKM, Alex Williams: "Εφευρίσκοντας το μέλλον: Μετακαπιταλισμός και ένας κόσμος χωρίς δουλειά", 2016

Inventing the Future: Postcapitalism and a World Without Work 

Αυτό το σημαντικό νέο μανιφέστο προσφέρει ένα «σαφές και συναρπαστικό όραμα μιας μετακαπιταλιστικής κοινωνίας» και δείχνει πώς η αριστερή πολιτική μπορεί να ανοικοδομηθεί για τον 21ο αιώνα (Mark Fisher, συγγραφέας του Capitalist Realism)

Ο νεοφιλελευθερισμός δεν λειτουργεί. Η λιτότητα αναγκάζει εκατομμύρια στη φτώχεια και πολλά άλλα σε επισφαλή εργασία, ενώ η αριστερά παραμένει παγιδευμένη σε στάσιμες πολιτικές πρακτικές που δεν προσφέρουν ανάπαυλα.

Κυριακή 11 Αυγούστου 2024

Nick Srnicek "Ο καπιταλισμός της πλατφόρμας - Platform capitalism"

[Ένα ακόμα βιβλίο για τον καπιταλισμό στη σύγχρονη εποχή. Όσοι πραγματικά ενδιαφέρονται για την αριστερά, τον σοσιαλισμό, την οικολογία κ.λπ. αντιπάλους του καπιταλισμού,  είναι απαραίτητο να γνωρίζουν πως κινείται ο αντίπαλος και να αναπροσαρμόσουν ανάλογα τη στρατηγική τους]

--------------------------  

O Nick Srnicek (προφέρεται Σέρνικ ή Σέρνιτσκ κατά τον ίδιο) είναι Καναδός ακαδηµαϊκός, ο οποίος εισήλθε στο προσκήνιο της κριτικής θεωρίας όταν στα απόνερα του παγκόσµιου κύµατος κινητοποιήσεων του 2011 συνέγραψε µαζί µε τον Alex Williams το #acceleratemanifesto (µανιφέστο για µια θεωρία της επιτάχυνσης).

Λίγο αργότερα, επέκτειναν τις σκέψεις του σύντοµου µανιφέστου στο βιβλίο Inventing the Future – Postcapitalism and a World Without Work, όπου καλούσαν την Αριστερά να οικειοποιηθεί τις αναπτυσσόµενες τεχνολογίες της εποχής µας προς όφελος ενός µέλλοντος χωρίς εργασία ως τη µόνη εναλλακτική απέναντι στο θετικό τεχνο-όραµα του νεοφιλελευθερισµού. Η θέση αυτή έµεινε γνωστή ως αριστερός επιταχυντισµός και είχε ευρύτερη απήχηση τόσο στην κριτική ριζοσπαστική θεωρία όσο και σε προοδευτικούς κινηµατικούς κύκλους.

Παρασκευή 9 Αυγούστου 2024

10 Σεπτεμβρίου 2024: Διαδικτυακή συνάντηση "Οδικός χάρτης προς τον Οικοσοσιαλισμό"


Online Meeting: "Roadmap to Ecosocialism"

The Strategy, Tactics & Demands to Defend our Environment

Διαδικτυακή συνάντηση: "Οδικός χάρτης προς τον Οικοσοσιαλισμό"

Η στρατηγική, οι τακτικές και οι απαιτήσεις για την υπεράσπιση μας Περιβάλλον

Το περιβάλλον, οι πολιτισμοί και οι συνθήκες διαβίωσης πολλών εκατομμυρίων ανθρώπων υποβαθμίζονται και καταστρέφονται από ένα σπάταλο και κερδοφόρο οικονομικό σύστημα που πλουτίζει τους λίγους σε βάρος των πολλών.

Πέμπτη 8 Αυγούστου 2024

Η ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΟ ΠΡΗΣΚΗΝΙΟ ξανά? (πέντε συγγραφείς, 2022)

 


[Στο ιστολόγιο κατά κανόνα δημοσιεύουμε θέματα, βίβλια, άρθρα, εκδηλώσεις κ.λπ. που έχουν σχέδη με την Αριστερά, τον Οικοσοσιαλισμό, την Αντικαπιταλιστική Οικολογία κ.λπ. Ωστόσο δεν παραγνωρίζουμε το ρόλο της Σοσιαλδημοκρατίας για τη δημιουργία του κοινωνικού κράτους, των δημοκρατικών θεσμών κ.λπ. ιδιαίτερα τις δεκαετίες ΄70, ΄80, ΄90 ιδιαίτερα στην Ευρώπη. Με αυτήν την διευκρίνιση παρουσιάζουμε και το βιβλίο "Η ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΟ ΠΡΗΣΚΗΝΙΟ ξανά?" σε μια εποχή που η Αριστερά και η Σοσιαλδημοκρατία βρίσκεται σε υποχώρηση και αναζητούνται , κυρίως σε ατομικό επίπεδο, γέφυρες επικοινωνίας και κοινών δράσεων]
-----------------------

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: 
ΕΦΗ ΓΑΖΗ: Ιδέες και σκέψεις για το παρελθόν και το μέλλον της σοσιαλδημοκρατίας
ΓΙΑΝΝΗΣ Φ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ: Σοσιαλδημοκρατία: There Is No Alternative
ΞΕΝΟΦΩΝ ΚΟΝΤΙΑΔΗΣ: Η επιστροφή της σοσιαλδημοκρατίας
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΑΛΑΜΠΑΝΙΔΗΣ:Σοσιαλδημοκρατία made in USA
ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΔΗΣ: Η φαντασία στη σοσιαλδημοκρατία
ΟΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΤΟΥ ΤΟΜΟΥ

Ο Γιάννης Μπαλαμπανίδης, ένας από τους συγγραφείς του τόμου, έγραψε την πρώτη ημέρα της κυκλοφορίας του στο Facebook: "Από σήμερα κυκλοφορούμε στα βιβλιοπωλεία, έχοντας στο νου αυτό που έλεγε ο Έντουαρντ Μπερνστάιν: "Σημασία δεν έχει ο τελικός στόχος, αλλά η κίνηση προς αυτόν".

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:
Τι σημαίνει σήμερα σοσιαλδημοκρατία; Με ποιες λέξεις θα μπορούσαμε να την περιγράψουμε, σε ποιες κατευθύνσεις θα αναζητούσαμε το σύγχρονο περιεχόμενό της;

Δευτέρα 5 Αυγούστου 2024

Γραφείο 4ης Διεθνούς "Προς ένα οικοσοσιαλιστικό μανιφέστο " (αναδημοσίευση)


[Σε προηγούμενη ανάρτηση είχαμε παρουσιάσει το θέμα "4η ΔΙΕΘΝΗΣ: Σχέδιο Μανιφέστο του Επαναστατικού Μαρξισμού στην Εποχή της Καπιταλιστικής Οικολογικής και Κοινωνικής Καταστροφής | Draft Manifesto of Revolutionary Marxism in the Age of Capitalist Ecological and Social Destruction" [16.06.2024 - ΕΔΩ]
Στο διάστημα διάστημα αυτό το "ΣΧΕΔΙΟ" μεταφράστηκε στη γλώσσα μας και δημοσιεύτηκε στο "περιοδικό ΤΕΣΣΕΡΑ" | ΤΠΤ - ελληνικό τμήμα 4ης Διεθνούς". Περισσότερες πληροφορίες ακριβώς παρακάτω.]
-----------------------------------
ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΥΜΕ ΑΠΌ ΤΟ "περιοδικό ΤΕΣΣΕΡΑ" [ΕΔΩ ΕΔΩ]

Το παρόν «Οικοσοσιαλιστικό Μανιφέστο» υιοθετήθηκε (μετά από πολύμηνες συζητήσεις) από τη Διεθνή Επιτροπή της 4ης Διεθνούς το Φλεβάρη 2024 ως ένα σχέδιο που προτείνεται προς ψήφιση από το 18ο Παγκόσμιο Συνέδριο (Φεβρουάριος του 2025). Το ντοκουμέντο αυτό εκφράζει την πεποίθησή μας ότι χρειαζόμαστε μια οικοσοσιαλιστική κοινωνία που θα είναι απαλλαγμένη από την ταξική και έμφυλη κυριαρχία και από τη ρατσιστική και αποικιακή καταπίεση και ότι μια τέτοια κοινωνία μπορεί να γίνει εφικτή μόνο με την επανάσταση. 

Κυριακή 4 Αυγούστου 2024

Τα πυρηνικά δεν είναι η λύση: Η τρέλα της ατομικής ισχύος στην εποχή της κλιματικής αλλαγής | Nuclear Is Not the Solution

 


Nuclear Is Not the Solution 
Τα πυρηνικά δεν είναι η λύση:
Η τρέλα της ατομικής ισχύος στην εποχή της κλιματικής αλλαγής

Η ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ έχει ωθήσει την πυρηνική ενέργεια ξανά στη μόδα. Οι υποστηρικτές της υποστηρίζουν ότι έχουμε ήδη την τεχνολογία του μέλλοντος και ότι χρειάζεται μόνο τελειότητα και ανάπτυξη. Το Nuclear Is Not the Solution καταδεικνύει γιατί αυτού του είδους η σκέψη δεν είναι μόνο αφελής αλλά και επικίνδυνη.

Καινοτομίες για Κυκλικότητα και Δημιουργία Γνώσης - Συμμετοχή και Συνεργατικές Προσεγγίσεις για την Αειφορία, 2024

Καινοτομίες για Κυκλικότητα και Δημιουργία Γνώσης -  Συμμετοχή και Συνεργατικές Προσεγγίσεις για την Αειφορία, 2024

Innovations for Circularity and Knowledge Creation - Participation and Cooperative Approaches for Sustainability

  • Διερευνά τη συγκεκριμένη συμβολή των συνεταιριστικών οργανώσεων στην περιβαλλοντική και κοινωνική βιωσιμότητα
  • Προσφέρει διεπιστημονικές προοπτικές μέσω εννοιολογικών και εφαρμοσμένων εξετάσεων συνεταιριστικών επιχειρήσεων
  • Ενσωματώνει τη συνεργατική προσέγγιση σε διάφορα μοντέλα καπιταλισμού που υπάρχουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πέμπτη 1 Αυγούστου 2024

Degrowth JOURNAL

 


Το περιοδικό Degrowth JOURNAL εκδίδεται από τη Σχολή Κοινωνικών & Πολιτικών Επιστημών  του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης.

Το Degrowth  οργανώνεται ως  ένα δωρεάν, ανοιχτής πρόσβασης, διεθνές, διεπιστημονικό και με κριτές περιοδικό που εστιάζει στην προώθηση των στόχων της αποανάπτυξης. Δημοσιεύεται διαδικτυακά σε ετήσιους τόμους, με την κυλιόμενη ανοικτή υποβολή να ξεκινά στις αρχές του 2024. 

Πληροφορίες για το περιοδικό ΕΔΩ.

Τόμος 1 (2023) ISSN 2977-1951 [ΕΔΩ] | Τόμος 2 (2024) ISSN 2977-1951 [ΕΔΩ]

Περισσότερες αναρτήσεις για την ΑΠΟ-ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΔΩ