Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2024

Κυριακή, 22 Σεπτεμβρίου 2024: Υβριδική Εκδήλωση - Ειρήνη, Πυρηνικά Όπλα και Κλιματική Δικαιοσύνη – Ενίσχυση της Μηβίας για ένα Βιώσιμο Μέλλον

 


Υβριδική Εκδήλωση: Ειρήνη, Πυρηνικά Όπλα και Κλιματική Δικαιοσύνη – Ενίσχυση της Μηβίας για ένα Βιώσιμο Μέλλον

Ανοιχτή Πρόσκληση

EVENT ΣΤΟ FACEBOOK https://fb.me/e/1K2np0a6N 

Με αφορμή τις Παγκόσμιες Εκστρατείες του Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου 2024 για την Ειρήνη, την Απαγόρευση των Πυρηνικών Όπλων, την Κλιματική Δικαιοσύνη και τη Μη Βία, οι τρεις συνεργαζόμενοι οργανισμοί με την υποστήριξη του διεθνές ειδησιογραφικού πρακτορείου Pressenza για την Ειρήνη και την Μηβία:
  • Κόσμος χωρίς Πολέμους και Βία
  • Πανελλήνια Ιατρική Εταιρεία για την Προστασία του Περιβάλλοντος και κατά της Πυρηνικής και Βιοχημικής Απειλής
  • ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ Ελλάδας
διοργανώνουν υβριδική εκδήλωση με κεντρικό θέμα: Ειρήνη & Κλιματική Δικαιοσύνη
📅 Ημερομηνία: Κυριακή, 22 Σεπτεμβρίου 2024 | ⏰ Ώρα: 11:00 – 14:00

Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2024

Αντώνης Β.Καπετάνιος "Οικολογική σκέψη - Από τους πρωτοπόρους της Οικολογίας στον Ευατό - Οικολόγο", 2020 - 426 σελίδες

 


Δύσκολο πράγμα να δηλώσεις τον εαυτό ως οικολόγο. Διότι μια τέτοια δήλωση προϋποθέτει ανάλογη συγκρότηση, συνείδηση για το γύρω – το περιβαλλοντικό, στ’ οποίο εμπεριέχεται το κοινωνικό και το πολιτιστικό γίγνεσθαι, που συγκροτούν το περιβάλλον όπου υφίστασαι–, κι ευθύνη γι’ αυτό. Μα σα θεωρήσεις έτσι τον εαυτό σου πρέπει να ταχθείς στο καθήκον της γης. Ένα καθήκον στ’ οποίο πρέπει να πονήσεις για να προσφέρεις, και που σε αυτό έχουν υποχρέωση, στα πλαίσια της ηθικής για τη γη και της θετικής συμπεριφοράς προς αυτή, όλοι οι άνθρωποι που θεωρούν εαυτούς υπεύθυνους στο γίγνεσθαι.

Ο οικολόγος δεν είναι απλά φυσιολάτρης, ούτε λειτουργός μιας πολιτικής της οικολογίας ̇ είναι κάτι περισσότερο. Είναι συνειδητός της γης ως προς τη σκέψη και την πράξη του, κάτι που σημαίνει σπουδή της γης και γνώση της στο επίπεδο της περιβαλλοντικής συγκρότησης του ανθρώπου.

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΙΚΟΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ - 15 χρόνια Οικοσοσιαλιστικό Blog (2009 - 2024)

 


[Συνεχίζουμε να παρουσιάζουμε αποσπάσματα από την έκδοση "ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΙΚΟΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ". Μέχρι στιγμής έχουμε παρουσιάσειΤ"α Περιεχόμενα της Έκδοσης" [ΕΔΩ] και θα συνεχίσουμε με άλλα κείμενα που έχουν μια σχετική συνάφεια και αυτονομία. Η έκδοση θα είναι ψηφιακή για ελεύθερη λήψη και αναμένεται να κυκλοφορήσει στο τέλος του 2024 με τη συμπλήρωση 1.000 αναρτήσεων σε διάστημα 15 ετών (2009 - 2024)]

------------------------------------------------------

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΙΚΟΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ

15 χρόνια  Οικοσοσιαλιστικό  Blog

Η παρούσα έκδοση του  “Οικοσοσιαλιστικού Οδηγού” με “Βιβλιογραφικές αναφορές και βασικές πληροφορίες για τον Οικοσοσιαλισμό” σκοπό έχει:

    • Να παρουσιάσει με συνοπτικό τρόπο τη μεγάλη εικόνα για τον Οικοσοσιαλισμό.

    • Να αποτελέσει μια  βάση δεδομένων για μελλοντικούς ερευνητές και συμμετοχικούς στα κοινά πολίτες.

    • Να συμβάλλει στην όσμωση και στη συνεργασία φορέων, ομάδων. κινημάτων, κομμάτων που χρησιμοποιούν και εμπνέονται από τον όρο Οικοσοσιαλισμό.

    • Να γνωστοποιήσει το Οικοσοσιαλιστικό Ιστολόγιο και τα θέματα που δημοσιεύει για 15 χρόνια αδιαλείπτως.

Το Οικοσοσιαλιστικό Ιστολόγιο, ECOSOCIALISM  BLOG λειτουργεί από τον Οκτώβριο του 2009 έως σήμερα, Σεπτέμβριος 2024.

Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2024

Κώστας Φωτεινάκης "Η δημόσια δωρεάν μετακίνηση με τα ΜΜΜ από τη θεωρία του 1973 στην πράξη του 2013"

 


Με αφορμή την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας, 16- 22 Σεπτεμβρίου 2024, αναδημοσιεύουμε το άρθρο του διαχειριστή του blog "ΟΙΚΟΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ" με θέμα Η δημόσια δωρεάν μετακίνηση με τα ΜΜΜ από τη θεωρία του 1973 στην πράξη του 2013". Το άρθρο δημοσιεύτηκε στη ΒΑΒΥΛΩΝΙΑ [ΕΔΩ] - ήταν η εισήγηση του Κώστα Φωτεινάκη στην εκδήλωση του περ. Βαβυλωνία και του Διεθνούς Ινστιτούτου Κοινωνικής Οικολογίας που έλαβε χώρα στις 25/7/2018 με τίτλο “Ελεύθερες & Δωρεάν Μετακινήσεις στην Πόλη: Προοπτικές και Τρόποι Υλοποίησης”.
--------

Κώστας Φωτεινάκης

Το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece έχει πάρει σαφή θέση για το θέμα της δωρεάν δημόσιας μετακίνησης με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, από το 2013. Οι θέσεις των ΦτΦ έχουν πάρει υπόψη τους τις προτάσεις και τις επεξεργασίες των θεωρητικών της οικολογίας από το 1973, όπως π.χ. του Πιέρ Σάμουελ από το βιβλίο του ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ, του Αντρέ Γκορζ «Η κοινωνική ιδεολογία του αυτοκινήτου», του Πωλ Σουήζυ «Αυτοκίνητα και Πόλεις», τις προτάσεις του Παγκόσμιου Κοινωνικού Φόρουμ (2004) όπως παρουσιάζονται στον Παγκόσμιο Κοινωνικό Χάρτη για το Δικαίωμα στην Πόλη, αλλά και νεώτερων προσεγγίσεων όπως του Μισέλ Λεβί «Οικοσοσιαλιστική Επανάσταση» 2008, των  Michael Brie and Mario Candeias (Just Mobility – Postfossil Conversion and Free Public Transport, 2012).

Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2024

Adre Gorz "Αντίο προλεταριάτο" 1986 / FAREWELL TO THE WORKING CLASS, 2001

 
Αυτό το βιβλίο του Adre Gorz προκάλεσε πολλές και έντονες συζητήσεις, κυρίως αρνητικές κριτικές από Μαρξιστές και Κομμουνιστές διανοούμενους και κόμματα.

Ενδεικτικά παρουσιάζουμε μία αρνητική και μια θετική  κριτική:
"επαγγελματίες νεκροθάφτες" [ΕΔΩ]

Ο André Gorz ήταν ο θεωρητικός που προέβλεψε την εξέγερση ενάντια στην ανούσια εργασία [ΕΔΩ]

Και μια ακόμα στο ISTOR - Review: Gorz's "Farewell to the Working Class" [ΕΔΩ]

André Gorz: Paths to Paradise: On the Liberation from Work, 1983/5 | Μονοπάτια προς τον Παράδεισο: Για την απελευθέρωση από την εργασία

 

ΠΗΓΗ - ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΛΗΨΗ ΕΔΩ ΕΔΩ

Σε αυτό το βιβλίο, ο Andre Gorz επιστρέφει στο Grundrisse του Μαρξ και στην προφητεία των σοσιαλιστών των αρχών του 19ου αιώνα και ανακαλύπτει ξανά ένα όραμα της μετακαπιταλιστικής κοινωνίας που βασίζεται στην αυτοματοποίηση της εργασίας και στην υπέρβαση της οικονομίας ανταλλαγής. Υποστηρίζει ότι έχουμε φτάσει στο ακριβές στάδιο όπου αυτές οι ουτοπικές ιδέες γίνονται πραγματικότητα.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΕΔΩ.

Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2024

Sveinung Legard "Οικολογική Κρίση: 9 θέσεις υπέρ της δημοκρατίας" / 9 Arguments for Democracy, 2009


[Συνέχεια της ανάρτησης Communalism Issue #1 (2009) | Decentralization: The Lost Cause of the Ecology Movement? | Περιοδικό Κομμουναλισμός 1/2009 | Αποκέντρωση: Η χαμένη αιτία του Οικολογικού Κινήματος; [ΕΔΩ] αναδημοσιεύμε το αρθρο του  Sveinung Legard "Οικολογική Κρίση: 9 θέσεις υπέρ της δημοκρατίας", που συμπεριλαμβάνεται στο προαναφερόμενο περιοδικό.]
----------

 Sveinung Legard "Οικολογική Κρίση: 9 θέσεις υπέρ της δημοκρατίας" /  9 Arguments for Democracy, 2009 

[ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ "ΑΥΤΟΛΕΞΕΙ" - ΕΔΩ]

Sveinung Legard (ακτιβιστής, ερευνητής και δημοσιογράφος για τη ριζοσπαστική δημοκρατική αλλαγή από το Όσλο, Νορβηγία, συντάκτης στο new-compass.net). Δημοσιεύτηκε στο 1ο τεύχος του περιοδικού Communalism (Δεκέμβριος 2009).

Η υπερθέρμανση του πλανήτη έχει κάνει πολλούς περιβαντολλόγους να πιστεύουν ότι η δημοκρατία είναι πολύ αργή και σύνθετη για να επιλύσει την κλιματική αλλαγή. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι αυτό που χρειαζόμαστε είναι μία κινητοποίηση όπως σε καιρό πολέμου και μία ισχυρή παγκόσμια ηγεσία με διευρημένες εξουσίες. Αυτή η πεποίθηση είναι βαθιά εσφαλμένη και επικίνδυνη. Η κλιματική κρίση χρειάζεται να επιλυθεί με περισσότερη και όχι με λίγοτερη δημοκρατία.

1. Η κλιματική κρίση είναι συστημικής φύσης

Communalism Issue #1 (2009) | Decentralization: The Lost Cause of the Ecology Movement? | Περιοδικό Κομμουναλισμός 1/2009 | Αποκέντρωση: Η χαμένη αιτία του Οικολογικού Κινήματος;

 


[Το περιοδικό για ελεύθερη λήψη ΕΔΩ]

Το πρώτο τεύχος του περιοδικού της Κοινωνικής Οικολογίας/ Social Ecology με τίτλο Communalism κυκλοφόρησε το Δεκέμβριο του 2009.

Ο όρος Communalism/ Κομμουναλισμός είναι δημιούργημα του πατέρα της Κοινωνικής Οικολογίας Murray Bookchin/ Μάρει Μπούκτσιν [ΕΔΩ] και παρουσιάζεται αναλυτικά στο βιβλίο του με τίτλο "Το πρόταγμα του κομμουναλισμού", εκδόσεις ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ, 2006. (σ.σ. θα παρουσιαστεί σε επόμενη ανάρτηση).

Στο πρώτο τεύχος που είναι αφιερωμένο στην "Αποκέντρωση" δημοσιεύονται τα εξής άρθρα:

Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2024

Αμερικανοί ακτιβιστές "Ψωμί για τους Κουβανέζους γείτονές μας" | 800 τόνοι αλεύρι | LET CUBA LIVE! - ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΟΥΒΑ ΖΩΝΤΑΝΗ




Η ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΟΝ ΚΟΥΒΑΝΕΖΙΚΟ ΛΑΟ - ΕΔΩ

#OFFTHELIST

Στους 800 τόνους έφτασε η ποσότητα αλευριού που παρέδωσαν στην Κούβα αμερικανοί ακτιβιστές μέσω της εκστρατείας «Ψωμί για τους γείτονές μας», στην οποία έκαναν δωρεές χιλιάδες άνθρωποι. Όπως ανέφεραν, η Κούβα αντιμετωπίζει μια σημαντική επισιτιστική κρίση λόγω του συνεχιζόμενου οικονομικού πολέμου των ΗΠΑ, και παρόλο που το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ισχυρίζεται ότι ο αποκλεισμός εξαιρεί τις αποστολές τροφίμων, φαρμάκων και άλλων ανθρωπιστικών αγαθών, αυτό δεν ισχύει.

ΠΗΓΗ: Η ΕΠΟΧΗ [ΕΔΩ]


Ο “καυτός” μήνας Σεπτέμβριος με πλήθος Διεθνών δράσεων για την Ειρήνη – τα Πυρηνικά όπλα – την Κλιματική Αλλαγή (Αναδημοσίευση)


 Ο “καυτός” μήνας Σεπτέμβριος με πλήθος Διεθνών δράσεων για την Ειρήνη – τα Πυρηνικά όπλα – την Κλιματική Αλλαγή 

Όπως τα λέει ο Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών Α.Γκουτέρες

[Αναδημοσίευση - ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ - ΕΔΩ]

ΠΑΓΚΟΣΜΙΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΜΕ ΣΧΕΤΙΚΗ ΣΥΝΑΦΕΙΑ

Hungry for Profit: The Agribusiness Threat to Farmers, Food, and the Environment | Πεινασμένοι για Κέρδη: Η απειλή των αγροτικών επιχειρήσεων για τους αγρότες, τα τρόφιμα και το περιβάλλον

 

Hungry for Profit:  The Agribusiness Threat to Farmers, Food, and the Environment, 2000 | Πεινασμένοι για Κέρδη: Η απειλή των αγροτικών επιχειρήσεων για τους αγρότες, τα τρόφιμα και το περιβάλλον

Συγγραφείς: FRED MAGDOFF, JOHN BELLAMY FOSTER, FREDERICK H. BUTTEL

Ο τομέας των αγροτικών επιχειρήσεων και των τροφίμων είναι ο δεύτερος πιο κερδοφόρος κλάδος στις Ηνωμένες Πολιτείες — μετά τα φαρμακευτικά προϊόντα — με ετήσιες πωλήσεις άνω των 400 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Στην κερδοφορία του συμβάλλουν τα συναρπαστικά βήματα της βιοτεχνολογίας σε συνδυασμό με την αυξανόμενη συγκέντρωση ιδιοκτησίας και ελέγχου από τις μεγαλύτερες εταιρείες τροφίμων. Τα πάντα, από τις αποφάσεις για το ποια τρόφιμα παράγονται, μέχρι τον τρόπο επεξεργασίας, διανομής και εμπορίας τους, υπαγορεύονται, αξιοσημείωτα, από μερικούς εκλεκτούς γίγαντες που διαθέτουν τεράστια δύναμη. Όλο και περισσότεροι αγρότες αναγκάζονται να υιοθετήσουν νέες τεχνολογίες και στρατηγικές με συνέπειες δυνητικά επιβλαβείς για το περιβάλλον, την υγεία μας και την ποιότητα της ζωής μας. Ο ρόλος που διαδραματίζουν εμπορικοί θεσμοί, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου, κάνει τα πράγματα χειρότερα.

Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2024

Γιάννη Γεράσιμου "Ερνστ Μπλοχ: Το πνεύμα της ουτοπίας" (αναδημοσίευση


[Σην περίοδο την οποίο διανύμουμε, έλλειψη ελπίδας, προσδοκίας, πάθους και λαχτάρας για ένα δικαιότερο κόσμο, οι φιλοσοφικές και πολιτικές προσεγγίσεις του Μαρξιστή Ερνστ Μπλοχ/ Ernst Simon Bloch, όπως "Το Πνευμα της Ουτοπίας" και "Η Αρχή της Ελπίδας", αποτελούν όχι μόνο "τροφή για σκέψη" αλλά και ενθάρρυνση για κοινές δράσεις αλλά και προσωπικές επιλογές. 
Αναδημοσιεύουμε το κείμενο του Γιάννη Γεράσιμου που δημοσιεύθηκε στο ένθετο του Νόστιμον Ήμαρ στον “Δρόμο”, τo Σάββατο 11.11.2017, στο οποίο παρουσιάζεται συνοπτικά αλλά με επάρκεια το "Πνεύμα της Ουτοπίας και της Ελπιδας στο έργο του Ερνστ Μπλοχ [ΕΔΩ].
Για τον Ερνστ Μπλοχ/ Ernst Simon Bloch θα επανέλθουμε]
-----------------------------------------------------------

Γιάννη Γεράσιμου "Ερνστ Μπλοχ: Το πνεύμα της ουτοπίας" 

[ΠΗΓΗ - Νόστιμον Ήμαρ στον “Δρόμος”, 11.11.2027 - ΕΔΩ]

   «H πιο τραγική μορφή απώλειας δεν είναι η απώλεια του αισθήματος ασφάλειας, αλλά η απώλεια της ικανότητας να φανταστούμε πως τα πράγματα θα μπορούσαν να έχουν διαφορετικά».

Για τον μεγάλο Γερμανό ουτοπικό μαρξιστή φιλόσοφο και κριτικό του πολιτισμού Έρνστ Μπλοχ, η ικανότητα του ανθρώπου να διευρύνει μέσα από την αναστοχασμό και την πολιτισμική ανοηματοδότηση της ανθρώπινης ύπαρξης τον ασφυκτικό ορίζοντα του υπάρχοντος αποτελεί βασική συνθήκη και όρο ύπαρξης και εξέλιξης της ίδιας της ιστορικής και της κοινωνικής πραγματικότητας και φωτεινό φάρο ελπίδας και χειραφέτησης από τα δεσμά των σχέσεων εξουσίας και καταπίεσης.

Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2024

Χοσέ Αντόνιο Βιέρα Γκάλο: " Η άφιξη του σοσιαλισμού με το ποδήλατο - Ο σοσιαλισμός μπορεί να φτάσει μόνο με ποδήλατο" | Jose Antonio Viera Gallo: Τhe Arrival of Socialism by Bicycle - Socialism can only arrive by bicycle.

[Μετά από πολύχρονη έρευνα ανακαλύψαμε το αυθεντικό κείμενο του Χοσέ Αντόνιο Βιέρα Γκάλο: " Η άφιξη του σοσιαλισμού με το ποδήλατο - Ο σοσιαλισμός μπορεί να φτάσει μόνο με ποδήλατο". Ο πολιτικός, στέλεχος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Χιλής, διατέλεσε Βοηθός Υπουργός (Υφυπουργός) Δικαιοσύνης στην κυβέρνηση του Σαλβαδόρ Αλιέντε (3 Νοεμβρίου 1970 – 11 Σεπτεμβρίου 1973). Ο συγγραφέας στο άρθρο υπογραμμίζει κάτι που έχει μεγαλο ενδιαφέρον και αποτελεί ιδεολογική παρακαταθήκη για την Αριστερά:

"Όταν οι κυβερνήσεις μας αρχίζουν να πηγαίνουν με ποδήλατο στη δουλειά (γιατί θέλουν και όχι για διαφήμιση), όταν το ποδήλατο γίνεται πρότυπο για ταξίδια, όταν οι δήμαρχοι πόλεων, οι βασιλιάδες και οι βασίλισσες δεν φοβούνται λίγο ιδρώτα και άσκηση, όταν η αλληλεγγύη αναδύεται από το μεγάλη ενεργειακή δεξαμενή στην οποία είμαστε όλοι βυθισμένοι, τότε θα είμαστε ένα βήμα πιο κοντά στην ελευθερία και την ειρήνη για όλους."

Ο φιλόσοφος, συγγραφέας Ivan Illich στο έργο του "ENERGY AND EQUITY", 1974, στην προμετωπίδα του έχει τη φράση "“El socialismo puede llegar s´olo en bicicleta.” Jos´e Antonio Viera-Gallo. [ΕΔΩ] - ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΕΔΩ.

---------------------------------------------
Jos´e Antonio Viera-Gallo: Βοηθός Υπουργός Δικαιοσύνης στην κυβέρνηση του Σαλβαδόρ Αλιέντε | Assistant Secretary of Justice in the government of Salvador Allende [ΕΔΩ]

Χοσέ Αντόνιο Βιέρα Γκάλο: " Η άφιξη του σοσιαλισμού με το ποδήλατο - Ο σοσιαλισμός μπορεί να φτάσει μόνο με ποδήλατο". 

Jose Antonio Viera Gallo: Τhe Arrival of Socialism by Bicycle - Socialism can only arrive by bicycle. [LINK]

ΙΒΑΝ ΙΛΛΙΤΣ / IVAN ILLICH "ΣΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ ΦΤΑΝΕΙΣ ΜΟΝΟ ΜΕ ΠΟΔΗΛΑΤΟ", (1974 - 1989 - 2019]

[Για το συγγραφέα, φιλόσοφο ΙΒΑΝ ΙΛΙΤΣ / IVAN ILLICH διαβάστε το συνοπτικό βιογραφικό του από το Σάκη Κουρουζίδη (ΕΥΩΝΥΜΟΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ) - ΕΔΩ "Η ρήση «Στο σοσιαλισμό φτάνεις μόνο με ποδήλατο» ανήκει στον υφυπουργό δικαιοσύνης του Αλιέντε, Χοσέ Αντόνιο Βιέρα-Γκάλλο [ΕΔΩ]. Ο Ι. Ίλιτς έδωσε αυτόν τον τίτλο στο βιβλίο του [1974] όπου περιέχονται οι παραπάνω σκέψεις:

«Οι μεταφορές στις διάφορες μορφές τους καταβροχθίζουν τώρα το 23% των ακαθάριστων δαπανών των ΗΠΑ… Στις ΗΠΑ, το 22% της ενέργειας μετακινεί οχήματα και το άλλο 10% κρατά τους δρόμους ανοικτούς γι’ αυτά».».

«Ο σύγχρονος άνθρωπος αρνείται να φανταστεί ότι ανάπτυξη και εκσυγχρονισμός σημαίνει χρήση λιγότερης και όχι περισσότερης ενέργειας».

Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2024

12 - 14 Σεπτεμβρίου 2024 | 30th Annual Conference on Alternative Economic Policy in Europe - "Europe and the world beyond the polycrisis: Possible futures" | 30ο Ετήσιο Συνέδριο για την Εναλλακτική Οικονομική Πολιτική στην Ευρώπη «Η Ευρώπη και ο κόσμος πέρα ​​από την πολυκρίση: Πιθανά μέλλοντα»


Οι πρόσφατες εξελίξεις στην ΕΕ πρέπει να εξεταστούν στο πλαίσιο της αταξίας και  της πολυκρίσης  που έχει δημιουργηθεί από τη διαδικασία αποσύνθεσης της νεοφιλελεύθερης παγκόσμιας τάξης πραγμάτων. Μια πολυκρίση αποτελείται από ένα πλήθος κραδασμών που μπορεί να φαίνονται ανόμοια, αλλά που αλληλεπιδρούν έτσι ώστε το σύνολο να γίνεται ακόμη πιο συντριπτικό από το άθροισμα των μερών του. Στη σύγχρονη ευρωπαϊκή διαμόρφωση, εκδηλώνεται μέσω ενός συνόλου διαδραστικών επιπτώσεων που περιλαμβάνουν την κλιματική αλλαγή, την απώλεια βιοποικιλότητας, την πανδημία Covid-19, τις κρίσεις ενέργειας, κόστους ζωής, φροντίδας και αναπαραγωγής, αυξανόμενες ανισότητες, τον πόλεμο. στην Ουκρανία, μια αναδυόμενη ηγεμονική αντιπαλότητα μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας και μια κρίση δημοκρατίας.

ZAD de Notre-Dame-des-Landes | Το αεροδρόμιο της Νάντης: Μια υπόθεση “σύμβολο” στη Γαλλία και "τροφή για σκέψη" για όλο τον κόσμο (μικρό αφιέρωμα)

[Παρουσιάζουμε αυτό το μικρό βιβλιογραφικό αφιέρωμα, με συνδέσμους, για τους αγώνες που αναπτύχθηκαν για δεκαετίες στη Γαλλία για να μη πραγματοποιη η κατασκευή του νέου αεροδρόμιο στη Νάντη. | Το κίνημα κατά της κατασκευής του αεροδρομίου υποστηρίχτηκε από ακτιβιστές και νομικούς και από άλλες χώρες, μεταξύ αυτών και απο την Ελλάδα.]

-------

Το ZAD de Notre-Dame-des-Landes (επίσης γνωστό ως ZAD NDDL ) είναι η πιο γνωστή «Ζώνη για υπεράσπιση» στη Γαλλία. Βρίσκεται στο διαμέρισμα του Λίγηρα-Ατλαντίκ κοντά στη Νάντη , είναι ένα πολύ μεγάλο, κυρίως γεωργικό έδαφος 1.650 εκταρίων (4.080 στρεμμάτων) που έγινε εθνικό διάσημο στις αρχές της δεκαετίας του 2010 και αντιστάθηκε σε πολλές συντονισμένες προσπάθειες του γαλλικού κράτους να το εκδιώξει. 

Για δεκαετίες υπήρχε τοπική αντίσταση στα σχέδια για την κατασκευή ενός νέου αεροδρομίου στην αγροτική κοινότητα της Notre-Dame-des-Landes . Στη δεκαετία του 2000 μεγάλο μέρος της γης καταλήφθηκε καθώς οι αγρότες αψηφούσαν την έξωση. Οι νέοι ένοικοι δημιούργησαν αυτόνομες αυτάρκεις δομές όπως κοινόχρηστο αρτοποιείο και κτηνοτροφία. Οι προσπάθειες έξωσης των καταληψιών γνώρισαν μεγάλης κλίμακας αντικινητοποιήσεις το 2012 και το 2018. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε τον Ιανουάριο του 2018 ότι τα σχέδια για το αεροδρόμιο θα ακυρωθούν και το ήδη υπάρχον αεροδρόμιο στη Νάντ θα ανακαινιστεί. Πολλά από τα εναπομείναντα έργα στο ZAD μπήκαν τότε σε μια διαδικασία νομιμοποίησης.

ΠΗΓΗ - ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: VIKIPEDIA - ΕΔΩ.


ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ - ΕΔΩ

Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2024

Αντρέ Γκορζ "Η Οικολογία ως Πολιτική" | Andre Gorz "Ecology as Politics", 1975


Αντρέ Γκορζ "Η Οικολογία ως Πολιτική" | Andre Gorz "Ecology as Politics", 1975

[Για ανάγνωση και δωρεάν λήψη ΕΔΩ  ΕΔΩ - Πληροφορίες ΕΔΩ ΕΔΩ ]

Ο Αντρέ Γκορζ, κατά τη γνώμη μου ο μεγαλύτερος από τους σύγχρονους Γάλλους κοινωνικούς στοχαστές, τολμά να τολμήσει να περιπλανηθεί εκεί που κανείς δεν είχε πραγματικά πριν. Οι μαχητές του δημοκρατικού σοσιαλισμού και μιας οικολογικής κοινωνίας έχουν αναγνωρίσει ο καθένας τη γραφή στον τοίχο: η σύγχρονη κοινωνία δεν μπορεί να συνεχίσει στον σημερινό δρόμο της. Καμία ομάδα, ωστόσο, δεν έχει αρχίσει καν να αναγνωρίζει την αξία της άλλης, πέρα ​​από το να είναι κάτι περισσότερο από ένα τακτικό μέσο για την επίτευξη των δικών της σκοπών. 

Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2024

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ: ΚΡΙΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ, τεύχος 15 | ΚΡΙΣΗ - Εξαμηνιαία Επιστημονική Επιθεώρηση B/2024

 


Συνέχεια της παρουσίασης "ΚΡΙΣΗ - Εξαμηνιαία Επιστημονική Επιθεώρηση" (02.09.2024 - ΕΔΩ) παρουσιάσουμε το Β' τεύχος του τρέχοντος έτους 2024.

Το τεύχος Αρ.15 έχει επιμεληθεί ο Γιώργος Βελεγράκης, Giorgos Vele και φιλοξενεί τις εξής πρωτότυπες συμβολές: 

ΚΡΙΣΗ - Εξαμηνιαία Επιστημονική Επιθεώρηση (παρουσίαση)

 

Η  "ΚΡΙΣΗ - Εξαμηνιαία Επιστημονική Επιθεώρηση" κυκλοφορεί  από το 2017. Μέχρι σήμερα έχουν κυκλοφορήσει 14 τεύχη. 

Το 15ο τεύχος με θέμα "ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ: ΚΡΙΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ" με επιμέλεια του Γιώργου Βελεγράκη πρόκειται να κυκλοφορησει το Σεπτέμβριο του 2024.
Προμηθευτείτε το μόλις κυκλοφορήσει, κάνοντας συνδρομή για το 2024 ΕΔΩ.

ΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΤΕΥΧΗ - ΕΔΩ.

Της Σύνταξης (ο χαρακτήρας της έκδοσης) - ΕΔΩ

Η Συντακτική Ομάδα του περιοδικού - ΕΔΩ.

Οι Επιστημονικοί Συνεργάτες & Συνεργάτιδες -  ΕΔΩ.