Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2024

ZAD de Notre-Dame-des-Landes | Το αεροδρόμιο της Νάντης: Μια υπόθεση “σύμβολο” στη Γαλλία και "τροφή για σκέψη" για όλο τον κόσμο (μικρό αφιέρωμα)

[Παρουσιάζουμε αυτό το μικρό βιβλιογραφικό αφιέρωμα, με συνδέσμους, για τους αγώνες που αναπτύχθηκαν για δεκαετίες στη Γαλλία για να μη πραγματοποιη η κατασκευή του νέου αεροδρόμιο στη Νάντη. | Το κίνημα κατά της κατασκευής του αεροδρομίου υποστηρίχτηκε από ακτιβιστές και νομικούς και από άλλες χώρες, μεταξύ αυτών και απο την Ελλάδα.]

-------

Το ZAD de Notre-Dame-des-Landes (επίσης γνωστό ως ZAD NDDL ) είναι η πιο γνωστή «Ζώνη για υπεράσπιση» στη Γαλλία. Βρίσκεται στο διαμέρισμα του Λίγηρα-Ατλαντίκ κοντά στη Νάντη , είναι ένα πολύ μεγάλο, κυρίως γεωργικό έδαφος 1.650 εκταρίων (4.080 στρεμμάτων) που έγινε εθνικό διάσημο στις αρχές της δεκαετίας του 2010 και αντιστάθηκε σε πολλές συντονισμένες προσπάθειες του γαλλικού κράτους να το εκδιώξει. 

Για δεκαετίες υπήρχε τοπική αντίσταση στα σχέδια για την κατασκευή ενός νέου αεροδρομίου στην αγροτική κοινότητα της Notre-Dame-des-Landes . Στη δεκαετία του 2000 μεγάλο μέρος της γης καταλήφθηκε καθώς οι αγρότες αψηφούσαν την έξωση. Οι νέοι ένοικοι δημιούργησαν αυτόνομες αυτάρκεις δομές όπως κοινόχρηστο αρτοποιείο και κτηνοτροφία. Οι προσπάθειες έξωσης των καταληψιών γνώρισαν μεγάλης κλίμακας αντικινητοποιήσεις το 2012 και το 2018. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε τον Ιανουάριο του 2018 ότι τα σχέδια για το αεροδρόμιο θα ακυρωθούν και το ήδη υπάρχον αεροδρόμιο στη Νάντ θα ανακαινιστεί. Πολλά από τα εναπομείναντα έργα στο ZAD μπήκαν τότε σε μια διαδικασία νομιμοποίησης.

ΠΗΓΗ - ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: VIKIPEDIA - ΕΔΩ.


ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ - ΕΔΩ
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ - ΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ

  1. Over 30,000 people form a 25km human chain surrounding site of proposed new Nantes airport [ΕΔΩ]
  2. French airport protesters seek safety in the trees [ΕΔΩ
  3. Nantes airport: thousand-strong protest over farmer eviction court hearings - Backers of proposed airport to north-west of French city seek eviction of farmers in case that has become symbolic for French environmentalists [ΕΔΩ]
  4. The Airport project of Notre Dame des Landes is dead! Long live the ZAD! [ΕΔΩ]
  5. Zad – NDDL: è resistenza contro la seconda tranche di sgomberi di Macron [ΕΔΩ]
  6. 11 οικογένειες – ένα αεροδρόμιο: Μια υπόθεση “σύμβολο” στη Γαλλία (Παρουσίαση της ταινίας "Home", 2008.  - ΕΔΩ]
  7. "Home - A house by a highway in this visually intriguing trailer [ΕΔΩ]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΗΓΕΣ ΑΝΑΖΗΤΕΙΣΤΕ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου