Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2024

Hungry for Profit: The Agribusiness Threat to Farmers, Food, and the Environment | Πεινασμένοι για Κέρδη: Η απειλή των αγροτικών επιχειρήσεων για τους αγρότες, τα τρόφιμα και το περιβάλλον

 

Hungry for Profit:  The Agribusiness Threat to Farmers, Food, and the Environment, 2000 | Πεινασμένοι για Κέρδη: Η απειλή των αγροτικών επιχειρήσεων για τους αγρότες, τα τρόφιμα και το περιβάλλον

Συγγραφείς: FRED MAGDOFF, JOHN BELLAMY FOSTER, FREDERICK H. BUTTEL

Ο τομέας των αγροτικών επιχειρήσεων και των τροφίμων είναι ο δεύτερος πιο κερδοφόρος κλάδος στις Ηνωμένες Πολιτείες — μετά τα φαρμακευτικά προϊόντα — με ετήσιες πωλήσεις άνω των 400 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Στην κερδοφορία του συμβάλλουν τα συναρπαστικά βήματα της βιοτεχνολογίας σε συνδυασμό με την αυξανόμενη συγκέντρωση ιδιοκτησίας και ελέγχου από τις μεγαλύτερες εταιρείες τροφίμων. Τα πάντα, από τις αποφάσεις για το ποια τρόφιμα παράγονται, μέχρι τον τρόπο επεξεργασίας, διανομής και εμπορίας τους, υπαγορεύονται, αξιοσημείωτα, από μερικούς εκλεκτούς γίγαντες που διαθέτουν τεράστια δύναμη. Όλο και περισσότεροι αγρότες αναγκάζονται να υιοθετήσουν νέες τεχνολογίες και στρατηγικές με συνέπειες δυνητικά επιβλαβείς για το περιβάλλον, την υγεία μας και την ποιότητα της ζωής μας. Ο ρόλος που διαδραματίζουν εμπορικοί θεσμοί, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου, κάνει τα πράγματα χειρότερα.

Μέσα από όλα αυτά, το παράδοξο της καπιταλιστικής γεωργίας παραμένει: όλο και περισσότεροι άνθρωποι παραμένουν πεινασμένοι και υποσιτισμένοι παρά την αύξηση των παγκόσμιων προμηθειών τροφίμων και τη διαιώνιση της υπερπαραγωγής τροφίμων.

Το Hungry for Profit παρουσιάζει μια ιστορική ανάλυση και μια ξεκάθαρη επισκόπηση των θεμάτων και των συζητήσεων γύρω από την παγκόσμια εμπορευματοποίηση της γεωργίας. Οι συνεισφέροντες απευθύνονται στην αυξανόμενη ανησυχία του κοινού σχετικά με την ασφάλεια των τροφίμων και τις αμφιλεγόμενες εξελίξεις στη γεωργική βιοτεχνολογία, συμπεριλαμβανομένων των γενετικά τροποποιημένων τροφίμων. Το Hungry for Profit εξετάζει επίσης τον βαθμό στον οποίο τα περιβαλλοντικά, κοινωνικά και οικονομικά μας προβλήματα είναι συνυφασμένα με τη δομή της παγκόσμιας γεωργίας όπως υπάρχει τώρα.

Το Hungry for Profit απομυθοποιεί τους λόγους για τους οποίους η πείνα πολλαπλασιάζεται εν μέσω της αφθονίας και δείχνει τον δρόμο προς βιώσιμες λύσεις. Ίσως το πιο σημαντικό, υπογραμμίζει τους τρόπους με τους οποίους οι αγρότες, οι αγρότες, οι περιβαλλοντικές και βιώσιμες γεωργικές ομάδες —καθώς και οι καταναλωτές— συμμετέχουν στον αγώνα για τη δημιουργία ενός δίκαιου και περιβαλλοντικά ορθού συστήματος τροφίμων το οποίο, όπως υποστηρίζουν οι συντάκτες του, δεν μπορεί να διαχωριστεί από ένα δίκαιη και περιβαλλοντικά ορθή κοινωνία.

ΠΗΓΗ - ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ.

Ελεύθερο στο διαδίκτυο για όσους έχουν πρόσβαση μέσω του ISTOR - ΕΔΩ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου