Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2024

Χοσέ Αντόνιο Βιέρα Γκάλο: " Η άφιξη του σοσιαλισμού με το ποδήλατο - Ο σοσιαλισμός μπορεί να φτάσει μόνο με ποδήλατο" | Jose Antonio Viera Gallo: Τhe Arrival of Socialism by Bicycle - Socialism can only arrive by bicycle.

[Μετά από πολύχρονη έρευνα ανακαλύψαμε το αυθεντικό κείμενο του Χοσέ Αντόνιο Βιέρα Γκάλο: " Η άφιξη του σοσιαλισμού με το ποδήλατο - Ο σοσιαλισμός μπορεί να φτάσει μόνο με ποδήλατο". Ο πολιτικός, στέλεχος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Χιλής, διατέλεσε Βοηθός Υπουργός (Υφυπουργός) Δικαιοσύνης στην κυβέρνηση του Σαλβαδόρ Αλιέντε (3 Νοεμβρίου 1970 – 11 Σεπτεμβρίου 1973). Ο συγγραφέας στο άρθρο υπογραμμίζει κάτι που έχει μεγαλο ενδιαφέρον και αποτελεί ιδεολογική παρακαταθήκη για την Αριστερά:

"Όταν οι κυβερνήσεις μας αρχίζουν να πηγαίνουν με ποδήλατο στη δουλειά (γιατί θέλουν και όχι για διαφήμιση), όταν το ποδήλατο γίνεται πρότυπο για ταξίδια, όταν οι δήμαρχοι πόλεων, οι βασιλιάδες και οι βασίλισσες δεν φοβούνται λίγο ιδρώτα και άσκηση, όταν η αλληλεγγύη αναδύεται από το μεγάλη ενεργειακή δεξαμενή στην οποία είμαστε όλοι βυθισμένοι, τότε θα είμαστε ένα βήμα πιο κοντά στην ελευθερία και την ειρήνη για όλους."

Ο φιλόσοφος, συγγραφέας Ivan Illich στο έργο του "ENERGY AND EQUITY", 1974, στην προμετωπίδα του έχει τη φράση "“El socialismo puede llegar s´olo en bicicleta.” Jos´e Antonio Viera-Gallo. [ΕΔΩ] - ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΕΔΩ.

---------------------------------------------
Jos´e Antonio Viera-Gallo: Βοηθός Υπουργός Δικαιοσύνης στην κυβέρνηση του Σαλβαδόρ Αλιέντε | Assistant Secretary of Justice in the government of Salvador Allende [ΕΔΩ]

Χοσέ Αντόνιο Βιέρα Γκάλο: " Η άφιξη του σοσιαλισμού με το ποδήλατο - Ο σοσιαλισμός μπορεί να φτάσει μόνο με ποδήλατο". 

Jose Antonio Viera Gallo: Τhe Arrival of Socialism by Bicycle - Socialism can only arrive by bicycle. [LINK]

Ένα από τα θεμελιώδη προβλήματα της δυτικής κοινωνίας είναι η ετοιμότητά της να αναθέσει τη δική της ενέργεια σε ένα μηχάνημα και να δεχτεί τη σαγηνευτική πώληση. Είτε εγκέφαλος είτε σώμα, αυτή η ετοιμότητα για εξωτερική ανάθεση για χάρη της «ευκολίας», πλησιάζει σε πανδημία. Το αποτέλεσμα αυτής της «εξωφροσύνης» είναι μια σταδιακή απώλεια του εαυτού του, καθώς η φυσικότητα δίνει τη θέση της στην τεχνητή, και το άτομο γίνεται πιο «συγκεντρωμένο» σε έναν υπερ-μηχανοποιημένο και υπερ-τεχνολογικό τρόπο ύπαρξης στον κόσμο. Αυτή η σταδιακή απώλεια του εαυτού από μόνη της σημαίνει την αποξένωση κάποιου όχι μόνο από τον εσωτερικό του πυρήνα, αλλά από αυτόν που μας περιβάλλει και δίνει ζωή σε εμάς, το περιβάλλον μας.

Οι έμφυτες ικανότητές μας για πλοήγηση, προσανατολισμό, υπολογισμούς και κοσμογυρισμό, έχουν τεθεί σε κίνδυνο από αυτήν την εξωστρέφεια και την ευκολία. Μια ευκολία που επιδιώκει να μας κάνει «καλύτερους» ανθρώπους αλλά που μακροπρόθεσμα, και εντελώς παράδοξα, μας κάνει όλους χειρότερα.

Ο σοσιαλισμός μπορεί να φτάσει μόνο με ποδήλατο... (Ο καπιταλισμός φτάνει με τζάγκερναυτ!)

Με άλλα λόγια, η ειρηνική συμβίωση μπορεί να προκύψει μόνο όταν αμφισβητούμε την ευκολία, όταν αρχίσουμε να αντιστεκόμαστε σε όσους προσπαθούν να κατακτήσουν τη δική μας ενέργεια, και μαζί με αυτήν, οποιαδήποτε δυνατότητα συνεργικής επιχείρησης με τον κόσμο μας. Το ενεργητικό συστατικό του ατόμου δεν είναι μόνο απαραίτητο για την κατανόηση του κόσμου αλλά και για την κατανόηση του εαυτού μας. Η άντληση της δύναμης του σωματικού μυαλού (και ποιο καλύτερο εργαλείο από το ποδήλατο;) είναι ζωτικής σημασίας για την ικανότητά μας να κάνουμε κόσμο (ως ρήμα) και όχι απλώς να βλέπουμε τον κόσμο ως ένα στατικό ουσιαστικό που είναι ένα αντικείμενο ξεχωριστό από ένα υποκείμενο. Ο «κόσμος» είναι μια αμοιβαία διαδικασία, και το ποδήλατο ο μεγάλος παιδαγωγός στο μονοπάτι προς την απελευθέρωση...

Η διαδικασία όχι η πρόοδος» θα είναι το μάντρα της νέας ουτοπίας και οι ποδηλατόδρομοι και όχι οι αυτοκινητόδρομοι θα σχηματίσουν τις αρτηρίες του.

Όταν οι κυβερνήσεις μας αρχίζουν να πηγαίνουν με ποδήλατο στη δουλειά (γιατί θέλουν και όχι για διαφήμιση), όταν το ποδήλατο γίνεται πρότυπο για ταξίδια, όταν οι δήμαρχοι πόλεων, οι βασιλιάδες και οι βασίλισσες δεν φοβούνται λίγο ιδρώτα και άσκηση, όταν η αλληλεγγύη αναδύεται από το μεγάλη ενεργειακή δεξαμενή στην οποία είμαστε όλοι βυθισμένοι, τότε θα είμαστε ένα βήμα πιο κοντά στην ελευθερία και την ειρήνη για όλους.

Το αυτοκίνητο (είτε μεταφορικά μεταφέρεται και ελέγχεται από το εξωτερικό, είτε κυριολεκτικά ως ο μεγάλος εκτοξευτής αερίου, ο ρυπαίνων και ο έμπορος της ταχύτητας), πρέπει να έχουμε κατά νου, είναι ο (συχνά κρυμμένος) καταλύτης πίσω από πολλές από τις τρέχουσες κρίσεις στον κόσμο και συγκρούσεις. Το αυτοκίνητο είναι στην πραγματικότητα ο προάγγελος του πολέμου και της δυστυχίας. Ο εσωτερικός καύσιμος κινητήρας δεν είναι κάτι «εκεί έξω» με τέσσερις τροχούς και μια τιμή, αλλά, εμφατικά, «εκεί μέσα», φθηνό, και με περισσότερη ιπποδύναμη, αν μπορείτε να μάθετε να τον χειρίζεστε, από ό,τι μπορείτε να ταρακουνήσετε αφοσιώνομαι.

Ο σοσιαλισμός μπορεί να φτάσει μόνο με ποδήλατο...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου