Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2024

Adre Gorz "The Traitor"/ O Προδότης (1958)

Η πρώτη έκδοση του αυτοβιογραφικού βιβλίου με τίτλο THE TRAITOR έγινε το 1958, όταν ο Adre Gorz ήταν μόλις 32 ετών, σελίδες 304. Πρόλογος: Ζαν - Πωλ Σαρτρ/ Jean Paul Sartre.

Αυτοβιογραφία, φιλοσοφική έρευνα, εξομολόγηση — Ο Προδότης  είναι ένα αταξινόμητο και αξέχαστο βιβλίο από έναν από τους πιο εμπνευσμένους κοινωνικούς κριτικούς της Γαλλίας. Γραμμένο όταν ο André Gorz ήταν 32 ετών και αναδεικνύεται στο παριζιάνικο υπαρξιστικό περιβάλλον, ο Προδότης  ξεκινά από μια οξεία προσωπική κρίση, «μια κατάσταση απόλυτης υποκειμενικής μιζέριας», που έχει τις ρίζες του στην κοινωνική και πολιτική αποξένωση. Χρησιμοποιώντας την ψυχανάλυση και τον μαρξισμό, ο Gorz εξερευνά την προέλευση και τα συμπτώματα αυτής της κρίσης και αγωνίζεται προς μια λύση που βρίσκει επιτέλους στην πολιτική δέσμευση και την αυτοεπιβεβαίωση.

Λίγα προσωπικά έγγραφα ήταν ποτέ τόσο αυστηρά αναλυτικά. λίγα φιλοσοφικά κείμενα που φωτίζονται τόσο έντονα από την ειλικρινή ανάκληση της οδυνηρής εμπειρίας. Ο πατέρας του Gorz ήταν Εβραίος, η μητέρα του Καθολική: τα βασανισμένα παιδικά του χρόνια στην Αυστρία κατά τη διάρκεια των Anschluss , όταν κατέφυγε πρώτα στον θρησκευτικό ασκητισμό και μετά σε μια αυτοκαταστροφική ταύτιση με τον ναζισμό, καταγράφεται σχολαστικά. Το ίδιο και η εφηβική του εξορία στην Ελβετία, οι πρώτες συναντήσεις του με τον Σαρτρ —που ως «Μορέλ» είναι σταθερό σημείο αναφοράς— και οι συγκρούσεις των πρώτων του έρωτες.

Περισσότερα - ΕΔΩ. |Λάουρα Μάρκους «An Invitation to Life»: Ο προδότης  [ΕΔΩ]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου