Τρίτη 20 Αυγούστου 2024

UNICEF: A threat to progress | Μια απειλή για την πρόοδο - Αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην υγεία και την ευημερία των παιδιών

 

Μια απειλή για την πρόοδο
Αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην υγεία και την ευημερία των παιδιών.

A threat to progress
Confronting the effects of climate change on child health and well-being.

Σχεδόν μισό δισεκατομμύριο παιδιά ζουν σε περιοχές που βιώνουν τουλάχιστον διπλάσιες μέρες εξαιρετικά ζεστές από τους παππούδες τους - UNICEF

Οκτώ χώρες, μεταξύ των οποίων το Μάλι, ο Νίγηρας, η Σενεγάλη, το Νότιο Σουδάν και το Σουδάν, φιλοξενούν παιδιά που περνούν περισσότερο από το μισό χρόνο σε θερμοκρασίες άνω των 35 βαθμών Κελσίου / 95 βαθμούς Φαρενάιτ.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ, 14 Αυγούστου 2024  – Ένα στα 5 παιδιά – ή 466 εκατομμύρια – ζει σε περιοχές που βιώνουν τουλάχιστον διπλάσιο αριθμό εξαιρετικά ζεστών ημερών κάθε χρόνο σε σύγκριση με μόλις πριν από έξι δεκαετίες, σύμφωνα με νέα ανάλυση της UNICEF.

Χρησιμοποιώντας μια σύγκριση μεταξύ του μέσου όρου της δεκαετίας του 1960 και του μέσου όρου του 2020-2024, η ανάλυση προειδοποιεί για την ταχύτητα και την κλίμακα με την οποία οι εξαιρετικά ζεστές μέρες -που υπολογίζονται σε περισσότερους από 35 βαθμούς Κελσίου / 95 βαθμούς Φαρενάιτ- αυξάνονται για σχεδόν μισό δισεκατομμύριο παιδιά. σε όλο τον κόσμο, πολλοί χωρίς την υποδομή ή τις υπηρεσίες για να το αντέξουν.

«Οι πιο ζεστές μέρες του καλοκαιριού φαίνονται πλέον φυσιολογικές», δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια της UNICEF Κάθριν Ράσελ. «Η υπερβολική ζέστη αυξάνεται, διαταράσσοντας την υγεία, την ευημερία και τις καθημερινές ρουτίνες των παιδιών».

Η ανάλυση εξετάζει επίσης δεδομένα σε επίπεδο χώρας και διαπιστώνει ότι σε 16 χώρες, τα παιδιά βιώνουν πλέον περισσότερο από έναν μήνα επιπλέον εξαιρετικά ζεστές ημέρες σε σύγκριση με πριν από έξι δεκαετίες. Στο Νότιο Σουδάν, για παράδειγμα, τα παιδιά ζουν κατά μέσο όρο ετησίως 165 εξαιρετικά ζεστές ημέρες αυτή τη δεκαετία σε σύγκριση με 110 ημέρες τη δεκαετία του 1960, ενώ στην Παραγουάη έχει εκτιναχθεί στις 71 ημέρες από 36.

Παγκοσμίως, τα παιδιά στη Δυτική και Κεντρική Αφρική αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη έκθεση σε εξαιρετικά ζεστές μέρες και τις πιο σημαντικές αυξήσεις με την πάροδο του χρόνου, σύμφωνα με την ανάλυση. 123 εκατομμύρια παιδιά - ή το 39 τοις εκατό των παιδιών στην περιοχή - βιώνουν τώρα κατά μέσο όρο περισσότερο από το ένα τρίτο του έτους - ή τουλάχιστον 95 ημέρες - σε θερμοκρασίες άνω των 35 βαθμών Κελσίου, φτάνοντας έως και τις 212 ημέρες στο Μάλι, 202 ημέρες στον Νίγηρα, 198 ημέρες στη Σενεγάλη και 195 ημέρες στο Σουδάν. Στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, σχεδόν 48 εκατομμύρια παιδιά ζουν σε περιοχές που βιώνουν διπλάσιο αριθμό ημερών εξαιρετικά ζεστών.

Το θερμικό στρες στο σώμα, που προκαλείται από την έκθεση σε υπερβολική ζέστη, αποτελεί μοναδικές απειλές για την υγεία και την ευημερία των παιδιών και των εγκύων γυναικών, ιδιαίτερα εάν δεν υπάρχουν διαθέσιμες παρεμβάσεις ψύξης. Έχει συνδεθεί με επιπλοκές της εγκυμοσύνης, όπως χρόνιες παθήσεις της κύησης και δυσμενή έκβαση του τοκετού, όπως θνησιγένεια, χαμηλό βάρος γέννησης και πρόωρο τοκετό. Τα υπερβολικά επίπεδα θερμικού στρες συμβάλλουν επίσης στον υποσιτισμό των παιδιών, σε μη μεταδοτικές ασθένειες όπως ασθένειες που σχετίζονται με τη ζέστη και αφήνουν τα παιδιά πιο ευάλωτα σε μολυσματικές ασθένειες που εξαπλώνονται σε υψηλές θερμοκρασίες, όπως η ελονοσία και ο δάγγειος πυρετός. Τα στοιχεία δείχνουν ότι επηρεάζει επίσης τη νευροανάπτυξη, την ψυχική υγεία και την ευημερία.

Η υπερβολική ζέστη έχει επίσης πιο ανησυχητικά αποτελέσματα όταν εμφανίζεται σε μεγαλύτερες χρονικές περιόδους. Ενώ η υπερβολική ζέστη αυξάνεται σε κάθε χώρα παγκοσμίως, η ανάλυση δείχνει ότι τα παιδιά εκτίθενται επίσης σε πιο έντονους, μεγαλύτερους και συχνούς καύσωνες. Σε 100 χώρες, περισσότερα από τα μισά παιδιά αντιμετωπίζουν διπλάσιο αριθμό καύσωνα σήμερα από ό,τι πριν από 60 χρόνια. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, για παράδειγμα, 36 εκατομμύρια παιδιά εκτίθενται σε διπλάσιο αριθμό καύσωνα σε σύγκριση με πριν από 60 χρόνια και 5,7 εκατομμύρια εκτίθενται σε τριπλάσιους καύσωνες.

Ο αντίκτυπος των κινδύνων που σχετίζονται με το κλίμα στην υγεία των παιδιών πολλαπλασιάζεται με τον τρόπο με τον οποίο οι κίνδυνοι που σχετίζονται με το κλίμα επηρεάζουν την ασφάλεια των τροφίμων και του νερού και τη μόλυνση, καταστρέφουν τις υποδομές, διακόπτουν τις υπηρεσίες για παιδιά, συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης, και οδηγούν τον εκτοπισμό. Επιπλέον, η σοβαρότητα αυτών των επιπτώσεων καθορίζεται από τις υποκείμενες ευπάθειες και ανισότητες που αντιμετωπίζουν τα παιδιά με βάση την κοινωνικοοικονομική τους κατάσταση, το φύλο, την τοποθεσία, την υπάρχουσα κατάσταση υγείας και το πλαίσιο της χώρας.

Τους επόμενους μήνες, όλα τα Κράτη Μέλη της Συμφωνίας του Παρισιού πρέπει να υποβάλουν νέα εθνικά σχέδια για το κλίμα – Εθνικά καθορισμένες συνεισφορές (NDC 3.0). Αυτά τα σχέδια θα καθορίσουν την πορεία της δράσης για το κλίμα για μια δεκαετία. Αποτελούν μια χρονικά περιορισμένη ευκαιρία για να τεθούν συγκεκριμένα σχέδια για την υλοποίηση των στόχων της συμφωνίας του Παρισιού. Η UNICEF καλεί τους ηγέτες, τις κυβερνήσεις και τον ιδιωτικό τομέα να εκμεταλλευτούν αυτή την ευκαιρία για να υλοποιήσουν επείγουσα και τολμηρή δράση για το κλίμα που προασπίζει το δικαίωμα κάθε παιδιού σε ένα καθαρό, υγιές και βιώσιμο περιβάλλον, αναλαμβάνοντας τις ακόλουθες ενέργειες:

ΜΕΙΩΣΤΕ τις εκπομπές και εκπληρώστε τις φιλόδοξες διεθνείς συμφωνίες βιωσιμότητας και κλιματικής αλλαγής επειγόντως για να θέσετε υπό έλεγχο τις αυξανόμενες θερμοκρασίες.

ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΤΕ τις ζωές, την υγεία και την ευημερία των παιδιών και την ανθεκτικότητα των κοινοτήτων τους, μεταξύ άλλων με την προσαρμογή των βασικών κοινωνικών υπηρεσιών σε ένα μεταβαλλόμενο κλίμα, στις συχνότερες καταστροφές και στο εξευτελιστικό περιβάλλον. Για παράδειγμα, διασφαλίζοντας ότι κάθε εργαζόμενος στον τομέα της υγείας είναι εκπαιδευμένος να ανιχνεύει και να αντιμετωπίζει το θερμικό στρες και κάνοντας τις εγκαταστάσεις υγείας και εκπαίδευσης ανθεκτικές στην ακραία ζέστη. 

ΔΥΝΑΤΟΠΟΙΗΣΤΕ κάθε παιδί στη διάρκεια της ζωής του με τις αναπτυξιακές ευκαιρίες, την εκπαίδευση και τις δεξιότητες ώστε να είναι πρωταθλητής για το περιβάλλον.

 «Τα παιδιά δεν είναι μικροί ενήλικες. Το σώμα τους είναι πολύ πιο ευάλωτο στην υπερβολική ζέστη. Τα νεαρά σώματα θερμαίνονται πιο γρήγορα και κρυώνουν πιο αργά. Η υπερβολική ζέστη είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για τα μωρά λόγω του ταχύτερου καρδιακού τους παλμού, επομένως η αύξηση της θερμοκρασίας είναι ακόμη πιο ανησυχητική για τα παιδιά», είπε ο Ράσελ.

"Οι κυβερνήσεις πρέπει να δράσουν για να θέσουν υπό έλεγχο τις αυξανόμενες θερμοκρασίες και υπάρχει μια μοναδική ευκαιρία να γίνει αυτό τώρα. Καθώς οι κυβερνήσεις εκπονούν επί του παρόντος τα εθνικά τους σχέδια δράσης για το κλίμα, μπορούν να το κάνουν με τη φιλοδοξία και τη γνώση που θα κάνουν τα σημερινά παιδιά και οι μελλοντικές γενιές πρέπει να ζήσουν στον κόσμο που αφήνουν πίσω τους».

ΠΗΓΗ: UNICEF UNICEF

[Μετάφραση μέσω πλατφόρμας]


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου