Τρίτη 27 Αυγούστου 2024

Γ. Βελεγράκης, Η κλιματική κρίση & οι ουτοπίες της έξυπνης διαχείρισης, Politics of Liberation

 


Το διαρκές σεμινάριο Politics of Liberation υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Rosa Luxemburg και με τον συντονισμό και την επιστημονική επιμέλεια της Ρόζας Βασιλάκη και του Γιώργου Σουβλή συνεχίσε για δεύτερη συνεχή χρονιά με επιτυχία τις συναντήσεις του συζητώντας με διανοητές και ακαδημαϊκούς κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν την επικαιρότητα αλλά και την παγκόσμια ερευνητική κοινότητα στο πεδίο των κοινωνικών και ανθρωπιστικών επιστημών.

Η ομιλία αυτή αποτελεί την πέμπτη ομιλία του σεμιναρίου Politics of Liberation της χρονιάς 2023-2024.

Η περίληψη της ομιλίας του: «H δημοφιλής διατύπωση της Naomi Klein “this changes everything” αποτυπώνει με μία φράση την κρισιμότητα του ζητήματος της κλιματικής αλλαγή όχι μόνο για τον καπιταλισμό αλλά πιθανώς και για την ανθρωπότητα σήμερα: η κλιματική αλλαγή εντάσσεται πλέον στις λεγόμενες «υπαρξιακές απειλές», απειλές που ενδέχεται να επιφέρουν τον μόνιμο περιορισμό των δυνατοτήτων, ή ακόμη και την ολική καταστροφή της ανθρωπότητας. Σε αυτή την κρισιακή συνθήκη εμφανίζεται ένα παράδοξο. Από τη μία το ζήτημα του κλίματος φαίνεται να έχει πολιτικοποιηθεί όσο ποτέ άλλοτε και έχει προωθηθεί ψηλά στην πολιτική ατζέντα. Από την άλλη, οι «πολιτικές» λύσεις που προτείνονται και προκρίνονται αποδεικνύονται συνεχώς ανεπαρκείς. 
Η συγκεκριμένη παρουσίαση εστιάζει σε αυτό το παράδοξο τοποθετώντας στο κάδρο τη διάσταση της τεχνολογίας. Πώς και γιατί σήμερα οι κλιματικές πολιτικές ενισχύουν πολύ περισσότερο σε τεχνολογικές λύσεις και λιγότερο στους απαραίτητους κοινωνικούς και οικονομικούς μετασχηματισμούς; Πώς και γιατί καθιερώθηκαν και εδραιώθηκαν έννοιες όπως «έξυπνες», «πράσινες» και «βιώσιμες» τεχνολογίες, «ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», «προσαρμοστικότητα» και «ανθεκτικότητα»; Ποιά η κριτική προσέγγιση αυτών των εννοιών από τα πεδία της Πολιτικής Οικολογίας, της ριζοσπαστικής Γεωγραφίας και των σπουδών STS;»

ΠΗΓΗ -  ΟΜΙΛΙΑ ΒΙΝΤΕΟ JACOBIN GREECE ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου