Παρασκευή 30 Αυγούστου 2024

Andre Gorz: Καπιταλισμός, Σοσιαλισμός, Οικολογία | Capitalism, Socialism, Ecology, 2013

Με αυτό το σημαντικό νέο βιβλίο, ο Andre Gorz επεκτείνεται στις πολιτικές προεκτάσεις των προληπτικών και σημαντικών μονοπατιών του στον Παράδεισο και Κριτική του Οικονομικού Λόγου. 
Στο πλαίσιο των τεχνολογικών εξελίξεων που έχουν μεταμορφώσει τη φύση της εργασίας και τη δομή του εργατικού δυναμικού, ο Gorz διερευνά τις νέες πολιτικές ατζέντες που αντιμετωπίζουν τόσο η αριστερά όσο και η δεξιά. Καθεμία βρίσκεται σε σύγχυση: η δεξιά, διχασμένη ανάμεσα στις απαιτήσεις του κεφαλαίου και τις «παραδοσιακές αξίες» των υποστηρικτών της, μπορεί να προσφέρει μόνο απατηλές λύσεις, ενώ η αριστερά είτε συνθηκολογεί με αυτές είτε παραμένει δελεασμένη από οπισθοδρομικά, «φονταμενταλιστικά» σχέδια ακατάλληλα για πολύπλοκα σύγχρονες κοινωνίες. 

Εντοπίζοντας τους σοβαρούς κινδύνους που θέτει μια διπλή κοινωνία με μια υπερκινητική μειοψηφία εργαζομένων πλήρους απασχόλησης που αντιμετωπίζει μια σιωπηλή πλειοψηφία που, στην καλύτερη περίπτωση, απασχολείται επισφαλώς, ο Gorz προτείνει έναν νέο ορισμό μιας βασικής κοινωνικής σύγκρουσης στις δυτικές κοινωνίες όσον αφορά την κατανομή των εργασίας και τη μορφή και το περιεχόμενο του μη εργάσιμου χρόνου.
Λαμβάνοντας υπόψη την αλλαγή της πολιτιστικής νοοτροπίας για την εργασία, επανεξετάζει το ιστορικό σχέδιο του σοσιαλισμού - το οποίο, όπως υποστηρίζει, ήταν πάντα σωστά η θέσπιση των κανόνων και των ορίων εντός των οποίων επιτρέπεται να λειτουργεί ο οικονομικός ορθολογισμός, όχι για να δημιουργήσει κάποιο κρατικιστή, παραγωγικό αντισύστημα. Πάνω απ' όλα, προσφέρει μια ζωτικής σημασίας νέα προοπτική για την αριστερά, της οποίας ο στόχος, κατά την άποψή του, πρέπει να είναι η επέκταση της σφαίρας στην αυτόνομη ανθρώπινη δραστηριότητα και η αύξηση των δυνατοτήτων ατομικής αυτοεκπλήρωσης.

ΠΗΓΗ ΕΔΩ ΕΔΩ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου