Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2010

Το Πάρκο Τρίτση, η Επιτροπή για τη Σωτηρία του Πάρκου, ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ και η ΚΝΕ.




[Η φωτογραφία είναι από την επίσημη ιστοσελίδα του Φορέα Διαχείρισης του Πάρκου]

Για το θέμα της διεξαγωγής του 36ου Φεστιβάλ ΚΝΕ – ΟΔΗΓΗΤΗ στο «Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης Αντώνης Τρίτσης» είχαμε κάνει σχετική ανάρτηση στις 22 Αυγούστου παρουσιάζοντας τις θέσεις της «Επιτροπής για τη Σωτηρία του Πάρκου», ένα άρθρο του Θωμά Μπιζά κ.λπ. Διαβάστε πάλι την ανάρτηση ΕΔΩ.
Το 36ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ στο Πάρκο Τρίτση συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αγίων Αναργύρων και όλες οι πλευρές ανέπτυξαν τις απόψεις τους, όπως έχουν το δικαίωμα όλοι οι πολίτες, τα κόμματα και οι φορείς σε ένα δημοκρατικό (έστω αστικό) κράτος.
Στο ECOLEFT παρουσιάζουμε σήμερα:
α) το ρεπορτάζ της εφημερίδας ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ - ΚΛΙΚΑΡΕΤΕ ΕΔΩ

β) σχόλιο του Θωμά Μπιζά στο παραπάνω δημοσίευμα:

[Ένα μικρό σχόλιο για το ρεπορτάζ του Ριζοσπάστη σχετικά με το Πάρκο Τρίτση και το φεστιβάλ της ΚΝΕ.
Όσοι λοιπόν έχουν αιτιάσεις για το αν το φεστιβάλ της ΚΝΕ θα πρέπει να γίνει στο πάρκο περιβαλλοντολογικής ευαισθητοποίησης Αντώνης Τρίτσης,κατά τον Ριζοσπάστη «θέλουν να χτυπήσουν τον θεσμό του φεστιβάλ και την δράση των νέων κομμουνιστών».
Δεν δικαιούται κανείς να πει ότι αυτού του τύπου οι εκδηλώσεις που απαιτούν μεγάλες ηχητικές και φωτιστικές εγκαταστάσεις δεν συνάδουν με τον περιβαλλοντολογικό χαρακτήρα του πάρκου.
Δεν δικαιούται κανείς να πει ότι κάποιες δραστηριότητες όπως οι εκατοντάδες ψησταριές μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο το πάρκο.
Δεν δικαιούται κανείς να πει πως αν θα δοθεί σήμερα το πάρκο στην ΚΝΕ να διοργανώσει συναυλίες, έτσι θα δοθεί και αύριο σε διοργανωτές άλλων φεστιβάλ κερδοσκοπικού χαρακτήρα και το πάρκο θα χάσει τον χαρακτήρα του.
Δεν υπάρχουν κατά την ΚΝΕ ούτε ζητήματα ηχορύπανσης, ούτε υπερβολικής όχλησης των πτηνών του πάρκου, ούτε κινδύνων για πυρκαγιές, ούτε ασυμβίβαστου με τον περιβαλλοντολογικό χαρακτήρα του πάρκου.
Αρκεί αυτές οι δράσεις να μπαίνουν στην υπηρεσία του λαϊκού κινήματος. Δεν έχει σημασία πόσα ντεσιμπέλ παράγονται, σημασία έχει το ποιος τα παράγει.
Αν τα ντεσιμπέλ παράγονται από τα ηχεία του φεστιβάλ της ΚΝΕ είναι αβλαβή και καθαγιασμένα.
Κατά την ΚΝΕ οι ανησυχίες αυτές είναι προσχηματικές. Όσοι τις διατυπώνουν έχουν σκοπό κατά βάθος να βλάψουν την οργάνωση και αυτόματα καθίστανται εχθροί της νεολαίας, του λαϊκού κινήματος και, των νέων κομμουνιστών.
Και όχι μόνο αυτό. Όταν κάποιοι πολίτες εκτός ΚΝΕ συστήνουν επιτροπές, τότε αυτό το κάνουν για όχι και τόσο καθαρούς λόγους. Η επιτροπή για την σωτηρία του πάρκου κατά την ΚΝΕ είναι «αυτοαποκαλούμενη επιτροπή»!
Ο συντάκτης του Ριζοσπάστη το «αυτοαποκαλούμενος» το λέει σαν κατηγορία. Όσες επιτροπές δηλαδή δεν είναι υπό την έγκριση των κομματικών οργάνων δεν μπορεί παρά να είναι «αυτοαποκαλούμενες». Αυτός και αν είναι σεβασμός στα κινήματα των πολιτών.
Για το μόνο που δεν κατηγορήθηκε η επιτροπή, είναι πως είναι πέμπτη φάλαγγα του συστήματος και του δικομματισμού, αλλά αυτό δεν έγινε τυχαία..
Και στα τρία δημοτικά συμβούλια των γύρω δήμων Ιλίου Αγ. Αναργύρων Καματερού και στον ΑΣΔΑ οι δυνάμεις του δικομματισμού τάχτηκαν αναφανδόν υπέρ της διοργάνωσης του φεστιβάλ της ΚΝΕ στο πάρκο.
Τυχαίο; Δεν νομίζω..
Το φεστιβάλ έτσι και αλλιώς θα γίνει. Μετά το φεστιβάλ όμως, καλό είναι να ανοίξουμε μια συζήτηση για το πώς το θέλουμε αυτό το πάρκο.
Και μην πει κανείς τότε από αυτούς που σήμερα σιωπούν, να χαμηλώσει την ένταση της μουσικής η τοπική καφετερία και να μην πουλάνε οι ιδιώτες μέσα στο πάρκο μαλλί της γριάς και κάστανα, θα είναι σαν να μας κοροϊδεύουν..

Θωμάς Μπιζάς
]

Βγάλτε τα συμπεράσματά σας. Εμείς εκείνο που σημειώνουμε είναι ότι:
1) Η συζήτηση για το πάρκο και το Φεστιβάλ της ΚΝΕ στο χώρο είναι μια ευκαιρία να κατατεθούν οι απόψεις για το πώς θέλουν να διαχειρίζεται και να λειτουργεί το πάρκο.
2) Όλοι κρινόμαστε – και οι κρίνοντες κρίνονται, ιδιαίτερα τα κόμματα και οι φορείς – πολιτική ασυλία δεν μπορεί να διεκδικεί κανείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου