Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010

Το «εμείς» αλλάζει από σήμερα τον κόσμο, ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΗΣ MARINALEDA


[ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΠΟΧΗ 19/9/2010]

Στον Αυτόνομο Κοινωνικό Χώρο Πετρούπολης παρουσιάστηκε τη Δευτέρα 13/9, μπροστά σε σχεδόν 1000 προσελθόντες, από τον Δήμαρχο της Marinaleda, το πείραμα της αυτοδιοίκησης της μικρής αυτής πόλης της Ανδαλουσίας από τους ίδιους τους κατοίκους της και της συλλογικής διαχείρισης των κοινών τους υποθέσεων : της εργασίας , της κατοικίας, του πολιτισμού. Όπως είπε, ανοίγοντας τη συζήτηση ο Νώντας Σκυφτούλης, στη Marinaleda πήραν ένα ετερόνομο θεσμό και τον λειτούργησαν ως αυτόνομο. Δεν αποτελεί υπόδειγμα αλλά πείραμα.
Για όσους δεν το γνωρίζουν, ο Αυτόνομος Κοινωνικός Χώρος και ο Βοτανικός Κήπος Πετρούπολης, λειτουργούν εδώ και 10 μήνες με πλούσια δράση και προσφορά, και αποφάσεις που λαμβάνονται με την άμεση συμμετοχή όλων στις ανοιχτές συνελεύσεις. Επιδιώκεται η ομοφωνία ή η συναίνεση και, αν αυτό δεν είναι δυνατόν, προσφεύγουν στην πλειοψηφία.
Στην Πετρούπολη καλλιεργούν τοπικές ποικιλίες από φυσικούς σπόρους και προσφέρουν χιλιάδες σπορόφυτα. Με εθελοντική εργασία γίνονται μαθήματα ισπανικών, γαλλικών, ιταλικών, θεάτρου και άλλων τεχνών. Οργανώνονται εβδομαδιαίες συζητήσεις, μορφωτικές, πολιτιστικές και πολιτικές εκδηλώσεις - στο πλαίσιο αυτό παρουσιάστηκε θεατρικό έργο του Μπρεχτ για 3 μήνες .
Το πείραμα της Marinaleda ενδιαφέρει τον Αυτόνομο Κοινωνικό Χώρο γιατί αναδεικνύει τις αρχές της αυτοοργάνωσης, που συνέχουν το δικό τους πείραμα, σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα και με πολύ ευρύτερο αντικείμενο. Θέλουν να μας πουν : οι ουτοπίες δεν παραπέμπονται σ’ ένα χιλιαστικό μέλλον, αλλά μπορούν να γίνουν πράξη εδώ και τώρα.
Ελένη Πορτάλιου
Παρουσιάζουμε την ομιλία του δημάρχου της Marinaleda... ΚΛΙΚΑΡΕΤΕ ΕΔΩ.

[Σημείωση του ECOLEFT: Η Ελένη Πορτάλιου είναι καθηγήτρια αρχιτεκτονικής στο ΕΜΠ, και Δημοτικός Σύμβουλος στην ΑΝΟΙΚΤΗ ΠΟΛΗ. Συμμετέχει στα κινήματα πολιτών για τα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα, την υπεράσπιση των ελεύθερω χώρων και των ορεινών όγκων της Αττικής κ.λπ.]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου