Κυριακή 22 Αυγούστου 2010

To 36o Φεστιβάλ ΚΝΕ ΟΔΗΓΗΤΗ στο Περιβαλλοντικό Πάρκο "Αντώνης Τρίτσης/ Αντιδράσεις από την Επιτροπή Αγώνα Σωτηρίας του Πάρκου




[Από το περιοδικό ΓΑΛΕΡΑ]

Το 36ο Φεστιβάλ ΚΝΕ ΟΔΗΓΗΤΗ θα πραγματοποιηθεί στο Περιβαλλοντικό Πάρκο "Αντώνης Τρίτσης". Σύμφωνα με την παρουσίαση του φεστιβάλ από τον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ "Η πραγματοποίηση του Φεστιβάλ στο Πάρκο έχει και διεκδικητικό χαρακτήρα, χαρακτήρα υπεράσπισής του από την ιδιωτική πρωτοβουλία και τα συμφέροντα των μεγαλοεπιχειρηματιών που το λιγουρεύονται.
Θέλουμε να αναδείξουμε τη σπουδαιότητα του Πάρκου, γενικά των ελεύθερων χώρων, το Πάρκο αποτελεί έναν από τους τελευταίους χώρους πρασίνου στη Δυτική Αθήνα. Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ με μια σειρά πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις (πικετοφορίες διαμαρτυρίας, εξορμήσεις, ερωτήσεις στη Βουλή κ.ά.) σταθερά όλα αυτά τα χρόνια αναδεικνύουν την ανάγκη αξιοποίησης του Πάρκου ως χώρου αναψυχής, την λειτουργία του με βάση τις λαϊκές ανάγκες.
Εδώ και χρόνια το πάρκο έχει εγκαταλειφθεί, το κρατάνε στην "απομόνωση" από τους εργαζόμενους, το λαό της περιοχής, κάτι το οποίο δεν είναι τυχαίο. Είναι αποτέλεσμα της πολιτικής για το περιβάλλον των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που σκοπό έχει να αξιοποιήσει την απαξίωση χώρων όπως το πάρκο για να εμφανίσει την ιδιωτική πρωτοβουλία ως "από μηχανής θεό".
Αναδεικνύεται περίτρανα η αναγκαιότητα το ταξικό κίνημα να διεκδικήσει την προστασία του πάρκου, τη δημιουργία ενιαίου κρατικού φορέα για τη διαχείριση του πάρκου και των ελεύθερων χώρων με επαρκή και αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, προσλήψεις προσωπικού για τη λειτουργία του πάρκου, με μόνιμη σχέση εργασίας και πλήρη δικαιώματα. Το πάρκο μπορεί να αξιοποιηθεί για οργανωμένες δραστηριότητες όλο το καλοκαίρι για τη νεολαία της περιοχής, το πάρκο πρέπει να το απολαμβάνουν οι κάτοικοι της Δυτικής Αθήνας», καταλήγει το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ." Ολόκληρο το ρεπορτάζ του ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ ΕΔΩ.

Ωστόσο υπάρχουν σοβαρές αντιδράσεις από την "ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΡΚΟΥ Α.ΤΡΙΤΣΗ" η οποία χρόνια αγωνίζεται. Σύμφωνα με πρόσφατη καταγγελία της 18/8/2010 η ΕΠιτροπή δηλώνει ότι:
[Εναντιωνόμαστε στη συνολικότερη τακτική του Οργανισμού όλο το προηγούμενο διάστημα (μη διαφάνεια στα οικονομικά, έλλειψη σχεδιασμού, συγκάλυψη παρανομιών και καταπατήσεων, συμφωνία για εκδηλώσεις από δήμους που επιβαρύνουν το Πάρκο) και ειδικότερα στη διενέργεια, του Φεστιβάλ της ΚΝΕ στις 16-17-18 Σεπτεμβρίου και σας ενημερώνουμε ότι θα κοινοποιήσουμε την αντίρρηση μας παντού, ακόμα και στην ίδια την Υπουργό καθώς και ότι θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα για να σταματήσει αυτή η κατάσταση και να δοθεί επιτέλους μία μόνιμη λύση.

Θεωρούμε ότι η διαφύλαξη του πάρκου από οποιοδήποτε κίνδυνο,(καταστροφή, υποβάθμιση, διαμελισμό -αλλοίωση του χαρακτήρα του), είναι υποχρέωση όλων μας, αλλά κυρίως του φορέα διαχείρισης του χώρου και θεωρούμε ότι με την πρόσφατη παραχώρηση υποκρύπτονται και άλλες συμφωνίες που θα υποβαθμίσουν ακόμα περισσότερο το πάρκο και θα αντιπαρατεθούμε σε αυτές με κάθε δυνατό τρόπο]

Δείτε την ανακοίνωση καταγγελία της ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΩΤΗΡΙΑΣ καθώς και ένα σημαντικό άρθρο του Θωμά Μπιζά στο blog ΠΑΡΚΟ SOS.

Αξίζει να αναφερθεί ότι εκτός από την Επιτροπή Σωτηρίας του Πάρκου υπάρχουν σοβαρές ενστάσεις και από άλλους φορείς για την παραχώρηση του Πάρκου για οχλούσες χρήσεις όπως συναυλίες, συναπαντήματα επαρχιωτών κ.λπ. γιατί το πάρκο, ανεξάρτητα από τα προβλήματα που υπάρχουν, είναι ένας σημαντικός οικότοπος.

Σύμφωνα με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία που αναπτύσσει δράσεις στο χώρο "Το Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης "Αντώνης Τρίτσης", ανάμεσα στους Δήμους Ιλίου, Αγίων Αναργύρων και Καματερού, αποτελεί μια μοναδική "νησίδα" άγριας ζωής περίπου 1000 στρεμμάτων, μέσα στον αστικό ιστό της Αθήνας και μόλις οκτώ χιλιόμετρα από την Ομόνοια!"

Η γνώμη μας είναι ότι το Πάρκο δεν προσφέρεται για οποιοδήποτε χρήση. Το ερώτημα είναι γιατί κανένα έντυπο ή ηλεκτρονικό μέσο ενημέρωσης δεν έχει προβάλει την αντίθεση της Επιτροπής Σωτηρίας. Και τα κόμματα κρίνονται, και οι φορείς κρίνονται και δεν μπορεί να έχει κανείς που συμμετέχει με τον οποιοδήποτε τρόπο στα κοινά "πολιτική ασυλία".

Δείτε ΕΔΩ το site του Φορέα του Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης "Αντώνης Τρίτσης" και ΕΔΩ ένα παλαιότερο άρθρο των Λύτρα - Αθανασάκη που παρουσιάζει το προβλήματα του πάρκου, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ΓΑΛΕΡΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου