Πέμπτη 5 Αυγούστου 2010

OI θέσεις της Κίνησης για μια "Ευρωπαϊκή Οικολογική Ριζοσπαστική Αριστερά" Ε.Ο.Ρ.Α. για την Τ.Α. και τις δημοτικές εκλογές.Οι θέσεις βασίζονται στα προηγούμενα τέσσερα ντοκουμέντα που έχει εκδώσει η κίνηση, παρουσιάζει τα βασικά σημεία τους για να στηρίξει τις θέσεις και τις προτάσεις της για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τις δημοτικές εκλογές.
Δείτε ΕΔΩ τα τέσσερα προηγούμενα ντοκουμέντα της Ε.Ο.Ρ.Α.

Οι θέσεις μας για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις

Με βάση τις παραπάνω πολιτικές ιδεολογικές θέσεις της κίνησης για μια ΕΟΡΑ διαμορφώνουμε και τις θέσεις μας για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τις δημοτικές εκλογές του Νοεμβρίου 2010:
I. Η θέση μας για τον Καλλικράτη: 1) Η αντίθεσή μας δεν έχει να κάνει με τους οικονομικούς πόρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που όντως είναι ισχνοί. Εκτιμούμε ότι στην παρούσα φάση η Τ.Α. στο σύνολό της, είναι ανίκανη να διαχειριστεί ακόμα και τις υπάρχουσες αρμοδιότητες που έχει. Δεν επιθυμούμε να αναλάβει νέες αρμοδιότητες γιατί α)Ούτε την εμπειρία, την οργάνωση, τη διαφάνεια και την "καλή μαρτυρία" διαθέτει β)Είμαστε υπέρ των μικρών δήμων για να έχει άμεση επαφή, πρόσβαση, και έλεγχο ο πολίτης προς την τοπική εξουσία. Για μεγάλους δήμους όπως π.χ. Αθήνα - Θεσσαλονίκη - Λάρισα - Πάτρα κ.λπ. θα προτιμούσαμε να χωριστούν σε μικρότερους δήμους των 150.000 κατοίκων.2) Θεωρούμε θετική ρύθμιση, την εκλεγμένη Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, με βασική προϋπόθεση ότι θα πρέπει και αυτή να διαχειριστεί με διαφάνεια και "επαγγελματισμό" (σύγχρονο τρόπο διοίκησης) τα θέματα τις αρμοδιότητες τις οποίες θα αναλάβει.
II. Οι αυτοδιοικητικές εκλογές δεν θα πραγματοποιηθούν σ΄ ένα «παρθένο» πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον. Τα κόμματα που θα στηρίξουν υποψηφίους και οι δημοτικές παρατάξεις που θα διεκδικήσουν την ψήφο των δημοτών, δεν ξεκινούν από μηδενική βάση, έχουν παρελθόν και παρόν που προδιαγράφουν και τη στάση που θα κρατήσουν στο μέλλον, τόσο σε τοπικό όσο και σε υπερτοπικό επίπεδο.
III. Παίρνοντας υπ΄ όψιν τις γενικές πολιτικές μας θέσεις (1-4) καθώς και τις αυτοδιοικητικές θέσεις (Ι,ΙΙ) προτείνουμε :
a) Τη συνεργασία αριστερών και οικολογικών πολιτικών δυνάμενων, δημοτικών παρατάξεων και πολιτών που είναι αντίθετοι με τον Καλλικράτη, καθώς και με τα κυβερνητικά μέτρα, που πλήττουν τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους μικροεπαγγελματίες, τους ανθρώπους της παραγωγής και του πνεύματος.
b) Η συνεργασία αυτή εξαιρεί κόμματα και δημοτικές παρατάξεις που έχουν το χρίσμα ή την επίσημη στήριξη του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑΟΣ. Το ΚΚΕ αυτοεξαιρείται, έχει ήδη δηλώσει υποψήφιους και στρατηγική, και άρα θεωρούμε ότι είναι κατασπατάληση χρόνου και δυνάμεων η όποια συζήτηση μαζί του.
c) Να υπάρξει, συνεργασία όπου αυτό είναι δυνατόν, των κομμάτων των σχηματισμών και των δημοτικών παρατάξεων ΣΥΡΙΖΑ/ΣΥΝ/ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ/ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ/ΑΝΤΑΡΣΥΑ/ΕΞΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ/ ΠΟΛΙΤΩΝ.
d) Η παραπάνω © πρόταση γνωρίζουμε ότι δεν είναι ρεαλιστική, ωστόσο την καταθέτουμε. Εναλλακτικά η κίνηση για μια ΕΟΡΑ προτείνει την ψήφιση των δημοτικών σχημάτων που στηρίζουν μία ή περισσότερες από τις ανωτέρω πολιτικές δυνάμεις ©.
IV. Από τα παραπάνω προκύπτει ότι οι δημοτικές εκλογές του Νοεμβρίου θεωρούμε ότι πρέπει να πάρουν χαρακτήρα δημοψηφίσματος. Οι πολίτες που θίγονται από τα κυβερνητικά μέτρα, παρά το γεγονός ότι καταβάλουν με συνέπεια τις φορολογικές υποχρεώσεις τους και τις ασφαλιστικές εισφορές τους, οφείλουν να καταδικάσουν τα κόμματα που με την αντιλαϊκή τους πολιτική επιδεινώνουν το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων, εκχωρούν τα εθνικά μας δικαιώματα στην τρόικα, παίρνουν μέτρα εκχώρησης της δημόσιας περιουσίας (ενέργεια κ.λπ) και διευκολύνουν τους επιχειρηματίες σε βάρος του περιβάλλοντος (Mall στον Ελαιώνα κ.λπ)

Θα επανέλθουμε με νεώτερη ανακοίνωση για το θέμα των δημοτικών εκλογών.

Αύγουστος 2010.

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου