Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2024

Ariel Salleh: Ecofeminism as Politics Nature, Marx and the Postmodern, 1997 | Ο Οικοφεμινισμός ως Πολιτική Η Φύση, ο Μαρξ και το Μεταμοντέρνο

 

Ecofeminism as Politics Nature, Marx and the Postmodern | Ο Οικοφεμινισμός ως Πολιτική Η Φύση, ο Μαρξ και το Μεταμοντέρνο
Ariel Salleh (Συγγραφέας) , Vandana Shiva (Πρόλογος) , Καθηγητής John Clark (Πρόλογος)

Περιγραφή
Ο Οικοφεμινισμός ως Πολιτική είναι πλέον ένα κλασικό έργο, καθώς είναι το πρώτο έργο που προσφέρει ένα ενοποιημένο πλαίσιο για την πράσινη, σοσιαλιστική, φεμινιστική και μετα-αποικιακή σκέψη, δείχνοντας πώς αυτές έχουν συγκρατηθεί από τις εννοιολογικές σύγχυση ως προς το φύλο. 

Δημοσιεύτηκε αρχικά το 1997 [ΕΔΩ], υποστηρίζει ότι ο οικοφεμινισμός ξεπερνά τις ιδεολογίες και τις πρακτικές του σύγχρονου κοινωνικού κινήματος, προϊδεάζοντας μια πολιτική σύνθεση των τεσσάρων επαναστάσεων-σε-ένα: η οικολογία είναι φεμινισμός, ο σοσιαλισμός είναι μετα-αποικιακή πάλη. 
Η Ariel Salleh απευθύνεται σε ομιλίες για την τάξη, την επιστήμη, το σώμα, τον πολιτισμό και τη φύση, και η καινοτόμος ανάγνωση του Μαρξ συγκλίνει τη φιλοσοφία των εσωτερικών σχέσεων με την οργανική υλικότητα της καθημερινής ζωής.

Αυτή η νέα έκδοση περιλαμβάνει προλόγους της Ινδής οικοφεμινίστριας Vandana Shiva και του Αμερικανού φιλοσόφου John Clark, μια νέα εισαγωγή και μια πρόσφατη συνομιλία μεταξύ του Salleh και νεότερων ακτιβιστών ακαδημαϊκών.

Πίνακας περιεχομένων
Πρόλογος του John Clark

Πρόλογος της Vandana Shiva

Πρόλογος στην Πρώτη Έκδοση

Εισαγωγή στην Εικοστή Επετειακή Έκδοση

Μέρος I: Γυναίκες και Οικοπολιτική

1. Η Οικολογία επαναδιατυπώνει την Ιστορία

2. Οικοφεμινιστικές Δράσεις

Μέρος ΙΙ: Ένας ενσωματωμένος υλισμός

3. Λογική του σώματος: 1/0

ΠΗΓΗ: ΕΔΩ

Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ 1997

Αυτό το βιβλίο διερευνά τη φιλοσοφική και πολιτική πρόκληση του οικοφεμινισμού. Δείχνει πώς το κίνημα της οικολογίας έχει συγκρατηθεί από την εννοιολογική σύγχυση σχετικά με τις επιπτώσεις της διαφοράς των φύλων, ενώ πολλά από αυτά που περνούν στο όνομα του φεμινισμού είναι στην πραγματικότητα ένα εμπόδιο για την οικολογική αλλαγή και την παγκόσμια δημοκρατία. Η συγγραφέας υποστηρίζει ότι ο οικοφεμινισμός εκτείνεται πέρα ​​από τα σύγχρονα κοινωνικά κινήματα και είναι μια πολιτική σύνθεση τεσσάρων επαναστάσεων σε μία: η οικολογία είναι φεμινισμός, ο σοσιαλισμός είναι μετα-αποικιακός αγώνας.

Ενημερωμένος από μια κριτική μεταμοντέρνα ανάγνωση της μαρξιστικής παράδοσης, ο οικοφεμινισμός της Salleh ενσωματώνει λόγους για την επιστήμη, το σώμα, τον πολιτισμό, τη φύση, την πολιτική οικονομία. Το βιβλίο ξεκινά με μια σύντομη ιστορία του οικοφεμινισμού. Το δεύτερο μέρος θέτει τη βάση για την γνωσιολογική του πρόκληση, ενώ το τρίτο μέρος αποτελείται από οικοφεμινιστικές αποδομήσεις της βαθιάς οικολογίας, της κοινωνικής οικολογίας, του οικοσοσιαλισμού και του μεταμοντέρνου φεμινισμού. Στην τελευταία ενότητα, η Salleh προτείνει ότι ένας ισχυρός δρόμος προς τα εμπρός μπορεί να βρεθεί στα κοινά σημεία μεταξύ οικοφεμινιστικών και γηγενών αγώνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου