Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2024

Οι επιπτώσεις στην υγεία του περιβάλλοντος από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία | The environmental health impacts of Russia’s war on Ukraine


 [Παρουσιάζουμε την Έρευνα για ενημερωτικούς λόγους και ως "τροφή για σκέψη". Παρόμοιο θέμα "H Περιβαλλοντική καταστροφή στη Γάζα" [ΕΔΩ]]

-------------------------

Ο Daniel Hryhorczuk, καθηγητήες στα Τμήματα Επιστημών και Επιδημιολογίας Περιβαλλοντικής και Επαγγελματικής Υγείας, Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Ιλινόις, Σικάγο, Η.Π.Α.και οι συνεργάτες του ερευνούν, καταγράφουν και υπογραμμλιζουν ότι, εκτός από το τεράστιο ανθρώπινο κόστος, ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία είχε καταστροφικές επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον και στο δομημένο περιβάλλον.

Τα αποτελέσματα της έρευνας καταγράφονται στο περιοδικό Journal of Occupational Medicine and Toxicology, 1/2024.

Στην αρχή της παρουσίασης της έρευνας αναφέρεται:

"Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 πυροδότησε τη μεγαλύτερη ένοπλη σύγκρουση στην Ευρώπη από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι κυβερνητικές υπηρεσίες της Ουκρανίας, οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και οι διεθνείς υπηρεσίες έχουν συγκεντρώσει έναν άνευ προηγουμένου όγκο δεδομένων σχετικά με τις επιπτώσεις του πολέμου στο περιβάλλον, το οποίο είναι συχνά το σιωπηλό θύμα του πολέμου. 

Εξετάζουμε αυτά τα δεδομένα και επισημαίνουμε τους περιορισμούς της διεθνούς διακυβέρνησης για την προστασία του περιβάλλοντος σε καιρό πολέμου."

Σύνοψη της έρευνας:

Σχεδόν 500.000 στρατιωτικοί σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου και περισσότεροι από 30.000 άμαχοι σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν. Οι έμμεσες επιπτώσεις του πολέμου στην υγεία πιθανότατα ευθύνονται για ακόμη μεγαλύτερη νοσηρότητα και θνησιμότητα πολιτών. Ο πόλεμος έχει εκτοπίσει περισσότερους από 11 εκατομμύρια ανθρώπους. Οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις έχουν προκαλέσει εκτεταμένες ζημιές σε μη στρατιωτικές υποδομές. Ο πόλεμος έχει καταστρέψει την οικονομία της Ουκρανίας και έχει μειώσει την επισιτιστική και ενεργειακή ασφάλεια σε πολλές χώρες.

Ο πόλεμος έχει προκαλέσει περισσότερα από 56,4 δισεκατομμύρια δολάρια σε ζημιά στο περιβάλλον. Υπήρξε εκτεταμένη χημική μόλυνση του αέρα, του νερού και του εδάφους και το 30% της Ουκρανίας έχει μολυνθεί με νάρκες ξηράς και πυρομαχικά που δεν έχουν εκραγεί. Η καταστροφή του τοπίου, ο βομβαρδισμός, οι πυρκαγιές, η αποψίλωση των δασών και η ρύπανση έχουν επηρεάσει αρνητικά το 30% των προστατευόμενων περιοχών της Ουκρανίας. Η κατάληψη του πυρηνικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής της Ζαπορίζια από τη Ρωσία και η καταστροφή του φράγματος Nova Kakhovka έχουν θέσει κινδύνους μακροπρόθεσμης περιβαλλοντικής καταστροφής. Οι περισσότερες από αυτές τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις απειλούν την ανθρώπινη υγεία."

Ολόκληρη η έρευνα "The environmental health impacts of Russia’s war on Ukraine" [ΕΔΩ]


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου