Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2024

The Limits to Growth | Τα Όρια της Ανάπτυξης (1973) | Λέσχη της Ρώμης 1972

 


[Παρουσιάζουμε το βιβλίο για ενημερωτικούς και βιβλιογραφικούς λόγους. 
Οι αναλύσεις των συγγραφέων και οι προτάσεις τους έχουν δεχθεί κριτική, όπως ενδεικτικά από τον Κώστα Λάμπο, στο άρθρο του "Οικολογία και καπιταλισμός: Μια σύντομη προσέγγιση της συστημικής διάστασης του οικολογικού προβλήματος", ΕΞΟΡΜΗΣΗ, Απρίλιος 1989. ΕΔΩ]

40 years after Limits to Growth The World3 system dynamics model and it's impacts | 40 χρόνια μετά τα όρια της ανάπτυξης Το μοντέλο δυναμικής συστήματος World3 και είναι οι επιπτώσεις [ΕΔΩ]

------------------

Εκδόθηκε το 1972 – Το μήνυμα αυτού του βιβλίου ισχύει ακόμα και σήμερα: Οι αλληλένδετοι πόροι της γης – το παγκόσμιο σύστημα της φύσης στο οποίο ζούμε όλοι – πιθανότατα δεν μπορούν να υποστηρίξουν τους σημερινούς ρυθμούς οικονομικής και πληθυσμιακής αύξησης πολύ πέρα ​​από το έτος 2100, αν είναι τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, ακόμη και με προχωρημένη τεχνολογία. 

Το καλοκαίρι του 1970, μια διεθνής ομάδα ερευνητών στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης ξεκίνησε μια μελέτη για τις επιπτώσεις της συνεχιζόμενης παγκόσμιας ανάπτυξης. 


Εξέτασαν τους πέντε βασικούς παράγοντες που καθορίζουν και, στις αλληλεπιδράσεις τους, περιορίζουν τελικά την ανάπτυξη σε αυτήν την αύξηση του πληθυσμού του πλανήτη, τη γεωργική παραγωγή, την εξάντληση των μη ανανεώσιμων πόρων, τη βιομηχανική παραγωγή και τη δημιουργία ρύπανσης. 

Η ομάδα του MIT τροφοδότησε δεδομένα σχετικά με αυτούς τους πέντε παράγοντες σε ένα παγκόσμιο μοντέλο υπολογιστή και στη συνέχεια δοκίμασε τη συμπεριφορά του μοντέλου υπό διάφορες υποθέσεις για να καθορίσει εναλλακτικά πρότυπα για το μέλλον της ανθρωπότητας. 

Τα Όρια στην Ανάπτυξη είναι η μη τεχνική έκθεση των ευρημάτων τους. Το βιβλίο περιέχει επίσης ένα μήνυμα ελπίδας: Ο άνθρωπος μπορεί να δημιουργήσει μια κοινωνία στην οποία θα μπορεί να ζήσει απεριόριστα στη γη, εάν επιβάλει όρια στον εαυτό του και στην παραγωγή υλικών αγαθών για να επιτύχει μια κατάσταση παγκόσμιας ισορροπίας με πληθυσμό και παραγωγή σε προσεκτικά επιλεγμένους ισορροπία.

Συγγραφείς: Donella H. Meadows, Dennis L. Meadows, Jørgen Randers, William Behrens III

ΠΗΓΗ: [ΕΔΩ] | The Club of Rome [ΕΔΩ]

Διαβάστε περισσότερα - Κατεβάστε το βιβλίο ΕΔΩ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου