Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2023

Παγκόσμιο Οικοσοσιαλιστικό Δίκτυο: COP28 – Πρέπει να αμφισβητήσουμε τη δύναμη του καπιταλισμού ορυκτών καυσίμων

 

[...Πολλοί άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένης της Γκρέτα Τούνμπεργκ, θεωρούν ότι οι COPs ασχολούνται με περίπλοκο πράσινο ξέπλυμα και η έκκληση για μποϊκοτάρισμα του COP28 έχει γίνει πιο δυνατή, μεταξύ άλλων και από την αξιοσέβαστη συγγραφέα Naomi Klein. Πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη αυτές τις δύο σημαντικές φωνές....]

Παγκόσμιο Οικοσοσιαλιστικό Δίκτυο | Global Ecosocialist Network

28 Νοεμβρίου 2023

Το Μάιο του 2023, ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός ανέφερε ότι υπήρχε 66% πιθανότητα υπέρβασης του ορίου του 1,5 βαθμού Κελσίου σε τουλάχιστον ένα χρόνο μεταξύ 2023 και 2027. 


Στις 21 Νοεμβρίου, μόλις εννέα ημέρες πριν από την έναρξη του COP28 στο Ντουμπάι, στο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ο Bill McKibben του 350.org μοιράστηκε ένα ανησυχητικό γράφημα, δείχνοντας ότι για πρώτη φορά, οι παγκόσμιες θερμοκρασίες της επιφάνειας αυξήθηκαν προσωρινά κατά 2⁰C, σε σύγκριση με τα προβιομηχανικά επίπεδα. Οι επιστήμονες του κλίματος καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι ο υπόλοιπος προϋπολογισμός άνθρακα για 50% πιθανότητα διατήρησης της θέρμανσης στους 1,5 °C είναι περίπου 250 γιγατόνοι διοξειδίου του άνθρακα (CO2) από τον Ιανουάριο του 2023, ίσο με περίπου έξι χρόνια τρέχουσες εκπομπές CO2.

Και όμως, παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε στην άκρη του γκρεμού του κλίματος, οι καπιταλιστικές κυβερνήσεις απέχουν πολύ από τις δραστικές μειώσεις των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και την απορρόφηση άνθρακα που είναι απαραίτητη για να αποτραπεί αυτή η «προσωρινή» αύξηση της θερμοκρασίας από το να γίνει ο κανόνας, κάτι που μας κάνει καλά στην πορεία προς έναν αβίωτο πλανήτη για την πλειοψηφία του ανθρώπινου και μη πληθυσμού του πλανήτη. Αντίθετα, οι εκπομπές αυξάνονται σταθερά τα τελευταία χρόνια.

Η περιβαλλοντική καταστροφή που προκαλείται από τους πολέμους, τις κατοχές και το στρατιωτικό-βιομηχανικό σύμπλεγμα επιδεινώνουν την κρίση. Η στροφή από τα ορυκτά καύσιμα προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έχει υποστεί οπισθοδρόμηση εξαιτίας αυτού και η απειλή μιας πυρηνικής σύγκρουσης κρέμεται ξανά από πάνω μας. Οι αυτόχθονες πληθυσμοί συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν κλοπές γης και στερήσεις, καθώς οι εταιρείες ορυκτών καυσίμων και εξόρυξης (και οι κυβερνήσεις που κυβερνούν για λογαριασμό τους) ξεκινούν βίαιες αρπαγές γης. Όπως είπε πρόσφατα η Γκρέτα Τούνμπεργκ στην Ολλανδία, «Δεν υπάρχει κλιματική δικαιοσύνη στα κατεχόμενα» και συμφωνούμε ολόψυχα. Η γενοκτονία που βλέπουμε είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την υπεράσπιση των ορυκτών καυσίμων από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις.

Τα νησιωτικά έθνη στον Ειρηνικό διαπραγματεύονται τώρα συμφωνίες ώστε οι πληθυσμοί τους να «μεταναστεύουν με αξιοπρέπεια», καθώς τα εδάφη τους κατακλύζονται από θαλασσινό νερό και είναι ακατάλληλα για κατοίκηση.

Κι όμως, η COP28, η μεγάλη παγκόσμια συγκέντρωση των κυβερνήσεων για την επίτευξη συμφωνίας για την αντιμετώπιση της κρίσης φιλοξενείται από ένα πετρελαϊκό κράτος που φιμώνει τις φωνές διαφωνίας. Οι δημοσιογράφοι για το κλίμα αποκάλυψαν τώρα ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα σχεδίαζαν να χρησιμοποιήσουν το COP28 για να υπογράψουν συμφωνίες για το πετρέλαιο - μια κυνική πράξη που αποκαλύπτει την κατάφωρη υποκρισία της στάσης της καπιταλιστικής τάξης απέναντι στην υπερθέρμανση του πλανήτη.


Την ευθύνη για αυτήν την επικείμενη καταστροφή την έχουν οι καπιταλιστικές τάξεις του Παγκόσμιου Βορρά. Απώλειες και ζημιές υφίστανται δυσανάλογα οι φτωχότεροι άνθρωποι στον κόσμο, ενώ τα κέρδη συσσωρεύονται από τις εταιρείες που ανήκουν στους πλουσιότερους.

Μια πρόσφατη μελέτη υπολόγισε ότι 192 τρισεκατομμύρια δολάρια θα οφείλουν οι πλούσιες χώρες στον Παγκόσμιο Νότο για την οικειοποίηση των ατμοσφαιρικών δίκαιων μετοχών τους μέχρι το 2050. Είναι απαραίτητες ουσιαστικές αποζημιώσεις, τις οποίες πληρώνουν οι καπιταλιστικές τάξεις του Βορρά. Θα περιλαμβάνουν άμεσες μεταφορές μετρητών, επιχορήγηση χρηματοδότησης για μετριασμό και προσαρμογή, διαγραφή χρέους και αποζημίωση σε χώρες του Παγκόσμιου Νότου που αφήνουν τα ορυκτά καύσιμα ανεκμετάλλευτα.

Όσο ο κόσμος παραμένει χωρισμένος σε ανταγωνιστικά εθνικά κράτη και τον καπιταλισμό της αγοράς με την αδίστακτη ανάγκη του να συσσωρεύει και να αποκομίζει κέρδη, η διαδικασία COP περιορίζεται σε εταιρική πράσινη πλύση, υπονόμευση συμφωνιών από τις μεγάλες ρυπογόνες χώρες και δεσμεύσεις που συνήθως παραβιάζονται ή εντελώς αγνοημένο.

Πολλοί άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένης της Γκρέτα Τούνμπεργκ, θεωρούν ότι οι COPs ασχολούνται με περίπλοκο πράσινο ξέπλυμα και η έκκληση για μποϊκοτάρισμα του COP28 έχει γίνει πιο δυνατή, μεταξύ άλλων και από την αξιοσέβαστη συγγραφέα Naomi Klein. Πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη αυτές τις δύο σημαντικές φωνές.

Αναγνωρίζουμε επίσης ότι το κίνημα για την κλιματική δικαιοσύνη, ιδιαίτερα στις χώρες της πρώτης γραμμής, επιδιώκει να χρησιμοποιήσει όποια πλατφόρμα μπορεί, συμπεριλαμβανομένων των COPs, για να καλέσει τις παγκόσμιες καπιταλιστικές κυβερνήσεις και τις βιομηχανίες που καταστρέφουν το κλίμα που εξυπηρετούν. Από αυτή την άποψη, οι προσπάθειες οργάνωσης δράσης στο «μέσα» σε συνδυασμό με συγκεντρώσεις βάσης και κινητοποιήσεις στο «έξω» είναι επίσης θεμιτές απαντήσεις.

Ωστόσο, η πρόκληση παραμένει να οικοδομήσουμε ένα λαϊκό κίνημα για το κλίμα αρκετά ισχυρό ώστε να αμφισβητήσει τη δύναμη του καπιταλισμού των ορυκτών καυσίμων και να συνδεθεί με άλλα κοινωνικά κινήματα για να αγωνιστεί για ένα οικοσοσιαλιστικό μέλλον.


Μετάφραση μέσω αυτόματης πλατφόρμας με λίγες προσαρμογές στην Ελληνική γλώσσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου