Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2023

Ο Ένγκελς για τη Φύση και τις "ανθρώπινες νίκες"

[ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΛΗΨΗ ΕΔΩ]

....Αυτό που καθιστά τον Ένγκελς αναντικατάστατο για την κριτική του καπιταλισμού στην εποχή μας ξεκινά από την διάσημη φράση του στο Αντι-Ντίρινγκ ότι «Η φύση είναι η απόδειξη της διαλεκτικής». 

Αυτό έχει συχνά χλευαστεί στους κύκλους της δυτικής μαρξιστικής φιλοσοφίας. Παρόλα αυτά, η άποψη του Ένγκελς, η οποία αντικατοπτρίζει την ίδια του τη βαθιά διαλεκτική και οικολογική ανάλυση, μπορεί να μεταφραστεί στην σημερινή διάλεκτο ως εξής: Η οικολογία είναι η απόδειξη της διαλεκτικής -μια πρόταση τη σημασία της οποίας λίγοι θα ήταν προετοιμασμένοι τώρα να αρνηθούν. 

Εάν το δούμε από αυτή τη σκοπιά, είναι εύκολο να καταλάβουμε γιατί ο Ένγκελς έχει λάβει μια τόσο σημαντική θέση στις σύγχρονες οικο-σοσιαλιστικές συζητήσεις. 

Έργα του οικολογικού μαρξισμού συχνά επικαλούνται ως μοτίβο τις περίφημες προειδοποιήσεις του στην Διαλεκτική της Φύσης: 

«Ας μην κολακεύουμε υπερβολικά, παρόλα αυτά, τους εαυτούς μας λόγω των ανθρώπινων νικών επί της φύσης. Για καθεμιά από αυτές τις νίκες η φύση παίρνει την εκδίκησή της. Κάθε νίκη, είναι αλήθεια, στην αρχή φέρνει τα αποτελέσματα που περιμέναμε, αολλά σε δεύτερη και τρίτη φάση έχει πολύ διαφορετικά, απρόβλεπτα αποτελέσματα, τα οποία πολύ συχνά ακυρώνουν τα πρώτα. […] Έτσι, σε κάθε βήμα μας υπενθυμίζεται ότι σε καμία περίπτωση δεν εξουσιάζουμε εμείς τη φύση όπως ένας κατακτητής εξουσιάζει έναν ξένο λαό, σαν κάποιος που στέκεται έξω από τη φύση -αλλά ότι εμείς, με τη σάρκα, το αίμα και το μυαλό μας, ανήκουμε στην φύση και υπάρχουμε μέσα σε αυτή, και ότι όλη μας η κυριαρχία σε αυτή συνίσταται στο γεγονός ότι έχουμε το πλεονέκτημα σε σχέση με όλα τα άλλα πλάσματα να μπορούμε να μαθαίνουμε τους νόμους της και να τους εφαρμόζουμε σωστά».

Το παραπάνω απόσπασμα περιέχεται στο John Bellamy Foster "Η επιστροφή του Ένγκελς". ΠΗΓΗ: Σύλλογος Γιάννης Κορδάτος/ Τετράδια Μαρξισμού [ΕΔΩ]

Η πρώτη αναφορά στο άρθρο του John Bellamy Foster "Η επιστροφή του Ένγκελς" στα αγγλικά έγινε στο blog το 2016  [ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου