Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2023

Το Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ (2003) | Το Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ στο Νεπάλ 15-19 Φεβρουαρίου 2024

[Φωτ. 4ο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού 2006]

Με αφορμή τη διεξαγωγή του Παγκόσμιου Κοινωνικού Φόρουμ στο Νεπάλ, 15-19 Φεβρουαρίου 2024 [ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ]  και για ιστορικούς, πολιτικούς, κοινωνικούς και αρχειακούς λόγους δημοσιεύουμε την...

Είχε προηγηθεί το άρθρο, παρέμβαση, της Ελένης Πορτάλιου στην εφημερίδα ΕΠΟΧΗ με τίτλο "Τι είναι και τι επιδιώκει το Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ"

---------------------------

Απόφαση της ιδρυτικής συνέλευσης  του Ελληνικού Κοινωνικού Φόρουμ 

31 Ιανουαρίου - 1 & 2 Φεβρουαρίου 2003

1 Το Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ (Ελλ.Κ.Φ.) αποτελεί συνιστώσα του Ευρωπαϊκού και του Παγκόσμιου Κοινωνικού Φόρουμ, τμήμα του διεθνούς κινήματος κατά της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης, του ιμπεριαλιστικού πολέμου και του ρατσισμού, για την υπεράσπιση των κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων. Με αυτή την έννοια, το Ελλ.Κ.Φ. συγκροτείται εξαρχής ως ανταγωνιστικό σχήμα στο νεοφιλελευθερισμό, τον πόλεμο, το ρατσισμό, την καταστολή και, συνεπώς, στους φορείς και στους μηχανισμούς που υλοποιούν αυτές τις πολιτικές σε διεθνές και εθνικό επίπεδο. Αναφερόμαστε στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, που εκπονούνται από την Ε.Ε. και την ελληνική κυβέρνηση και τον αντικοινωνικό ρόλο διεθνών οργανισμών, όπως το ΝΑΤΟ, ο Π.Ο.Ε., το Δ.Ν.Τ., η Παγκόσμια Τράπεζα κλπ.

2 Το Ελλ.Κ.Φ. είναι παιδί της αίγλης και της δυναμικής του κινήματος κατά της νεοφιλελεύθερης καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης και της κατάστασης που διαμορφώνεται τα τελευταία χρόνια σε όλο τον κόσμο (ένταση της επιθετικότητας των κυρίαρχων δυνάμεων, αλλά και φαινόμενα κοινωνικής και πολιτικής ανάτασης των κυριαρχούμενων, άνθηση μαζικών ριζοσπαστικών κινημάτων και αγώνων). Ειδικότερα στην Ελλάδα, η πολύχρονη συμμετοχή μας στις διεθνείς κινητοποιήσεις κατά της παγκοσμιοποίησης, η αύξηση της κοινωνικής δυσαρέσκειας απέναντι στην αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική, η συνειδητοποίηση των αδιεξόδων του σεχταρισμού και του ηγεμονισμού από πολλές συλλογικότητες και κυρίως ανένταχτους/ες της Αριστεράς, καθώς και η ριζοσπαστικοποίηση σημαντικών τμημάτων της νεολαίας αποτελούν τις βασικότερες αιτίες της απήχησης που έχει η πρόταση δημιουργίας του Ελλ.Κ.Φ.

3 Το Ελλ.Κ.Φ. είναι απολύτως αναγκαίο:

α) Ως ένα μαζικό, ενωτικό και δημοκρατικό σχήμα δράσης για την ανάπτυξη των κινητοποιήσεων και των εκδηλώσεων που πρέπει να γίνουν σε όλο το διάστημα της ελληνικής προεδρίας της Ε.Ε., και κυρίως ως ένα αξιόπιστο κινηματικό εργαλείο ενάντια στη νεοφιλελεύθερη βαρβαρότητα και για μετά το α' εξάμηνο του 2003.

β) Ως ένας ανοιχτός χώρος συνάντησης, ζωντανού διαλόγου και ώσμωσης ευρύτερων πολιτικών και κοινωνικών χώρων, με προεξέχουσα την επιδίωξη ουσιαστικής συμμετοχής κοινωνικών σχημάτων βάσης (πρωτοβάθμιων σωματείων, φοιτητικών συλλόγων, επιτροπών κατοίκων, μεταναστευτικών οργανώσεων κ.λ.π.) και στόχο τη δημιουργία ενός πραγματικού δημόσιου χώρου όσων, συλλογικοτήτων ή ατόμων, έχουν τη θέληση να αντισταθούν αλλά και τη βούληση να αναζητήσουν ανοιχτά και ισότιμα τους τρόπους γι' αυτό.

γ) Ως ένας δημιουργικός τόπος συνάντησης του πολιτικού με το κοινωνικό, των εγχειρημάτων με ολιστική προσέγγιση με θεματικές παρεμβάσεις, του αλληλοεπηρεασμού της πολιτικής Αριστεράς με τα κοινωνικά κινήματα, της ουσιαστικής συζήτησης και αναζήτησης δρόμων κοινής δράσης του φεμινιστικού, του οικολογικού, του αντιρατσιστικού, του εργατικού συνδικαλιστικού, του φοιτητικού και του αγροτικού κινήματος.

δ) Ως ένα εφαλτήριο, μέσα από την κοινή δράση και το διάλογο, για τη διεύρυνση των οριζόντων, των θεματικών και των πρακτικών όλων μας, τη σύνδεσή μας με τα κινήματα όπου γης, τα διεθνή προβλήματα και προβληματισμούς, από το χρέος του Γ' Κόσμου και τις διατροφικές πολιτικές μέχρι το διεθνές εμπόριο γυναικών και την περιβαλλοντική καταστροφή, και παράλληλα τη σύνδεσή του με τις κοινωνικές αντιθέσεις και τους συγκεκριμένους αγώνες που αναπτύσσονται στον Ελλαδικό χώρο

4 Με αυτή την έννοια, το Ελλ.Κ.Φ. είναι ένας ανοιχτός, πολυτασικός και δημοκρατικός οργανισμός. Λειτουργεί με βάση τον αλληλοσεβασμό και τη συναίνεση όσων το απαρτίζουν, με κύτταρο τις τοπικές συνελεύσεις του, οι οποίες επιδιώκουν να αποτελούν χώρο διαλόγου και συναπόφασης όσο περισσοτέρων ζωντανών κοινωνικών δυνάμεων της περιοχής τους και μέσα από την ανάδειξη των τοπικών συντονιστικών τους να εγγυώνται ουσιαστικά αφενός την πανελλαδική λειτουργία του Φόρουμ και αφετέρου τη συμμετοχή στις διαδικασίες του όλο και περισσότερων ανθρώπων. Ιδιαίτερα ενισχυτικές στην προσπάθεια διεύρυνσης του κοινωνικού χαρακτήρα του Φόρουμ είναι οι επιτροπές που δημιουργούνται κατά κοινωνικούς χώρους και η προσπάθεια δικτύωσής τους με αντίστοιχες σε πανελλαδικό πεδίο. Το Ελλ.Κ.Φ. συντονίζει τη δράση του μέσα από ένα πανελλαδικό συντονιστικό, που τα μέλη του ορίζονται από τις τοπικές συνελεύσεις, ανοιχτό σε όποιον θέλει να το παρακολουθεί, με κατοχυρωμένη την αρχή της συνεργαζόμενης οργάνωσης για όποια συλλογικότητα επιθυμεί θεματικές ή περιορισμένες χρονικά συνεργασίες με το Φόρουμ. Είναι προφανές ότι το Φόρουμ συγκροτεί σε τοπικό ή πανελλαδικό πεδίο επιτροπές για συγκεκριμένα καθήκοντα, όπως είναι η επαφή με τα Μ.Μ.Ε., η οργάνωση εκστρατειών ή κινητοποιήσεων κ.λ.π.

5 Το Ελλ.Κ.Φ., βγαίνοντας από την ιδρυτική του συνάντηση πιο μαζικό, πιο κοινωνικό, πιο πανελλαδικό και πιο... Φόρουμ, αποφασίζει:

α) Τη συνέχιση και την ένταση της προσπάθειάς μας για τη συμμετοχή στο Φόρουμ συνδικαλιστικών, κοινωνικών και κινηματικών οργανώσεων και συλλογικοτήτων, μέσα από τη δημιουργία τοπικών Φόρουμ και την ανάληψη πρωτοβουλιών για απεύθυνση σε μαζικούς κοινωνικούς χώρους εργαζομένων και νέων.

β) Τη διοργάνωση πανελλαδικής καμπάνιας ενάντια στον πόλεμο στο Ιράκ, με συμμετοχή στην Παγκόσμια Ημέρα Δράσης κατά του πολέμου στις 15 Φλεβάρη, με διαδηλώσεις και εκδηλώσεις σε όλες τις πόλεις που έχει δυνάμεις.

γ) Τη συμμετοχή, με πρόταση για ενιαία, μαζική διαδήλωση, στις κινητοποιήσεις και στις εκδηλώσεις ενάντια στη σύνοδο των υπουργών Παιδείας της Ε.Ε. στις 28 Φλεβάρη και 1, 2 Μάρτη στην Αθήνα.

δ) Την πραγματοποίηση μαζικών μεταναστευτικών αντιρατσιστικών συλλαλητηρίων, τουλάχιστον στην Κρήτη, την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, ενάντια στην Ευρώπη-Φρούριο και τη διεθνοποίηση της καταστολής στη σύνοδο των υπουργών Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης στην Αθήνα στις 29 Μάρτη.

ε) Την πραγματοποίηση διαδήλωσης και αντισυνόδου ενάντια στην ένταση της νεοφιλελεύθερης επίθεσης στις εργαζόμενες τάξεις που θα σημάνει για την Ανατολή και τη Δύση η διεύρυνση της Ε.Ε. με νεοφιλελεύθερες συνταγές, με διεθνείς συμμετοχές, στη σύνοδο της Αθήνας στις 16 Απρίλη.

στ) Τη διοργάνωση κινητοποιήσεων στις συνόδους για την ενέργεια, την υγεία και τη γεωργία, τη σύνοδο ECOFIN, με πανελλαδικό χαρακτήρα και πρωταγωνιστική συμμετοχή κοινωνικών οργανώσεων από τους αντίστοιχους χώρους.

ζ) Τη συμμετοχή στη διεθνή καμπάνια Ανθρώπινη Ασπίδα για το Ιράκ και τη διοργάνωση του Φόρουμ Αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη με συμμετοχή Παλαιστινίων και Ισραηλινών, στην Αθήνα.

η) Την προετοιμασία από τώρα -και μέσα από προπαρασκευαστική με διεθνείς συμμετοχές- της κορυφαίας κινητοποίησης της Θεσσαλονίκης, με αντισύνοδο, διαδηλώσεις και άλλες εκδηλώσεις.

6 Το Ελλ.Κ.Φ. επιδιώκει συντονισμό με κάθε δύναμη ή συλλογικότητα προγραμματίζει κινητοποιήσεις στο διάστημα της ελληνικής προεδρίας της Ε.Ε., χωρίς αποκλεισμούς και ηγεμονισμούς, και προτείνει συγκεκριμένα πολύ πριν από κάθε σύνοδο ευρείες συσκέψεις με θέμα τον ενωτικό προγραμματισμό των αντίστοιχων κινητοποιήσεων.

7  Τέλος, το Ελλ.Κ.Φ. καλεί κάθε εργαζόμενο, άνεργο και "απασχολήσιμο", κάθε γυναίκα, νέο ή μετανάστη που λέει "Φτάνει πια", που θέλει να ακουστεί η φωνή του, να παλέψει μαζί μας, να συμμετάσχει ενεργά στις τοπικές πρωτοβουλίες του Φόρουμ, για να αποδείξουμε όλοι και όλες μαζί, συλλογικότητες και ανέναχτοι/ες, πολιτικές οργανώσεις και συνδικάτα, νεανικές κινήσεις και φεμινιστικές οργανώσεις, αγρότες και κοινωνικά αποκλεισμένοι, νέοι και μεγαλύτεροι, όσοι δεν έχασαν τις ελπίδες τους και όσοι δεν πρόλαβαν να αποκτήσουν ακόμα, ότι ένας άλλος κόσμος, εκτός από αναγκαίος, είναι και εφικτός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου