Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2024

Anarchism Reloaded, 2024 | Αναζοωγόνηση του Αναρχισμού στον 21ο αιώνα: Τεχνολογία, Διατομεακότητα, Αμοιβαία βοήθεια, Περιβαλλοντική συνείδηση, Άμεση δράση

 

[Παρουσιάζουμε και αυτό το πολυσέλιδο (500 σελίδες) βιβλίο για ενημέρωση και "τροφή για σκέψη" χωρίς να το έχουμε διαβάσει και αξιολογήσει. Το βιβλίο κυκλοφόρησε πρόσφατα, αρχές Ιανουαρίου 2024. Υπάρχει και ένα άρθρο, άλλου συγγραφέα, με τον ίδιο τίτλο το 2007.]

Serban Gabriel, Anarchism Reloaded, 2024

Ο αναρχισμός είναι μια πολιτική φιλοσοφία που υποστηρίζει την κατάργηση των συγκεντρωτικών κυβερνήσεων και των ιεραρχικών δομών εξουσίας και επιδιώκει μια κοινωνία που βασίζεται στην εθελοντική συνεργασία, την αμοιβαία βοήθεια και την αποκεντρωμένη λήψη αποφάσεων. 

Ενώ οι βασικές αρχές του αναρχισμού παρέμειναν αμετάβλητες στο πέρασμα του χρόνου, το κίνημα έχει εξελιχθεί και προσαρμοστεί στις νέες κοινωνικές, οικονομικές και τεχνολογικές συνθήκες του 21ου αιώνα.

Ακολουθούν μερικοί τρόποι με τους οποίους αναζωογονήθηκε ο αναρχισμός στον 21ο αιώνα: 

  • Αγκαλιάζοντας την τεχνολογία: οι αναρχικοί ήταν πάντα πρωτοπόροι στη χρήση της τεχνολογίας για τη βελτίωση της επικοινωνίας και την οργάνωση της πολιτικής δράσης. Στον 21ο αιώνα, αυτό έχει πάρει νέες μορφές, όπως η χρήση μέσων κοινωνικής δικτύωσης και κρυπτογραφημένων εφαρμογών ανταλλαγής μηνυμάτων για τον συντονισμό των διαμαρτυριών και την ανταλλαγή πληροφοριών. 
  • Διατομεακότητα: το σύγχρονο αναρχικό κίνημα έχει ασπαστεί τη διατομεακότητα, αναγνωρίζοντας ότι η κοινωνική καταπίεση δεν περιορίζεται σε έναν συγκεκριμένο άξονα ταυτότητας (όπως η τάξη ή η φυλή), αλλά μάλλον είναι ένας πολύπλοκος ιστός διασταυρούμενων δομών εξουσίας. Αυτό οδήγησε σε μεγαλύτερη έμφαση στην αλληλεγγύη μεταξύ των διαφορετικών κινημάτων κοινωνικής δικαιοσύνης. 
  • Αμοιβαία βοήθεια: Η αλληλοβοήθεια, η πρακτική των ανθρώπων να βοηθούν ο ένας τον άλλον μέσω εθελοντικής και αμοιβαίας ανταλλαγής πόρων και υπηρεσιών, έχει γίνει βασική αρχή του αναρχισμού στον 21ο αιώνα. Ως απάντηση σε καταστροφές και κρίσεις όπως οι τυφώνες, οι σεισμοί και η πανδημία του COVID-19, έχουν αναδυθεί δίκτυα αλληλοβοήθειας σε όλο τον κόσμο. 
  • Περιβαλλοντική συνείδηση: Ο αναρχισμός ήταν πάντα έντονα περιβαλλοντικός προσανατολισμός, αλλά στον 21ο αιώνα η επείγουσα ανάγκη της κλιματικής αλλαγής έφερε τον περιβαλλοντισμό στο προσκήνιο της αναρχικής πολιτικής. Πολλοί αναρχικοί έχουν ενταχθεί στο παγκόσμιο κίνημα για την κλιματική δικαιοσύνη και υποστηρίζουν αποκεντρωμένες, κοινοτικές λύσεις σε περιβαλλοντικά προβλήματα. 
  • Άμεση δράση: Οι αναρχικοί ήταν πάντα υποστηρικτές της άμεσης δράσης, της χρήσης μη βίαιων τακτικών για την άμεση αμφισβήτηση των καταπιεστικών δομών εξουσίας. Στον 21ο αιώνα, η άμεση δράση έχει λάβει νέες μορφές, όπως ο χακτιβισμός, το διαδικτυακό σαμποτάζ και το οικολογικό σαμποτάζ.

Συνολικά, ο αναρχισμός στον 21ο αιώνα έχει γίνει πιο αποκεντρωμένος, δικτυωμένος και διασταυρούμενος, ενώ διατηρεί τις βασικές του αξίες του αντιαυταρχισμού και της αλληλοβοήθειας. 

Το κίνημα συνεχίζει να εξελίσσεται και να προσαρμόζεται στις μεταβαλλόμενες κοινωνικές, οικονομικές και τεχνολογικές συνθήκες καθώς οι αναρχικοί εργάζονται προς έναν κόσμο χωρίς ιεραρχία και κυριαρχία.

ΠΗΓΗ: AMAZON

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου