Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2024

Για αρχάριους: Τι είναι ο καπιταλισμός; Τι σημαίνει να είσαι «αντικαπιταλιστής»; | Η Ιστορία του Καπιταλισμού - Δύο εκδόσεις (2022) | Θα πρέπει να γνωρίζουμε αυτό που θέλουμε να αλλάξουμε



Από το 2009 που δημιουργήθηκε το blog "Οικοσοσιαλισμός - Οικολογική Αριστερά" έχουν δημοσιευτεί 800+ άρθρα για το Σοσιαλισμό, την Πολιτική και Κοινωνική Οικολογία, την Κλιματική Κρίση, τη Ρύπανση, τον Οικοσοσιαλισμό κ.λπ.

Σχεδόν όλες οι αναρτήσεις στο blog καταγγέλουν τον Καπιταλισμό για όλα τα δεινά της ανθρωπότητας και την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος.

Θεωρούμε ότι ήρθε η ώρα να γνωρίσουμε καλύτερα τον "αντίπαλο" ιστορικά με τρεις νεότερες προσεγγίσεις έτσι ώστε να τον αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικότερα αλλά και για να ερευνήσουμε επιπρόσεθετα εναλλακτικές οικοσοσιαλιστικές προτάσεις.

Ο καπιταλισμός, εκτός από την κύρια αντίθεση "κεφάλαιο - εργασία" και την παγκοσμιοποίηση των αγορών και της ιμπεριαλιστικής του πρακτικής, προσαρμόζεται στις νέες συνθήκες, υποκριτικά υιοθετεί παγκόσμιες ανθρωπιστικές αξίες και προσπαθεί να εμφανιστεί ως ένα πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό σύστημα " με ανθρώπινο πρόσωπο".

Ο καπιταλισμός 

  • αξιοποιεί τους μεγάλους παγκόσμιους και Ευρωπαϊκούς Στόχους, πρός όφελός του, όπως π.χ. τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα (2015), τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (2015), την Ευρωπαίκή Πράσινη Συμφωνία, το  Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΣΣΑ), Next Generation EU banner, το μηχανισμό ανάκαμψης και ανθεκτικότητας  κ.ά..
  • ελέγχει και επηρεάζει τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, το Δικαιικό σύστημα, μεγάλο μέρος της Ακαδημαϊκής κοινότητας και της Διανόησης,
  • προσπαθεί να εμφανιστεί ως "κοινωνικά ευαίσθητος, υπεύθυνος και αλληλέγγυος" μέσω χορηγιών, δωρεών κ.λπ. εκμεταλλευόμενος αδυναμίες του κράτους και των κοινωνικών υπηρεσιών που όφειλε να προσφέρει στους πολίτες,
  • αξιοποιεί και διευρύνει το ρήγμα των αντιθέσεων των πολιτικών, των κοινωνικών και των δυνάμεων εκείνων που τον αμφισβητούν εν μέρει ή συνολικά.

Ήρθε η ώρα της παρουσίασης της Ιστορίας του Καπιταλισμού.



Για αρχάριους: Τι είναι ο καπιταλισμός; Τι σημαίνει να είσαι «αντικαπιταλιστής»; [ΕΔΩ]
Επιλέξαμε αυτήν την παρουσίαση γιατί γίνεται με απλό τρόπο χωρίς ο συγγραφέας να αναφέρει Μαρξιστικούς όρους και Μαρξιστές θεωρητικούς.



Ο καπιταλισμός είναι ένα οικονομικό φαινόμενο με τεράστιες κοινωνικές, πολιτικές και πολιτισμικές διαστάσεις, που στις μέρες μας έχει διαποτίσει και την τελευταία σχεδόν γωνιά του πλανήτη. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που συνδέεται με εντυπωσιακά επιτεύγματα, αλλά και με οξύτατες κρίσεις, αντιθέσεις, ανισότητες και αποτυχίες. Είναι, επίσης, ένα φαινόμενο με βαθιές ιστορικές ρίζες, το οποίο απασχόλησε, μεταξύ άλλων, διανοητές όπως ο Καρλ Μαρξ, ο Μαξ Βέμπερ και ο Γιόζεφ Σούμπετερ.

Σε τούτο το πυκνό, συνοπτικό αλλά και ιδιαίτερα προσιτό βιβλίο, ο συγγραφέας Jurgen Kocka, ένας από τους σημαντικότερους σήμερα ειδήμονες στο πεδίο της κοινωνικής ιστορίας, αναλύει τον καπιταλισμό στην ιστορική του εξέλιξη, από τις μεσαιωνικές απαρχές του έως την κρίση του 2008 - πάντοτε σε συνάρτηση με το κοινωνικό, πολιτικό και πολιτισμικό πλαίσιο της εκάστοτε εποχής. Βασισμένο σε εκτεταμένη ιστορική και θεωρητική έρευνα, περιγράφει με μοναδικό τρόπο την πορεία από τον εμπορικό καπιταλισμό των Αράβων, της Κίνας και της προνεωτερικής Ευρώπης στην εκβιομηχάνιση του 19ου και του 20ού αιώνα, και στον παγκοσμιοποιημένο χρηματοπιστωτικό καπιταλισμό των ημερών μας, αναδεικνύοντας πόσο καταλυτικό ρόλο έπαιξε το σύνθετο αυτό φαινόμενο στη διαμόρφωση του σημερινού κόσμου. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου) [ΕΔΩ]

Συνέντευξη με το συγγραφέα Γιούργκεν Κόκα/ JURGEN KOCKA: «Ο καπιταλισμός αλλάζει ακατάπαυστα» [ΕΔΩ]


ΔΥΟ ΤΟΜΟΙ

O πρώτος τόμος της Ιστορίας του Καπιταλισμού του Κέιμπριτζ προσφέρει μία ολοκληρωμένη εικόνα της εξέλιξης του καπιταλισμού από το ξεκίνημά του. Με σημείο εκκίνησης τις μακρινές απαρχές του στην αρχαία Βαβυλώνα, τα επόμενα κεφάλαια εντοπίζουν την εξελικτική του πορεία μέχρι τη "Γη της Επαγγελίας" στην Αμερική. Η διεθνής ομάδα των συγγραφέων, υιοθετώντας μία ευρεία γεωγραφική κάλυψη και μία συγκριτική οπτική, εξετάζει τη συμβολή του ελληνικού, του ρωμαϊκού και του ασιατικού πολιτισμού στην ανάπτυξη του καπιταλισμού, καθώς και τη συμβολή της κινεζικής, της ινδικής και της αραβικής αυτοκρατορίας. 

Οι συγγραφείς καθορίζουν ποια χαρακτηριστικά του μοντέρνου καπιταλισμού ήταν παρόντα σε κάθε εποχή και τόπο, και γιατί δεν επιβίωσαν οι διάφοροι πρόδρομοι του καπιταλισμού. Οι ίδιοι, εξετάζοντας την επιτυχή έκβαση της μεσαιωνικής Ευρώπης και τα παραδείγματα των πόλεων-κρατών στη Βόρεια Ιταλία και στις Κάτω Χώρες, ασχολούνται με το πώς ο βρετανικός μερκαντιλισμός οδήγησε σε ευρωπαϊκές απομιμήσεις και αμερικανικές επιτυχίες, και τελικώς, με το πώς ο καπιταλισμός έγινε παγκόσμιος. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου) [ΕΔΩ]

Ο δεύτερος τόμος της Ιστορίας του Καπιταλισμού του Κέιμπριτζ δίνει τεκμηριωμένη εικόνα της διάδοσης και των αποτελεσμάτων από την εξάπλωση του καπιταλισμού, όπως και των αντιδράσεων που προκάλεσε. Διαπρεπείς ακαδημαϊκοί διερεύνησαν, κάνοντας επιλογή περιπτώσεων από διαφορετικά μήκη και πλάτη και εφαρμόζοντας τη μέθοδο της σύγκρισης, τις παγκόσμιες συνέπειες που είχε ο καπιταλισμός στη βιομηχανία, τη γεωργία και το εμπόριο αλλά και τον τρόπο που κυβερνήσεις, εταιρείες και αγορές ανταποκρίθηκαν στις αλλαγές που επέφερε. Εξετάζουν, επίσης, τις αιτίες λόγω των οποίων ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος ανέκοψε την πορεία εξάπλωσής του, όπως και εκείνες που οδήγησαν σε ανάκαμψη και επανεμφάνισή του στο τέλος του 20ού αιώνα. 

Συγκεκριμένα, μελετούν τον τρόπο που τα εργατικά κινήματα αντέδρασαν και την αντιμετώπιση την οποία είχαν από τις κυβερνήσεις που άλλες υποχρεώθηκαν απλώς να αμυνθούν απέναντι στις αντιδράσεις και άλλες να πάρουν μέτρα με διαφορετικές συνέπειες, άλλοτε στρατιωτικού χαρακτήρα και άλλοτε καθημερινού τρόπου ζωής. Το αποτέλεσμα, βεβαίως, είχε θετικό πρόσημο, αλλά η άνοδος και η εξάπλωση του καπιταλισμού δεν αποδείχτηκαν ότι είναι ούτε εύκολη ούτε ομαλή διαδικασία. Είναι βέβαιο ότι ιστορικοί, οικονομολόγοι και οι πολιτικοί επιστήμονες θα ανακαλύψουν πολλά και ενδιαφέροντα στον ανά χείρας τόμο. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου) [ΕΔΩ]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου