Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2023

Πόσο είναι εφικτό μια άλλη Ευρώπη, άρθρα και πολλά, πάρα πολλά ΜΑΝΙΦΕΣΤΑ | Τροφή για σκέψη [2η έκδοση - Νοέμβριος 2023]

 

[Φωτ. από 4ο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ στο Ελληνικό, 2006]

Με αφορμή της Ευρωεκλογές, 6 - 9 Ιουνίου 2024, επικαιροποιούμε τον κατάλογο με πληροφορίες με θέμα "Μια άλλη Ευρώπη είναι εφιτκή". Η πρώτη έκδοση ήταν το Δεκέμβριο του 2018 [ΕΔΩ] για τις προηγούμενες εκλογές το Μάιο του 2019.

Α. ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΙΝΟΥ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ - ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΜΑΪΟΥ 2019

Α.1 Αποτελέσματα στην Ελλάδα [ΕΔΩ

Α.2 Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2019-2024 - Οι 751 έδρες των Ευρωπαϊκών Κομμάτων [ΕΔΩ]

Α.3 Για να σχηματιστεί μια πολιτική ομάδα απαιτούνται τουλάχιστον 23 βουλευτές που πρέπει να εκπροσωπούν τουλάχιστον το ένα τέταρτο του συνόλου των κρατών μελών (δηλαδή να έχουν εκλεγεί σε 7 χώρες). Απαγορεύεται η ένταξη σε περισσότερες από μία πολιτικές ομάδες. [ΕΔΩ]

Β. ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΩΝ ΤΟΥ 2024

Με τα σημερινά δεδομένα και λαμβάνοντας τα εσωτερικά προβλήματα των Αριστερών Κομμάτων (ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, DELINKE) που συμμετέχουν στην "Ομάδα  GUE/NGL - Συνομοσπονδιακή Ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς/Αριστερά των Πρασίνων των Βορείων Χωρών" προβλέπεται μείωση των αριστερών Ευρωβουλευτών και αύξηση των Δεξιών Ευρωβουλευτικών Ομάδων.

Υπάρχει μικρό ενδεχόμενο, αλλά υπάρχει, με τον κατακερματισμό του ΣΥΡΙΖΑ και του DE LINKE να μη μπορέσει να συγκροτηθεί Ομάδα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Σήμερα υπάρχουν 41 Ευροβουλευτές στην Ομάδα GUE/NGL.

Διαβάστε: Ευρωεκλογές / Η επελαύνουσα Ακροδεξιά εκτοπίζει τους Σοσιαλιστές από τη δεύτερη θέση [ΕΔΩ]

Γ. ΠΟΣΟ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

Γενικά  οι Ευρωομάδες της δεξιάς που είναι πλειοψηφία  έχουν  αρνητική στάση για τα θέματα της προστασίας της φύσης, τα πολιτικά και τα κοινωνικά δικαιώματα, το κοινωνικό και αλληλέγγυο κράτος και ευθυγραμμίζονται με την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ. 

Ωστόσο έχουμε πρόσφατα δύο νέες προοδευτικές εξελίξεις που δεν αλλάζουν την κυριαρχία της δεξιάς στο Ευρωκοινοβούλιο: 

  • Ο νόμος για την Αποκατάσταση της Φύσης “επέζησε” στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παρά τις αντιδράσεις του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος & των ακροδεξιών κομμάτων (Ιούλιος 2023).
  • Αποκατάσταση της φύσης: Συμβούλιο και Κοινοβούλιο καταλήγουν σε συμφωνία για νέους κανόνες αποκατάστασης και διατήρησης υποβαθμισμένων οικοτόπων στην ΕΕ. (Νοέμβριος 2023).
Γ.1 Η 7η Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Αριστερών, Πρασίνων και Προοδευτικών Δυνάμεων 10, 11, 12 Νοεμβρίου 2023

Είναι θετική η πραγματοποίηση για 7η φορά της Συνόδου, η οποία πέρασε απαρατήρητη στη χώρα μας.
Στο τέλος της συνόδου εκδόθηκε διακήρυξη με θέμα "Για την Ειρήνη - την Κοινωνία - την Κλιματική Δικαιοσύνη" [ΕΔΩ]

Δ. ΜΑΝΙΦΕΣΤΑ - ΕΚΔΟΣΕΙΣ - ΔΙΑΚΗΡΥΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ (Β' έκδοση) 
  1. Μανιφέστο για τον εκδημοκρατισμό στην Ευρώπη/ For the democratization of Europe - Δεκέμβριος 2018 (ΕΔΩ - ΕΔΩ ). Από την Ελλάδα υπογράφει η κα Iφιγένεια Καμτσίδου, καθηγήτρια Νομικής ΑΠΘ με πλούσια δράση (βιογραφικό)
  2. Μανιφέστο για την Ευρώπη, 2018- συνυπογράφουν τρεις Έλληνες περιφερειάρχες  που ειχαν εκλεγεί με την υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ [ΕΔΩ]
  3. GREEN10 – To MANIFESTO με 4 προτεραιότητες και 10 θέσεις των δέκα από τους μεγαλύτερους περιβαλλοντικούς οργανισμούς για τις Ευρωεκλογές τον Μάιο του 2019 [ΕΔΩ].
  4. Social policy in the European Union: state of play (από το 2015 - 2022) - Ετήσιες εκδόσεις του  Ινστιτούτου Ευρωπαϊκών Συνδικάτων [ΕΔΩ]
  5. Σταματήστε το φρένο του χρέους! DIEM 25 [ΕΔΩ]
  6. Campaign "New Deal 4 Europe - For a European Special Plan for Sustainable Development and Employment" [ΕΔΩ]
  7. Another Europe is Possible [ΕΔΩ]
  8. Manifesto for a new Europe, 2007 - Naturefriends International (εξαιρετικό ριζοσπαστικό κείμενο με αντοχή στο χρόνο - παραμένει επίκαιρο εκτός από τη θετική θέση που είχε πριν από 12 χρόνια για το Ευρωσύνταγμα)  [ΕΔΩ]
  9. #WeEuropeans: «Το μέλλον μας στα χέρια μας» [ΕΔΩ] - δεν αναφέρονται σε μια νέα ή δικαιότερη Ευρώπη αλλά σε μια "νέα πνοή". Πρωτοβουλία που μάλλον κινείται στο πλαίσιο της σταθερότητας της Ε.Ε.
  10. Μανιφέστο για μια βιώσιμη Ευρώπη για τους πολίτες της - ΑΝΑΓΚΗ ΑΝΑΛΗΨΗΣ ΔΡΑΣΗΣ [ΕΔΩ] - Υπογράφεται από 200 οργανώσεις της ΚτΠ.
  11. Ευρωεκλογές 2019 – Τι θα πρέπει να περιμένουν οι ΦτΦ από τους μελλοντικούς ευρωβουλευτές! [ΕΔΩ] | Manfred Pils, Πρόεδρος του Διεθνούς Δικτύου των Φίλων της Φύσης/ Naturefriends International.
  12. Η ευρωπαϊκή αριστερά πρέπει να πείσει τους ψηφοφόρους ότι η πράσινη μετάβαση είναι κοινωνικά δίκαιη (2023) [ΕΔΩ
  13. ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΕ 2024 - ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ EUROACTIVE [ΕΔΩ]
Ε. ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024 - ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ & ΕΛΛΑΔΑ

Όσο πλησιάζουν οι Ευρωεκλογές 2024 αναμένονται να εκδοθούν περισσότερα Μανιφέστα, Δικηρύξεις κ.λπ. 
Θα επανέλθουμε με νεότερη δημοσίευση για το θέμα των Ευρωεκλογών 2024 και της πολιτικής σημασίας των αποτελεσμάτων.  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου