Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2023

Call for the VI International Ecosocialist Encounter | Κάλεσμα για την VI Διεθνή Οικοσοσιαλιστική Συνάντηση 9 - 11 Μαϊου 2024 στο Βουένος Άιρες


Call for the VI International Ecosocialist Encounter | 9, 10 & 11 May, Buenos Aires, Argentina

Κάλεσμα για την VI Διεθνή Οικοσοσιαλιστική Συνάντηση | 9 - 11 Μαϊου 2024 στο Βουένος Άιρες

Όπως έχουμε προαναφέρει σε προηγούμενες αναρτήσεις οι συζητήσεις και οι συναντήσεις με θέμα τον Οικοσοσιαλισμό και την Αποανάπτυξη γίνονται όλο και πιο συχνότερες σε όλο τον κόσμο. Μία ακόμα συνάντηση θα πραγματοποιηθεί 9-11 Μαϊου 2024 στο Μπουένος Άιρες, ενώ προγραμματίζονται α) το 10ο Διεθνές Συνέδριο Αποανάπτυξης β) και το το  15ο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Οικολογικής Οικονομίας (ESEE) στην Ποντεβέδρα (Γαλικία, Ισπανία) από τις 18 έως τις 21 Ιουνίου 2024 [ΕΔΩ]

---------------------------

ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ 6Η ΔΙΕΘΝΗ ΟΙΚΟΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

[Η ιστοσελίδα της διοργάνωσης ΕΔΩ | Πληροφορίες για τις 5 προηγούμενες συναντήσεις ΕΔΩ]

9, 10 & 11 Μαΐου, Μπουένος Άιρες, Αργεντινή

Τα πλανητικά όρια και η ανάγκη να δράσουμε γρήγορα και δυναμικά μας καλούν να οικοδομήσουμε, σήμερα περισσότερο από ποτέ, μια εναλλακτική στον καπιταλισμό. Το τρέχον μοντέλο παραγωγής, διανομής και κατανάλωσης έχει ξεπεράσει την οικολογική ισορροπία, καθιστώντας τη συνέχεια της ανθρώπινης ζωής στη Γη μη βιώσιμη μεσοπρόθεσμα. Η κατασκευή ενός άλλου κόσμου είναι επομένως απαραίτητη και επείγουσα.

Το σενάριο της κοινωνικο-οικολογικής κατάρρευσης είναι τρομακτικό, αλλά είναι σαφές ότι η διάλυση αυτού του συστήματος και αυτού του τρόπου ζωής στον κόσμο είναι αναπόφευκτη. Η οικοδόμηση αυτών των άλλων πιθανών κόσμων – με κλίμα, οικολογική και κοινωνική δικαιοσύνη – είναι ένα έργο που μας καλεί και μας κινητοποιεί καθώς βλέπουμε αντισυστημικούς αγώνες να ξεδιπλώνονται σε όλο τον κόσμο. Εργάτες, νέοι, γυναίκες και αντιφρονούντες, αυτόχθονες πληθυσμοί, αφρο-απόγονοι, αγρότες, επιστήμονες και ομάδες οργανωμένες σε συγκεκριμένα εδάφη –δηλαδή η εργατική τάξη στην πλουραλότητά της– αντιστέκονται και αγωνίζονται να αλλάξουν τα πάντα. Καταγγέλλουν την άσεμνη συσσώρευση κεφαλαίου και τη διατήρηση των προνομίων μιας μειοψηφίας που οικειοποιείται και καταστρέφει τα κοινά μας αγαθά.

Το να αποδεχτείς να επιβιώσεις μετά βίας δεν είναι επιλογή. Έχουμε τα εργαλεία και την προθυμία να οικοδομήσουμε μια εναλλακτική στις ηγεμονικές μορφές του σημερινού καπιταλισμού –νεοφιλελεύθερη, αποικιακή, εξορυκτική, ρατσιστική και πατριαρχική– προκειμένου να επιτύχουμε αρμονία με τη φύση της οποίας είμαστε μέρος και για να απολαμβάνουμε πλήρως τη ζωή και με αξιοπρέπεια.

Ως εκ τούτου, καλούμε για την 6η Διεθνή Οικοσοσιαλιστική Συνάντηση. Αυτή είναι η πρώτη που διεξάγεται στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική (Abya Yala) και ακολουθεί τη γραμμή των προηγούμενων Συναντήσεων που έγιναν στην Ευρώπη, επιδιώκοντας να τροφοδοτήσουν τις συζητήσεις από τη συσσώρευση προηγούμενων επιτευγμάτων. Προτείνουμε να περάσουμε από τις καταγγελίες και τους αμυντικούς αγώνες για να ξεκινήσουμε την οικοδόμηση μιας παγκόσμιας στρατηγικής για την αντιμετώπιση των δομικών αιτιών που δημιουργούνται από την καπιταλιστική εμπορευματοποίηση και λεηλασία και να προχωρήσουμε προς ένα μοντέλο κοινωνίας που δεν διέπεται από τα κέρδη των εταιρειών και άλλων ομάδων συμφερόντων , αλλά μάλλον όσον αφορά τις κοινωνικές ανάγκες σε ισορροπία με τη φύση και με μια οικοφεμινιστική προοπτική.

Η Συνάντηση θα περιλαμβάνει πάνελ, εργαστήρια και ολομέλειες για να περπατήσουμε συλλογικά την πορεία προς μια ατζέντα και ένα πρόγραμμα αγώνα για τον Οικοσοσιαλισμό. Ομοίως, καλούμε για αυτοδιαχειριζόμενες Οικοσοσιαλιστικές Προ-Συγκεντρώσεις κατά τους μήνες πριν από τη Συνάντηση, στα εδάφη (χώρες, πόλεις, υποπεριοχές κ.λπ.) όπου υπάρχει η πρωτοβουλία και η τοπική ικανότητα να τις οργανώσουν.

Εμείς – ακτιβιστές από τους αυτόχθονες πληθυσμούς και από διαφορετικά οικολογικά κινήματα. ακτιβιστές και συντονιστές από ομάδες και συνελεύσεις βάσης· συνδικαλιστές? αγωνιστές πολιτικών οργανώσεων· και διανοούμενοι από όλο τον κόσμο δεσμευμένοι για το κλίμα και την κοινωνική δικαιοσύνη – σας προσκαλούν να συμμετάσχετε στη συζήτηση και στην κατασκευή της Συνάντησης.

Ας φτιάξουμε μαζί αυτή την επείγουσα και απαραίτητη εναλλακτική!

Τα λέμε στο Μπουένος Άιρες!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου